שתף קטע נבחר

האם הפחתת דמי הקישוריות תעודד תחרות?

דמי הקישוריות יירדו עד 2014 ל-5 אגורות לדקה, אבל מה יהיה עד אז? זו השאלה שמדאיגה את היזמים שביקשו רשיון לתפקד כמפעיל וירטואלי. חלקם חוששים שאם דמי הקישוריות לא יירדו ל-5 אגורות עד 2012, הם לא יוכלו לשרוד את שנת הפעילות הראשונה ולהציע לצרכן מחיר אטרקטיבי

כיצד תשפיע ההפחתה המסתמנת של דמי הקישוריות על תכניותיהם של המפעילים הוירטואליים? נדמה כי זו השאלה הגדולה העומדת על הפרק, בעקבות הטיוטה של החלטת חברת NERA שנחשפה הערב (ד').

 

 

החברה הבינלאומית, שנשכרה על ידי משרד התקשורת כדי להמליץ על המתווה להפחתת התעריף שגובות חברות הסלולר על שיחות בין חברה לחברה ובין טלפון נייח לנייד, עומדת להמליץ לשר התקשורת להפחית את דמי הקישוריות ב80% לאורך תקופה של שלוש שנים, כך שבסוף שנת 2013 יעמדו על שיעור של 5 אגורות לדקה, לעומת 25.1 אגורות לדקה כיום.

 

 

לגובה דמי הקישוריות ישנה השפעה ישירה על המודל העסקי של אלה המבקשים להצטרף לשוק הסלולר כמפעילים וירטואליים (MVNO). מפעילים אלה ירכשו דקות שיחה מחברות הסלולר הקיימות וישווקו אותן לצרכנים. פעולתן צפויה להוזיל את העלות לצרכן, שכן מפעילים אלה לא נדרשים להשקיע ברשת אנטנות ותשתיות נוספות, אך למחיר שיידרשו לשלם לחברות הסלולר עבור חבילות השיחה צפויה להיות השפעה על המחיר לצרכן ועל עצם נכונותם של אותם יזמים להיכנס לפעילות עסקית.

 

מפעילים וירטואליים שיפעלו בשוק הישראלי יידרשו לשלם לספקי הסלולר הקיימים דמי אירוח עבור השימוש בתשתיות, בנוסף לדמי תחזוקה ותשלום קבוע. גובה דמי האירוח ייגזר מגובה דמי הקישוריות שייקבע על ידי משרד התקשורת, בהתאם למתווה ששרטטה חברת NERA.

 

משיחה עם כמה מפעילים וירטואליים לעתיד, נדמה כי הנעלם הגדול בתכניתו של שר התקשורת הוא קצב ההפחתה של דמי הקישוריות וכי קצב זה עשוי להיות הגורם שישפיע על החלטתם של היזמים, האם כדאי להפוך למפעיל וירטואלי בישראל?

 

"אנו מברכים על המהלך אשר יתמוך באופן ישיר בהרחבת התחרות בתחום הסלולר ובמיוחד בתחום ההפעלה הוירטואלית", נמסר מחברת דואר ישראל, שקיבלה כבר רישיון למפעיל וירטואלי. "כמפעיל וירטואלי, שהוא למעשה לקוח ענק שקונה המון זמן אוויר מחברות הסלולר, אנו נהנה ממוצר קיים במחיר מופחת וככל שהמחיר עבורנו יהיה נמוך יותר, כך נוכל להציע לצרכן מחיר אטרקטיבי יותר. זהו מהלך שיתרום לתחום הסלולר בכלל ול-MVNO בפרט".

 

אצל היזמים הקטנים יותר, השמחה על הפחתת דמי הקישוריות מהולה בדאגה. "הסכום הסופי הוא טוב", אמר ל-ynet אריאל חגי, מנכ"ל T2T. "אבל אותי מדאיג מה יהיה ב-2012. עד סוף שנת 2011 המפעילים הוירטואליים יהיו מוכנים לעבודה ואם ב-2012 התעריף יהיה קרוב ל-5 אגורות אז יש כדאיות. אבל אם הוא יישאר בתחום הדו-ספרתי במהלך השנה הזו, אנו ניקלע לבעיה".

 

"חייבים להבין שככל שהקישוריות יותר גבוהה ההוצאות עבורנו גדולות יותר. אצלנו רוב השיחות יהיו עם מרכיב של דמי קישוריות, כך שההשפעה שלהן עלינו חריפה יותר. חברות הסלולר הגדולות יכולות להתמודד עם הפחתה של דמי הקישוריות כי אחוז משמעותי מהשיחות שהן מתמחרות נשארות בתוך הרשת של המפעיל, אבל אצל מפעיל וירטואלי דמי קישוריות גבוהים פוגעים ביכולת לתת מחיר אטרקטיבי וכך קשה לו להתחרות בספק הגדול".

 

"אם הייתי ספק סלולרי בישראל והייתי רוצה לטרפד את כניסתם של מפעלים וירטואליים לשוק, הייתי מכוון לכך שדמי הקישוריות יהיו בין 8 ל-10 אגורות ב-2012, אבל אם היו אומרים לי שהתעריף יירד ל-12 אגורות לדקה ב-2011 ואז ל-8 אגורות ופחות ב-2012 אז זה בסדר. כך שאני לא יכול להגיד לך כמה אני שמח מ-5 אגורות ב-2014 כי אני מודאג ממה יהיה ב-2012. בניגוד לחברות גדולות כמו דואר ישראל, אני לא יכול לספוג שנה של פעילות בהפסד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם הוירטואליים יבהלו?
צילום: Index Open
מומלצים