שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הרשויות: ייקור היטל ההטמנה - יורגש בארנונה

המשרד להגנת הסביבה מבקש כבר תקופה להעלות את התשלום עבור הפסולת שהרשויות טומנות באדמה. המטרה: לאלץ את הרשויות המקומיות להפריד את הפסולת ולמחזר. למרות זאת, ברשויות טוענים: "העלאת ההיטל תשבור אותנו כלכלית"

הרשויות המקומיות מאיימות כי תוכניתו של המשרד להגנת הסביבה להעלות את היטל ההטמנה - תגרום לעלייה בארנונה בשעור של כ-600 שקלים לחודש למשפחה. איומים אלו נשמעו אתמול, על רקע הדיון שמתקיים הבוקר (ד') בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, שאמורה לאשר את העלייה בגובה ההיטל.

 

היטל ההטמנה, הוא התשלום של הרשויות המקומיות עבור כל טון פסולת שהן מטמינות באדמה.

 

היטל זה עומד כיום על 50 שקלים, סכום שנחשב נמוך יחסית למדינות מערביות, אולם במשרד להגנת הסביבה מבקשים מזה תקופה ארוכה להעלות את התעריף ל-125 שקלים - על מנת ליצור חוסר כדאיות כלכלית להטמין פסולת.

 

אולם למרות שיוזמת המשרד לייקר את ההיטל ידועה כבר מזה זמן רב, ולמרות שמדובר בתעריף שייכנס לתוקף רק בשנת 2012, בשלטון המקומי טוענים כי הם אינם ערוכים למהלך ודורשים לבטל את ההיטל לחלוטין.

 

"זהו סכום דמיוני ובלתי נתפש שישבור כלכלית רשויות מקומיות חלשות ויפגע קשה גם בחזקות. איך ניתן לעמוד בסכומים כאלה מבלי לקצץ בחינוך, ברווחה ובשירותים אחרים?", אמרו. כאמור, לטענתם העלאת ההיטל יגרום לעלייה במיסי הארנונה שמשלמת כל משפחה - בסכום של כ-600 שקלים לחודש.

 

ברשויות טוענים עוד כי התמריץ השלילי שמבקש המשרד ליצור לטובת הפרדת פסולת, אינו יעיל שכן כיום אין מפעלי מיחזור מתאימים שיכולים לקלוט את הפסולת המופרדת.

 

במשרד להגנת הסביבה, לעומת זאת, דוחים את טענות השלטון המקומי מכל וכל. במשרד הבהירו כי אין כוונה להעלות את ההיטל, אלא לאחר שחוק האריזות ייכנס לתוקף. חוק זה יבטיח כי כל האריזות יופרדו מן הפסולת וימוחזרו בנפרד - מהלך שצפוי להקטין משמעותית את כמויות הפסולת העירוניות.

 

"בניגוד לנאמר, קיימים כיום מתקני מיון ומיחזור פסולת בהיקף של יותר מ-50 אחוזים מכמות הפסולת הנוצרת מדי יום. המשרד פועל להרחבה של תשתית שתיתן מענה לכל כמויות הפסולת בישראל, בהיקף השקעות של כ- 2 מיליארד שקלים בשנים הקרובות".

 

במשרד ציינו עוד כי על פי תחשיב שבוצע בנושא, עולה כי "מהפיכת הטיפול בפסולת" - דווקא תוזיל את העלויות עבור הרשויות המקומיות, בטווח הרחוק. זאת ועוד, במשרד טוענים כי "העלאת ההיטל הוצגה עשרות פעמים לשלטון המקומי ולנציגיו. השר ארדן הציב את מהפכת המיחזור בראש סדר עדיפויות של המשרד וכחלק מכך נפגשו השר וצמרת משרדו עם עשרות ראשי רשויות".

 

גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה הבהירו בעבר כי אחת הסיבות המרכזיות להעלאת ההיטל, טמון בעובדה כי בעתיד הקרוב לא יישארו אתרי הטמנת פסולת בישראל. למעשה, עד שנת 2020 צפוי להישאר בישראל רק אתר אחד באפעה שבו ניתן יהיה להטמין פסולת. מצוקת הקרקע הזו, לצד העובדה כי הטמנת פסולת נחשבת לפתרון מזהם מאוד, מחייבת בשנים האחרונות את המשרד לקדם את תחום המיחזור והטיפול בפסולת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים