שתף קטע נבחר

סתימה כסופה רעילה? 11 מיתוסים על סתימות

אחת דורשת קדיחה עמוקה יותר, השנייה עמידה לשנים ארוכות והשלישית מכילה כספית. ההבדל בין החומרים השונים המשמשים לסתימת חורים בשיניים הוא לא רק במחיר ובצבע. רופא השיניים ד"ר רונן בורדובסקי מסביר מה ההבדלים בין הסתימות השונות ומפריך מיתוסים נפוצים שנקשרו בהן

כמעט לכל אחד מאיתנו ישנן דילמות הנוגעות לסתימות בשיניים. באיזה צבע לבחור, איזה חומר עדיף וכל כמה זמן צריך להחליף אותן, הן רק חלק מהשאלות שמטרידות את מי שמבקר אצל רופא השיניים. הסיבה להתלבטות נובעת לא רק מהשוני בחומרים, אלא גם מהשוני הגדול במחיר שלהם. ואם מוסיפים לכך את המיתוסים השונים, שהתפתחו סביב הנושא במהלך השנים, העניין מבלבל אף יותר.

 

כדי לעשות מעט סדר בנושא בדקנו את המיתוסים השכיחים, הפרכנו את חלקם ואישרנו אחרים. התוצאות לפניכם: 

 

1. "סתימות מתכתיות חזקות יותר מסתימות לבנות"

לא נכון. החומר הלבן (מסוג קומפוזיט - רזין פלסטי המכיל חלקיקי קווארץ) חזק כמו חומר השן. המיתוס "נולד" לפני למעלה מ-20 שנה, בתקופה בה היו מבצעים את הסתימות הלבנות מחומרים חלשים יותר, מה שכמובן גרם להן להחזיק מעמד פחות מהסתימות המתכתיות. אך עם ההתפתחות הטכנולוגית החומרים הלבנים הפכו חזקים מאוד, וכאשר הם נשברים הדבר מעיד כי גם אם מדובר היה בחומר השן הטבעי - הוא היה נשבר. 

 

2. "סתימות כסופות מכילות כספית והן רעילות לגוף האדם"

לא מדויק. זה נכון שסתימות אמלגם עשויות מסגסוגת של מספר מתכות, וביניהן גם כספית, שבמצבה החופשי היא רעילה. נכון גם שבמהלך ערבוב החומרים הכספית "מרטיבה" את שאר המרכיבים, על מנת ליצור תערובת יציבה. אך לפי מרבית המחקרים שהתפרסמו בנושא, ולפי חוות הדעת של ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) ומשרד הבריאות הישראלי, האמלגם אינו מסוכן לבריאות מאחר שהכספית לא יכולה להשתחרר מתוך הסתימה.  

 

ישנם ארגונים ומדינות (ביניהן שבדיה ויפן) האוסרות על השימוש באמלגם בשטחן, אך הדבר קשור, בין היתר, לזיהום הסביבתי שהחומר יוצר כאשר מפנים אותו ממרפאת השיניים. בנוסף קשור הדבר לכמות הכספית שהאוכלוסייה במדינות הללו צורכת, בעיקר מדגים ופירות ים.

 

3. "אמלגם הוא חומר וותיק, ולכן גם בטוח"

נכון. האמלגם בשימוש בקרב רופאי השיניים כבר למעלה מ-120 שנים. בנוסף, בשנים האחרונות שוכלל החומר בשל ההצלחה לייצר סגסוגת ללא גמא, הפך החומרלחזק יותר.

 

4. "סתימות לבנות יקרות יותר מכסופות"

לא מדויק. זה נכון שהמטופל ישלם סכום גבוה יותר על שחזור (סתימה) לבנה (סכום הנע בין 350 ל-600 שקלים לסתימה) לעומת שחזור מתכתי (סכום הנע בין 150 ל-300 שקלים), אך הסיבה לעלויות הגבוהות יותר היא לא עלויות החומרים, אלא זמן הטיפול, שארוך יותר כאשר מדובר בסתימה לבנה.

 

5. "סתימות לבנות כואבות יותר מכסופות"

לא מדויק. בזמן ביצוע הסתימה המטופל לא חש כאב כלל. הכאבים עלולים להתעורר לאחר שההרדמה פגה ולרוב הם חולפים כעבור מספר ימים. בנוסף, הסתימות הלבנות לא מעבירות גירויי חום או קור לעצב השן, כמו שעושות הסתימות המתכתיות, כך שהכאב חולף לחלוטין.


אל תרוצו להחליף את הסתימות הכסופות בלבנות (צילום: index open)

 

6. "בסתימות כסופות הרופא קודח יותר מאשר בסתימות לבנות"

לרוב נכון. האמלגם חייב להיות בעובי של שני מ"מ לפחות, לעומת החומר הלבן, שיכול להיות דק יותר. זו הסיבה שאם קיים חור קטן (פחות משני מ"מ) כאשר נעשה שחזור לבן הרופא יקדח רק את האזור העששתי, ואילו כאשר נעשה שחזור אמלגם הוא יעמיק את הקידוח.

 

החומר הלבן מודבק לשן באמצעות דבק כימי. לעומת זאת, האמלגם בזמן החדרתו הוא רך, ורק לאחר מכן הוא מתקשה ומקבל את צורת החלל אליו הוכנס, ולכן לא יוצא. מסיבה זו הכנת החלל לאמלגם מתבצעת לפי כללים מסויימים, שבהכרח גורמים לו להיות רחב יותר.

 

7. "כדאי להחליף את כל הסתימות הכסופות בלבנות"

לא נכון. אין צורך להיכנס לפאניקה ולרוץ להחליף את כל סתימות האמלגם בלבנות. חשוב לדעת כי אם מחליטים לעשות זאת יש בכך סיכון מאחר ובזמן ההחלפה הרופא מעמיק את החלל. העמקה זו עלולה לגרום לצורך בטיפול שורש. לכן יש לשקול כל מקרה לגופו ולבחור ברופא מיומן שיידע להבחין בסכנה.

 

8. "הסתימה הכי עמידה היא מזהב"

נכון. עד לפני מספר שנים היו מבצעים סתימות מסוג זה בעיקר בחו"ל. דרגת התאימות השולית בזהב, כלומר הדיוק של הסתימה בשוליים (הנקודה הרגישה בכל סתימה), גבוהה יותר מאשר באמלגם או בחומר לבן.

 

הבעיה בסתימות הזהב היא חוסר אסתטיקה ועלות יקרה. כיום ישנו תחליף לסתימות אלו בדמות סתימות החרסינה, שגם בהן הדיוק רב מאוד, אולם עלותן יקרה לא פחות מזהב.

 

9. "בפה בו סתימות אמלגם רבות ישנם זרמים חשמליים"

נכון. הזרמים הללו נקראים זרמים גלוונים וניתן לחוש בהם אם לוקחים ומניחים ליד סתימה כסופה נייר אלומיניום או מתכת אחרת. הדבר אינו מזיק ובסך הכל עלול לגרום לתחושת צריבה קלה.

 

10. "סתימות לבנות משנות את צבען במהלך השנים"

נכון. במהלך השנים פני השטח של הסתימות הלבנות סופחים צבע ממזון, שתייה או עישון, ולכן מצהיבים מעט. ליטוש קל של הרופא יחזיר להם את צבעם המקורי.

 

11. "הוצאת סתימה כסופה עלולה להיות מסוכנת"

נכון. חימום האמלגם ופעולת הקידוח מעלים מעט אדי כספית לחלל הפה. רופא מיומן ישאב אדים אלו מייד עם ההוצאה, וכך לא ייגרם כל נזק. חשוב שתהיה שאיבה תקינה וכן שהקידוח ילווה על ידי זרם מים חזק.

 

הכותב הוא רופא שיניים לאסתטיקה דנטאלית ושיקום הפה ומוסמך משרד הבריאות לטיפולי שיניים בהרדמה כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם ברפואת שיניים - הזהב מנצח
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים