שתף קטע נבחר

הכלה האתיופית התעקשה - והתחתנה כיהודיה

תושבת הדרום התעקשה על יהדותה ולא הסכימה לעבור כל הליך גיור. היא דחתה את חתונתה, ובמשך ארבע שנים נלחמה בממסד הרבני - עד שסיימה את המאבק כשידה על העליונה

ארבע שנים התעקשה יוצאת אתיופיה על יהדותה, ולא הסכימה לעבור תהליכי גיור כפי שדרשו ממנה רבנים. אפילו את חתונתה נאלצה לדחות, עד שבשבוע שעבר הכריע בית הדין הרבני הגדול בירושלים כי היא תטבול במקווה - כמו כל כלות ישראל לפני חופתן - ובשום מקום לא יירשם שעברה השבה ליהדות או כל הערה אחרת.

 

תושבת הדרום ובן זוגה לא תיארו לעצמם כי את יום החתונה שקבעו לאוגוסט 2006 יעברו בלי חופה וקידושין. ההזמנות נשלחו, האורחים הגיעו אבל החגיגה נערכה מבלי

שבני הזוג נישאו כדת וכדין. הבעיה הייתה שמוסדות הרבנות פקפקו ביהדותה.

 

במועצה הדתית אשדוד, שם נפתח תיק הנישואין של בני הזוג, החליט חוקר הנישואין לאחר תשאול וחקירה מאומצת להוציא תעודת רווקות עבור הכלה המיועדת - וכך תוכל להירשם לנישואין. אלא שבמועצה הדתית לא מיהרו, ושלחו את התיק לרב יוסף הדנה בתל-אביב, שהוסמך על-ידי הרבנות הראשית כרושם נישואין של העדה האתיופית.

 

בעמותת "טבקה", המסייעת לבני העדה האתיופית והושיטה עזרה גם במקרה הנוכחי, אומרים כי היה והרב הדנה קובע שמועמד שהובא לפניו אינו יהודי - כמעט שאין דרך לערער על החלטתו, ואותו מועמד לא יכול להתחתן. כך קרה גם לאותה תושבת הדרום, שעל אף שהביאה עדים לטובתה - הרב טען ששמע מאנשים אחרים כי הסבים שלה התנצרו ולכן אינו יכול לתת אישור ליהדותה עד שתעבור הליך טבילה.

 

הכלה המיועדת סירבה בכל תוקף לטבול לצורך הליך גיור כלשהו. עם התקרב מועד הנישואים היא פנתה אל הרב הראשי לישראל, שלמה עמאר, וביקשה את עזרתו, תוך שהיא מצרפת תצהירים של עדים שחתמו כי הם מכירים את המשפחה ואת שורשי יהדותה. כן צירפה תצהיר מעורכת דין מטעם ארגון "טבקה", שדיברה עם קייס נכבד מהעדה, שמכיר את המשפחה כיהודיה לכל דבר. אלא שלוח הזמנים הצפוף לא הביא לעימות שתי הגרסאות בפני הרב עמאר וטקס החופה לא נערך בסופו של דבר.

 

אך המאבק נמשך. עורכי הדין יסמין קשת ובת אל אנניה מארגון "טבקה" פנו לבית הדין ברחובות כדי שיתערב בסוגייה, אך העתירה נדחתה בנימוק ש"פוסקים רבים סבורים כי יש אצל יהודי אתיופיה ספקות ביהדות שנוצרו בדורות הקודמים, והרבנות הראשית לישראל החליטה בעבר להצריכם גיור לחומרא".

 

ערעור על פסיקה זו הוגש לבית הדין הרבני הגדול בירושלים על-ידי עו"ד רוברט ליכטו פטרן, ולאחרונה התיק הסתיים בהסדר מניח את הדעת עבור כל הצדדים: הכלה תיכנס למקווה, ככל כלות ישראל, והדיינים יחכו בחוץ כדי

לוודא שאכן התקיימה טבילה. הכלה תקבל תעודת נישואין רגילה, ללא כל רישום על על השבה ליהדות.

 

"לכל אורך הדרך האמנתי ביהדותי ולא הייתי מוכנה לעבור הליך השבה ליהדות, כי אני יודעת ומאמינה למשפחתי", אמרה הכלה. "אני שמחה שזה נגמר כך, כי עשיתי עבודה לכל יתר אחיותיי - ואנחנו הרבה אחיות. הן לא תצטרכנה לעבור את המלחמה הזו. עכשיו נתחתן ברבנות, אחר כך המסיבה".

 

עו"ד יסמין קשת מעמותת "טבקה - משפט צדק לעולי אתיופיה: "חבל מאוד שהפתרון לא הושג לפני שנים, מה שהיה חוסך הרבה מאוד עוגמת נפש. 'טבקה' מביעה קורת רוח מכך שסוף סוף יינשא בני הזוג כדת משה וישראל, ומפצירה מבני העדה לעמוד על זכותם להירשם לנישואין במקום מגוריהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים