שתף קטע נבחר

פותחים שנה תחת איום הגירוש: "עוד קצת חסד"

ביום ד' ילכו לבית הספר בת"א 90 ילדים מיועדים לגירוש. ג'סיקה, עוד מעט בת 6, לא יכולה להישאר - בגלל כמה ימים. "אנחנו מבולבלות", אומרת אמה. בגנים של הפעוטות מדווחים על פחד גובר וילדים שחוזרים להרטיב. אלי ישי: לכבד את ההחלטה, היח"צנים מהממשלה מנסים לטעת תקוות שווא

"אהיה בת 6 בדצמבר ואני רוצה כבר ללכת לבית הספר ואז לצבא. אני לא רוצה לנסוע לפיליפינים, אני אוהבת את ישראל, כי נולדתי פה", אומרת ג'סיקה, בת לאם פיליפינית. "אני לא רוצה חברים אחרים, יש לי פה חברים". ביום רביעי היא לא תתחיל ללמוד בכיתה א', ולכן מיועדת לגירוש. היא ואמה עדיין מקוות.

 

בין ג'סיקה לבין המעמד החוקי בארץ מפרידים כמה ימים בלבד, סיפרה האם ננסי שהגיעה לארץ

לפני כ-12 שנים, גם היא בעברית. "רציתי לרשום אותה לכיתה א', אבל אמרו לי שאי אפשר כי היא נולדה בסוף דצמבר. המצב מאוד קשה לי, כל פעם כשאנחנו רואות יחד חדשות ומדברים על הגירוש, היא אומרת לי שהיא לא רוצה לנסוע מישראל".

 

לדברי האם, "ג'סיקה מדברת רק עברית וקצת אנגלית, היא מכירה כאן את הסביבה ואני מאוד חוששת שלא תוכל להסתדר אם יגרשו אותנו. לפני כמה ימים דיברו על זה שאולי הממשלה שוב תדבר על זה ותחליט שהילדים שלנו יכולים להישאר. עכשיו המצב מאוד קשה, מבלבל ולא ברור".

 

ביום שלישי יסתיים המועד שהוקצה על ידי הממשלה להגשת מסמכים ויתחילו 30 ימים לעזיבה מרצון. למחרת, לבית הספר "ביאליק רוגוזין" בתל-אביב יגיעו כ-90 ילדים שאינם עומדים בקריטריונים. עיריית תל אביב בשיתוף עם משרד החינוך העמידה לרשותם ולרשות המורים צוותי פסיכולוגים, וכולם יחד ינסו ליצור אווירה של שגרת לימודים.

 

"אנחנו נערכים לשמור על שפיות", אמרה ל-ynet מנהלת בית הספר, קארן טל. "חייבים לדבוק בשגרה, ללמוד ספרות ומתמטיקה, להראות לילדים שאנחנו שם בשבילם. מדובר במצב מורכב. נשמח מאוד אם הממשלה תגלה חסד לגבי כל הילדים, כפי שעשתה כבר עם שני שלישים מהם".

 

"ייאלצו לפרק שוב תא משפחתי"

אבל מה עם הילדים הקטנים יותר? מאז 2005 קיימים מעונות יום לפעוטות עד גיל שלוש מטעם הארגון הפרטי "יוניטף". בשניהם מטופלים כ-130 ילדים, רובם מועמדים לגירוש. בגלל הלחץ שהילדים חשים דרך הוריהם, מדווחים במענות על פעוטות שחזרו להרטיב, ילדים שמפחדים מקולות סירנות או אנשים עם מדים.

 

עופרה פז, מנהלת המעונות, סיפרה ל-ynet שבכל יום מגיעים הורים מודאגים והתחושות מאוד קשות. "ההורים חיים בפחד ובמתח וזה גם מועבר לילדים. אסור לשכוח שהילדים האלו, אם יגורשו, יחזרו למציאות מאוד קשה ולא תהיה להם את אותה הזדמנות לגדול ולהתפתח כמו בישראל. ההורים שלהם לא באו לטיול. בהרבה מקרים הם ייאלצו לפרק תא משפחתי, שוב לנסוע ולעבוד".

 

ישי: די עם הטריקים

בשבוע האחרון גבר הלחץ על ראש הממשלה לקיים דיון נוסף בסוגיה. אחרי שר הביטחון אהוד ברק, גם שר החינוך גדעון סער והשר שלום שמחון הביעו דרישה לעוד הצבעה. שיא התמיכה הגיע מנשיא המדינה, שמעון פרס, שאמר ש"לא יעלה על הדעת לגרש את הילדים". בסוף השבוע העריכו מקורבים לראש הממשלה שבסופו של דבר הוא ייאלץ להיכנע, ודיון חוזר ייערך.

 

בלשכתו של שר הפנים, אלי ישי, לא מבינים על מה המהומה. "השר מתנגד לכל ניסיון להעלות הנושא לסדר היום", נמסר מלשכתו. "מדובר בהחלטת ממשלה שהתקבלה לאחר עבודה של הוועדה הבין-משרדית שנמשכה למעלה משנה. כל ניסיון לעלות את זה לסדר היום של הממשלה מחדש, זהו טריק יחצ"ני שנוטע תקוות שווא בקרב הזרים ובעצם מנצל אותם לטובת יחצ"נות והון פוליטי".

 

לפי נתוני משרד הפנים, הזכירו, במדינת ישראל חיים קרוב ל-20 אלף ילדים לא חוקיים עד גיל 17. "האם כל יחצ"ני הילדים, שחלקם חברים בממשלה, מוכנים לערוב שלא נמצא את עצמנו שוב באותו הדיון בעוד שנה?

למרות שהתנגדתי בהצבעה, יש לכבד את החלטת הממשלה בנושא", אמר ישי, שדרש קודם לכן לגרש את כל הילדים - כ-1,200 לפי הערכות הארגונים. 

 

בארגון Israeli Children שמוביל את המאבק נגד הגירוש, אומרים ש"חברי כנסת, שרים ואף נשיא המדינה הביעו את התנגדותם הנחרצת לגירוש הילדים. עם זאת, דבר לא השתנה והילדים עדיין מועמדים לגירוש. ראוי שראש הממשלה ישמע את קריאתם ויבטל לאלתר את גירוש המשפחות. אמהות רבות מתקשרות אלינו בחוסר ודאות ופחד האם ילדיהן יכולים להתחיל את שנת הלימודים בראשון בספטמבר כמו כל ילד אחר במדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"המצב קשה, מבלבל ולא ברור"
צילום: ירון ברנר
ישי. לא לדיון נוסף
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
פרס. לא יעלה על הדעת לגרש
צילום: ערן קליגר
מומלצים