שתף קטע נבחר

היו עשר: הנבחרות הישראליות הטובות אי פעם

מ-י-ק-י מוביל, שפיגלר ושפיגל מיד אחריו, וגם אנדיוני בתמונה. ההישג האדיר של נבחרת ישראל בהתעמלות אמנותית הוביל אותנו לבדוק מיהן נבחרות הייצוג הכי טובות בתולדות ישראל. מסכימים עם דירוג העשירייה הפותחת?

בשבת בית"ר ירושלים השיגה ניצחון ראשון, מכבי תל-אביב בכדורסל הפסידה בפעם הראשונה ואברהם גרנט רשם ניצחון בכורה בליגה עם ווסטהאם שלו. אבל במקביל התרחש אירוע ספורטיבי לא פחות תקדימי - ובמונחים היסטוריים הרבה יותר ראשוני. נבחרת ישראל בהתעמלות אמנותית הדהימה כשדורגה במקום הרביעי באליפות העולם במוסקבה, ובכך קבעה את אחד ההישגים הגדולים ביותר בתולדות הספורט הקבוצתי בארץ.

 

ההישג הענק הזה - מקום רביעי בעולם - הביא אותנו לבדוק מיהן נבחרות ישראל הבוגרות הנוספות שהגיעו להישגים יוצאי דופן ב-62 שנות קיום המדינה. התהליך הזה לא היה מסובך מדי. במדינה שנבחרת הכדורגל שלה הגיעה פעם אחת למונדיאל ושענף הייצוג מספר 1 בה, הכדורסל, שלח את הנבחרת שלו רק פעמיים לאליפות העולם, אפשר להניח שהישגים קבוצתיים אינם שכיחים במיוחד.


נבחרת ההתעמלות קופצת בתיאום. זינקה למקום הרביעי (צילום: AFP)

 

ובכל זאת, הצלחנו למצוא עשירייה ראויה, שתייצג את ישראל בכבוד בכל דירוג עולמי. לא מסכימים עם הדירוג? חושבים שנבחרת הפטנק חסרה בטופ 10? הבמה כולה שלכם, דרך מערכת התגובות.

 

1. כסף שווה זהב

כמו כמה מחברות נבחרת ההתעמלות האמנותית, גם חלק גדול מכדורסלני אליפות אירופה בשנת 1979 לא נולד בארץ. אבל לאף אחד שצפה בקפטן בארי לייבוביץ' ובלו סילבר, סטיב קפלן, אריק מנקין וחבריהם לוקחים את מדליית הכסף זה לא היה אכפת. מ-י-ק-י ברקוביץ' הוביל את ישראל של רלף קליין לניצחונות אדירים על יוגוסלביה וצ'כוסלובקיה, וגם התבוסה לברית המועצות בגמר לא קטעה את חגיגות המקום השני באירופה.

 

צפו בגול היחיד שישראל הבקיעה במונדיאל
 

2. לפני 40 השנה במדבר

נכון, רק שער אחד הבקיעה ישראל במונדיאל, אבל אם גם 40 שנה אחרי אנחנו מתענגים ונזכרים באותו גול, כנראה שהעלייה והההשתתפות של הכחולים-לבנים בגביע העולם 1970 צריכים להיות גבוה ברשימה. מוטל'ה שפיגלר כבש את השער הזה, ב-1:1 מול שבדיה, וגם את הגול מול אוסטרליה שהעלה את ישראל למונדיאל במכסיקו, גיורא שפיגל היה השף האחראי. גם הגנת הברזל, שהביאה ל-0:0 מול סגנית האלופה איטליה, ראויה לציון מיוחד.

 

3. מסע הדייויס המסתורי

רק לפני שנה דודי סלע, הראל לוי ואנדיוני רשמו את הגרסה הקבוצתית למסע הקסם המסתורי. ה-2:3 על שבדיה במאלמו, ללא קהל ואחרי שני משחקים סופר-דרמטיים ביום המכריע, היה סיפתח נהדר. לוי, שהשיג את הניצחון המכריע, הדהים גם את הרוסים בנוקיה, ו-11 אלף הצופים חגגו איתו, עם סלע ועם רם וארליך 1:4 סנסציוני. ההפסד למחזיקת הגביע ספרד בחצי הגמר כבר לא הפיל אף אחד מהכסא. מאז חלפה שנה, והכל השתנה.

 

4. חמש האלמוניות

להבדיל מהמוזכרים מעלה, על מרינה שולץ, אליאורה זולוקובסקי, פוליאנה ז'קולז'ני, מורן בוזובסקי ונועה פלצ'י כנראה שלא שמעתם עד השבוע. אבל אותה החמישייה, ביחד עם המחליפה ויקטוריה קושל, הביאה לישראל את ההישג הטוב ביותר שלה בענף ההתעמלות בכל הזמנים - מקום רביעי באליפות העולם 2010, רק אחרי איטליה, בלארוס ורוסיה. אותה חמישייה צפויה להמשיך לאולימפיאדת לונדון, ואולי היא תביא לישראל מדליה קבוצתית ראשונה אי פעם.

 

5. הזינוק לגמר

מדליה אולימפית עדיין אין, אבל גמר קבוצתי כבר היה - והראשונים שזינקו והביאו אותו היו שחייני ישראל באולימפיאדת אטלנטה 1996. איתן אורבך, אז לפני תקופת הדוגמנות, יואב ברוק, ואדים אלכסייב ודן קטלר הפתיעו את כולם עם העפלה ממוקדמות השליחים במשחה ה-4X100 מטר מעורב. הם דורגו במקום השמיני והאחרון בגמר, בהישג הגדול זה לא פגם.
הדירוג הכי גבוה של נבחרות ישראליות בתחרויות עולמיות

הדירוג הכי גבוה של נבחרות ישראליות בתחרויות עולמיות
ענף דירוג תחרות שנה
טניס 3-4 גביע דייויס 2009
התעמלות אמנותית 4 אליפות העולם 2010
כדורגל 5-8 אולימפיאדה 1968
כדורגל 5-8 אולימפיאדה 1976
טניס 5-8 גביע פדרציה 2008
טניס 5-8 גביע דייויס 1986
התעמלות אמנותית 6 אולימפיאדה 2008
התעמלות אמנותית 6 אליפות העולם 2007
כדורסל 7 אליפות העולם 1986
כדורסל 7 אליפות העולם 1954
שחייה, מעורב 8 אולימפיאדה 1996
אתלטיקה, שליחים 9 אליפות העולם 1999
התעמלות אמנותית 9 אליפות העולם 2005
כדורעף 10 אליפות העולם 1952

 

6. רבע גמר אולימפי בכדורגל, כפול 2

רק פעמיים השתתפה ישראל בענף כדור במשחקים האולימפיים, פעמיים היו אלה הכדורגלנים שעלו לאולימפיאדה - ורשמו תוצאות מצוינות. במכסיקו 1968 רק הטלת מטבע לא מוצלחת עצרה אותם מול בולגריה. במונטריאול, שמונה שנים אחר-כך, הנבחרת הפסידה לברזיל 4:1 באותו שלב - רבע הגמר.

 

7. שרף את העולם

ישראל עלתה פעמיים לאליפות העולם בכדורסל, שהיום כבר מכונה מונדובאסקט, האחרונה שבהן ב-1986. צביקה שרף אימן אז את הקפטן מיקי ברקוביץ', ואת דורון ג'מצ'י, לבאן מרסר, עדי גורדון ותומר שטיינהאור, בין היתר, והוביל אותם למקום השביעי. באליפות ב-1954, בה כיכב רלף קליין, דורגו הכחולים-לבנים במקום השמיני.


ברקוביץ' וג'מצ'י. כובבי הנבחרת של שרף (צילומים: חגי אהרון וטל שחר)

 

8. השליחים כבר לא גרים כאן יותר

רק לאולימפיאדת סידני 2000 העפילה נבחרת ישראלית באתלטיקה, והיא עשתה זאת בזכות הופעה נהדרת באליפות שלפני כן. רפי יער, גדעון יבלונקה, טומי כפרי ואלכס פורחומובסקי קבעו שיא לאומי מדהים ב-4X100 מטר ודורגו במקום התשיעי באליפות העולם. באולימפיאדה הם כבר נכשלו. מה קרה מאז? כפרי חזר להונגריה, פורחומובסקי לרוסיה, יער לא נשאר הרבה זמן בענף וליבלונקה לא נותרו שותפים לריצה.


שראפובה ואובזילר. זה נגמר בגניחות (צילום: רויטרס)

 

9. כשמריה אכלה במקדונלד'ס

כשנבחרת הנשים של ישראל נמצאת עמוק בבית האזורי, קשה לזכור שרק לפני שנתיים הגיעה לכאן מריה שראפובה, ואפילו בלסה המבורגר בקניון רמת אביב. שחר פאר וציפי אובזילר היו האחראיות על רצף הניצחונות בשנה שלפני כן, רצף שהביא את ישראל עד לבית העליון בגביע הפדרציה, ולמפגש עם רוסיה ברמת השרון. הגניחות של הקהל כלפי שראפובה וההפסד 4:1 סימנו את תחילת הנפילה. להישג דומה, רבע הגמר, הגיעו גם עמוס מנסדורף, שלמה גליקשטיין וחבריהם לנבחרת הדייויס של 1986, שרשמו את ה-2:3 הענק על צ'כיה בהראדץ קארלובה.

 

10. באמנותית כמו באמנותית

כמו הכדורגל, הכדורסל והטניס, גם ההתעמלות האמנותית משיגה כניסה שנייה לרשימה - הפעם דרך הגמר האולימפי בבייג'ינג 2008. המאמנות הן אותם מאמנות, רעיה אירגו ואלה סמופלוב, אבל החמישייה שונה לחלוטין. קטיה פיסצקי, רחלי ויגדורצ'יק, אלונה דבורניצ'נקו, ורוניקה ויטנברג ומריה סבנקוב, שפתחו עם נפילה בחבל, סיימו נפלא - ודורגו במקום השישי המצוין. מלחמות העסקנים מנעו מהן להישאר בענף, ורובן עברו לתחום לא פחות מכניס - דוגמנות.


הנבחרת בבייג'ינג. המאמנות נשארו, המתעמלות התחלפו (צילום: רויטרס)

 

ומי בחוץ?

ענפים לא מעטים לא הצליחו להיכנס לעשירייה, כמו שלא הצליחו לעלות לאליפויות עולם. הכדורעפניות של אריה זלינגר עשויות להצטרף לטופ 10, אם

יפתיעו באליפות אירופה, אליה העפילו הקיץ. זלינגר כבר רשום על הישג השיא של הכדורעף הנשי - מקום 11 באליפות אירופה 1971. השיא הגברי בענף הוא מקום עשירי (ולפני אחרון) באליפות העולם ב-1952 ו-12 באליפות אירופה 1967.

 

נבחרת הכדוריד העפילה פעם אחת בלבד לאליפות אירופה, ב-2002. הפסדים בכל המשחקים בטורניר שלחו אותה למקום ה-14, מתוך 16 נבחרות. בכדורמים גם לשם לא הגענו, ועל ענפים אולימפיים (או אולימפיים עד לא מזמן) כמו הוקי שדה, סופטבול ובייסבול אין בכלל מה לדבר. הג'ודאים דווקא זכו בזהב קבוצתי באליפות אירופה 2005, אבל מכיוון שאין זה ענף אולימפי, הוא לא הוכנס לרשימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
רלף קליין. אימן ב-1979, שיחק ב-1954
צילום: לע"מ
שפיגלר. גם במוקדמות, גם במונדיאל
צילום: אורן אהרוני
פאר במדי הנבחרת. ב-8 הגדולות
צילום: AFP
איתן אורבך. יש חיים לפני הדוגמנות
צילום: שירן וולק
מומלצים