שתף קטע נבחר

נדחתה ההצבעה על "חוק דרעי"

הצעת החוק לשחרור מוקדם של אסירים לאחר שריצו מחצית מעונשם, לא עברה אמש בקריאה שלישית, משום שיו"ר ועדת חוקה, אמנון רובינשטיין, מעוניין שההצעה לא תחול רטרואקטיבית, על אסירים כמו אריה דרעי

הצעת החוק לשחרור מוקדם של אסירים לאחר נשיאת מחצית עונשם, עברה אמש (יום ב') בכנסת בקריאה שנייה ולא הועלתה לקריאה שלישית. מדובר בהצעת חוק של חבר הכנסת רובי ריבלין, שזכתה לכינוי "חוק דרעי" ולפיה ניתן יהיה לקצר במחצית את תקופת מאסרו של אסיר, שהוכיח התנהגות טובה במהלך המאסר. החוק הנוכחי מאפשר לקצר רק בשליש את תקופת מאסרו של אסיר. עבירות כגון רצח, אונס ואלימות במשפחה, אינן נכללות בחוק החדש, כפי שתיקנה ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת.
יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, פרופ' אמנון רובינשטיין, החליט לעכב את הקריאה השלישית. בשבוע הבא ידונו על כך בוועדה. רובינשטיין החליט על כך בעקבות הסתייגות שהתקבלה בקריאה השניה לפיה, יחול החוק רטרואקטיבית, כך שאסירים דוגמת אריה דרעי יוכלו להנות ממנו. רובינשטיין מעוניין להחזיר את הצעת החוק לדיון בוועדת חוקה חוק ומשפט, כדי להסיר ממנה את מרכיב הרטרואקטיביות.

מחאה בכנסת

קבוצת הורים שילדיהם או קרובי משפחתם נפגעו מצורות שונות של אלימות, הגיעו היום לכנסת, כדי להביע את מחאתם מהצעת החוק. שמואל אטיאס, שבתו רויטל נרצחה בשנת 98' בידי בעלה, טוען, שמדובר בחוק פופוליסטי הנותן לגיטימציה לעבריינים להמשיך ולעבור עבירות משום, שממילא, באופן כמעט אוטומטי, יקלו בעונשם. "עד להיכן יגיע הפופוליזם של חברי הכנסת שבשביל עוד קצת קולות מעוניינים לתמוך בחוק, שמגן על העבריינים ומפקיר את האזרחים. אמנם בשלב זה על עבירה כמו רצח לא יחול החוק, אבל מי יודע מה יקרה בעתיד? אם אנחנו עכשיו פותחים פתח לרוב העבירות הרי, שבעתיד יכולה הכנסת לתקן את החוק ולאפשר גם לעבריינים כמו רוצח בתי להשתחרר אחרי חצי מתקופת המאסר", אמר אטיאס.
ח', שנכדתה הותקפה מינית על ידי פדופיל, אמרה, כי "החוק הזה יפתח פתח לעבריינים פוטנציאלים נוספים להכנס למעגל הפשע לאחר, שיתברר להם שהפשע משתלם ולכל היותר יזכו בעונשים קלים על עבירות חמורות. במקום שיגנו על הקורבנות ועל בני המשפחה ויחוקקו חוקים שיגנו עליהם ויטיבו את מצבם מבחינת השיקום, מחוקקים כעת חוק שמגן על העבריינים". עוד טענה ח', כי החוק המוצע נועד יותר מכל דבר אחר לסייע לאריה דרעי משום, שהוא יאפשר לו להשתחרר מוקדם יותר מכפי שהוא אמור היה. "בתי המשפט ממילא מקלים היום בשורה של עבירות חמורות מאוד ולמעשה ההקלה הנוספת שתנתן היום כשהחוק יעבור תוסיף על זה, כך שבסך הכל המסר שיועבר לעבריינים הוא שהפשיעה משתלמת", סיכמה ח'.
חברת הכנסת ענת מאור הביעה התנגדות לחוק עוד בשלביו הראשונים. "מדובר בחוק שנותן גיבוי ותמיכה לעבריינים. החוק שוכח מיהו הקורבן ומיהו העבריין. איך אפשר להסתכל בעיניים של הקורבנות ובני משפחותיהם, כשאנחנו נותנים לגיטימציה למעשי פשע? קיימת בישראל מערכת חנינה שפועלת על פי שיקולים מקצועיים, קיימת הפחתה של שליש על התנהגות טובה ויש לזכור גם את העונשים הקלים יחסית, שמטילים היום שופטים על עבירות שונות. אז למה למרות כל אלה צריך להקל עוד על העבריינים?", אמרה מאור.
מנגד טען חבר הכנסת מאיר שטרית מהליכוד, כי מדובר בחוק שנועד לשקם את האסירים ולתת להם הזדמנות לחזור למעגל החברה, מתוך הבנת מרכיבי השיקום. "העבירות החמורות לא נכללו בחוק ובצדק". שטרית דחה כל קשר בין החוק לבין רצון של גורמים פוליטיים כאלה ואחרים לסייע לאריה דרעי להשתחרר ממאסרו מוקדם מהמתוכנן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זום 77
ראובן ריבלין. מציע החוק
זום 77
פיטר ל. רוזנברג
ענת מאור. מתנגדת לחוק
פיטר ל. רוזנברג
ארכיון ידיעות אחרונות
אמנון רובינשטיין. טירפד את החוק
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים