שתף קטע נבחר

משעל: מצבו של שליט טוב מהאסירים הפלסטינים

בראיון מקיף ל-CNN, פרש ראש הלשכה המדינית של חמאס את משנתו המוכרת, שעיקרה: הקהילה הבינלאומית צריכה לדחוף את ישראל לקווי 67, ועד אז - הפלסטינים ימשיכו ב"התנגדות"

לא מתפשרים על עסקת שליט, לא מתפשרים על ירושלים וזכות השיבה, מוכנים להמשיך בדרך הטרור. בשורות חדשות לא נמצאו בראיון שהעניק היום (ב') ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, לרשת CNN. בהתייחסות נדירה יחסית בתקופה האחרונה לעניין החייל החטוף, אמר משעל כי מצבו של גלעד שליט טוב.

 

"אני יכול להבטיח לך שאנחנו מתייחסים אליו טוב מאוד, בהתאם לעקרונות שלנו ולאמונות הדתיות שלנו", אמר למראיין ניק רוברטסון בתוכנית "פריזמה". "זאת, למרות שמדובר בחייל שנשבה בקרב, שלא כמו אלפי האזרחים הפלסטינים שנחטפו בידי ישראל, בהם שרים, מחוקקים ועוד".

 

לדברי משעל, "מצבו של שליט טוב לאין שיעור מזה של 8,000 הפלסטינים שסובלים בבתי הכלא הישראליים". הוא הזכיר שאתמול התקיימה שביתה כללית של האסירים במחאה על התנאים שבהם הם מוחזקים, וסיכם: "בכל הקשור לגלעד שליט, אנו מוכנים להשיבו למשפחתו בכל רגע, אך רק בתמורה לשחרור רשימת האסירים המלאה שביקשנו".


משעל (מימין), היום בדמשק עם בכיר הפתח עזאם אל-אחמד (צילום: AFP)

 

בנושא התהליך המדיני, התייחס משעל בביטול להכרזת הנשיא ברק אובמה, כי תיתכן הקמת מדינה פלסטינית בתוך שנה: "האם הוא הנשיא האמריקני היחיד שהבטיח לנו מדינה עצמאית?", שאל. "כל נשיא מבטיח זאת, והתוצאה תמיד זהה - קורב בדיוק ההיפך: הישראלים ממשיכים לבנות התנחלויות ולשנות את זהותה של הארץ, הורגים ועוצרים את אנשינו. ההצהרות הללו הן ססמאות ריקות מתוכן, לצרכים פנים-אמריקניים, וכדי לגייס את תמיכתם של מנהיגים ערבים במדינות האמריקנית בעיראק ובאפגניסטן".

 

אולם לדבריו, "אף אחד כבר לא מאמין לתכסיס הזה. אם מישהו רוצה לדבר על מדינה פלסטינית, עליו לספק פתרון מעשי. נדרשת נחישות בינלאומית, בהובלת ארה"ב, להכריח את ישראל לסגת לקווי 1967 כולל ירושלים. זה הפתרון היחיד. אם הנשיא האמריקני לא יבטיח זאת, כמו גם את זכות השיבה, אין להצהרותיו כל ערך". כשנשאל על ידי המראיין אם יתמוך בהסכם שלום של הפתח עם ישראל, השיב כי אם יושג הסכם כזה, שיתבסס על העקרונות שהציג, הוא יובא למשאל עם לכל הפלסטינים - בשטחים ובפזורה. כך, לדבריו, הוסכם בין פתח לחמאס עוד ב-2006.

 

הוא איים כי אם יגיע היום שבו הפלסטינים יבינו שהקהילה הבינלאומית לא תסיע להם להשיג את מטרתם, הם "ינסו להשיג את זכויותיהם בעצמם, וכל העולם יצטרך להתמודד עם ההשלכות". לדבריו, "אם נוכל להשיג את מטרותינו בדרכי שלום - אהלן וסהלן. אבל לא ייתכן שלום יחד עם כיבוש".

 

רוברטסון הקשה ושאל אם לדעתו של משעל רציחת מתנחלים בפיגועים על ידי חמאס תקדם את המטרות של הפלסטינים, או רק תוביל לבידודו של הארגון. משעל השיב כי גם לפני הפיגוע האחרון יחסו של העולם לפלסטינים היה גרוע. "ההתנגדות היא הדרך הטבעית שלנו להתעמת עם הכיבוש. זו זכותנו הלגיטימית. אם העולם מכיר בכך שאלו מתנחלים לא חוקיים על אדמה כבושה, למה כועסים כשאנחנו יורים בהם? אנחנו רק מגנים על עצמנו מפניהם".

 

המראיין המשיך ולחץ: "לא עדיף להיות ריאלי? ישראל חזקה מכם באופן משמעותי, ולא תוכלו לשכנע את הקהילה הבינלאומית להפעיל עליה לחץ". על כך השיב משעל בשורת דוגמאות היסטוריות של נצחון צד החלש: מלחמת וייטנאם, מלחמת העצמאות האמריקנית, העמידה הצרפתית מול היטלר ואף מלחמת לבנון השנייה. "זה הכלל: מי שנכבש, לוחם נגד הכובש. לא צריכים להיות חזקים אם יש מטרה צודקת - והפלסטינים יזכו בסוף בחירות שלהם. לא מנצחים קרבות רק בכוח".

 

"תקווה אמיתית לפיוס עם פתח"

במקביל, התייחס היום משעל למצב העניינים בין פתח לחמאס, יומיים לאחר ההודעה המשותפת בדבר חידוש מגעי הפיוס בין שני הארגונים. משעל אמר בדמשק כי חלה התקדמות גדולה בשיחות.

 

לדבריו, ישנה תקווה אמיתית לפתור את הסכסוך בין הארגונים באופן סופי. "המחלוקות שנותרו על הפרק אינן משמעותיות", אמר משעל לאחר פגישה עם מחוקקים ערבים בדמשק. הוא ציין כי פגישה נוספת בין בכירים בפתח ובחמאס תתקיים בחודש הקרוב.

 

למרות זאת, בשני הארגונים ציינו כי הדרך עד להשגת פיוס עדיין ארוכה וכי גם בעבר היו הצדדים קרובים מאוד

 להשגת הסכם ואף חתמו לפני כשנתיים וחצי על הסכם מכה שלא יושם בשטח. 

 

מאמצי הפיוס הנוכחיים החלו לאחר פגישתו של משעל בתחילת החודש עם מפקד המודיעין המצרי עומר סולימאן, שהביע, לדברי משעל, תמיכה מצרית בכל הסכם שיושג בין הצדדים.  

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 27/09/2010 17:56

 

בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משעל. אופטימי
צילום: AP
צילום: נועם רותם
"מתייחסים אליו טוב מאוד". גלעד שליט
צילום: נועם רותם
מומלצים