שתף קטע נבחר

הערכות: מדד המחירים ליולי יזנק בשיעור של 0.8%

הסיבות לעלייה החריגה: עלייה בסעיף הדיור, העלאת המס על הסיגריות וגורמים עונתיים. למרות המדד הגבוה יחסית שצפוי להתפרסם מחר, ההערכה היא שנגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר לא יעלה את הריבית בסוף החודש

מדד יולי שתפרסם היום (א') הלמ"ס יעלה לפי הערכות מוקדמות של הפעילים בשוק ההון בשיעור חריג וגבוה יחסית של 0.8%. זאת לאחר מדדים נמוכים בהרבה, של 0.3% ו-0.4% שנרשמו בחודשיים הקודמים, ומדדים נמוכים אף יותר שצפויים להירשם גם בחודשיים הבאים.

 

מדד יולי רושם מדי שנה את אחת העליות הגדולות ביותר, בעיקר מסיבות עונתיות, ובשלוש השנים האחרונות הוא הסתכם בכל שנה ב-1.1%. השנה יתווספו לסיבות העונתיות, כמו התייקרות הנסיעות לחו"ל בקיץ, גם גורמים כגון התייקרות הדלקים, המשך העלייה בסעיף הדיור והעלאת המס על הסיגריות, שעליו החליט האוצר לפני חודש וחצי.

 

ואולם, למרות העלייה החריגה במדד החודש שעבר, האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, צפויה דווקא לרדת בשיעור קל. הסיבה לכך היא היציאה מחישוב האינפלציה של המדד הגבוה במיוחד (כאמור, 1.1%) שנרשם בחודש יולי בשנה שעברה. אם יתממשו התחזיות המוקדמות, תסתכם כעת האינפלציה בפועל בכ-2%, שהיא האינפלציה השנתית הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2007 ונמצאת בדיוק במרכז טווח יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%–3%).

 

למרות המדד הגבוה יחסית שצפוי להתפרסם, ההערכה היא שנגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר לא יעלה את הריבית בסוף החודש. הסיבה העיקרית לכך היא חששו של פישר מהמשך התחזקות השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם. העלאת הריבית בארץ, ללא מהלך דומה בעולם, מגדילה את פערי הריבית בין השקל לבין הדולר והיורו, ולכן מגבירה את האטרקטיביות של המטבע הישראלי בעיני המשקיעים הזרים. מאז העלאת הריבית האחרונה לפני שלושה שבועות, התחזק השקל מול סל המטבעות (שער החליפין האפקטיבי) בשיעור חד יחסית של 1.7%.

פורסם לראשונה 14/08/2010 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
סיגריות, אחת הסיבות לעלייה הצפויה במדד
צילום: גבי מנשה
מומלצים