שתף קטע נבחר

שר האוצר: לדון מחדש ברכישת ה-F-35

הפגנת כוח של האוצר מול משרד הביטחון? בשבוע שעבר אישר השר ברק להזמין 20 מטוסי קרב מהדגם המתקדם בעולם, כעת מבקש שטייניץ להביא את הנושא לדיון בממשלה, ולבחון מחדש את ההיבט הכלכלי של העסקה בשווי 10 מיליארד שקל

רצון ממשי או ניסיון "לעשות שריר"? שר האוצר, יובל שטייניץ, תבע אתמול (יום א') לדון מחדש בהיבט הכלכלי של רכישת ה-F35, מטוס החמקן היקר ששר הביטחון, אהוד ברק, הורה רק בשבוע שעבר לקנות עבור חיל האוויר, ושאמור להיכנס לשימוש עד שנת 2015.

 

בסוף ישיבת הממשלה ניצל שטייניץ את הפרק שמוקדש להערות שרים כדי לבקש לבחון מחדש את העסקה. "הבנתי שבכוונת מערכת הביטחון להשלים את רכישת מטוס החמקן בעלות מוערכת של כעשרה מיליארד שקלים. זו עסקה בעלת היבטים כלכליים משמעותיים, המחייבת דיון בממשלה", אמר שר האוצר. שטייניץ אמר גם שיש לבחון מעורבות גדולה יותר של התעשייה הביטחונית הישראלית בייצור מערכות שישולבו במטוס, גם במסגרת שיווקו לצבאות אחרים בעולם.

 

שטייניץ אמר את הדברים, על אף שהוא מודע לכך שבעבר דחתה ישראל בקשה מארה"ב שתצטרף לפרויקטים לייצור מערכות עבור ה-F-35. כעת, בעקבות האפשרות של חתימה על החוזה לרכישת 20 מטוסים כאלו על-ידי ישראל, ומכירה צפויה של עוד מאות מטוסים כאלה ברחבי העולם, מבקש שר האוצר לאפשר גם לתעשיות הביטחוניות הישראליות לקטוף פירות.

 

ה-F-35 נחשב למטוס הקרב המתקדם ביותר בעולם. הראשון מבין המטוסים שיירכשו אמור לעשות "עלייה" לישראל רק ב-2015, אולם כבר שנה קודם לכן יוכלו טייסים ישראליים להתאמן עליו בארה"ב.

 

נתניהו: זה לא המקום, אולי נדון בזה בשביעייה

שר התמ"ת, בנימין בן-אליעזר, גונן על החלטת שר הביטחון ברק, שנכנס לחדר הישיבות מאוחר יותר. שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו, אמר מצדו כי יש צדק בתביעת שר האוצר שטייניץ, הן בהיבט הכלכלי, והן מנקודת המבט של התעשיות הביטחוניות - המבקשות עתה להיות מעורבות בפרויקט. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עצר את הדיון בשלב הזה באומרו כי ישיבת הממשלה אינה המעמד המתאים לדיון כזה. "אולי צריך לקיים את הדיון בקבינט או בשביעייה", אמר.

 

לפי שעה לא נמסר על מועד לקיום דיון כזה או אם ראש הממשלה אכן מתכוון לקיימו. גם מלשכת שר הביטחון לא נמסרה תגובה.

 

עוד לפני הדיון על רכישת החמקן, נרשמו בתקופה האחרונה כמה כיפופי ידיים בין משרד האוצר למשרד הביטחון. בשבוע שעבר הם חתמו על החלת העלאת גיל הפרישה

מצה"ל. על פי ההסכם, עד לשנת 2019 יעלה גיל הפרישה הממוצע ל-50, והמשמעות היא שבכל שנה יועלה גיל הפרישה בכמה חודשים. להעלאת גיל הפרישה משמעות כלכלית גדולה, שעיקרה הקלת הנטל התקציבי של מערכת הביטחון על תקציב המדינה.

 

הכוונה היא שבסופו של דבר יועלה גיל הדרג הלא-לוחם עד ל-55, וגיל הלוחמים לסביבות 48. בסביבת שטייניץ ציינו בסיפוק רב את ההישג הזה, שעליו חתמו גם ברק והרמטכ"ל היוצא, רב-אלוף גבי אשכנזי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ. "חייבים דיון בממשלה"
צילום: חגי אהרון
אהוד ברק. מטוס ראשון ב-2015
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים