שתף קטע נבחר

ברזיל: רוב לפייבוריטית - ייערך סיבוב בחירות שני

כ-135 מיליון ברזילאים השתתפו בבחירות, כפי שהם מחויבים על-פי חוק. לפי ספירת 98% מהקולות, התוצאה ברורה למדי: דילמה רוסף, היורשת של הנשיא היוצא דה-סילבה, זכתה ברוב של 46.6%, אך היא תיאלץ להתמודד בסיבוב שני

עוד מעט, עוד קצת: דילמה רוסף, מועמדת "מפלגת הפועלים" לנשיאות ברזיל ומי שנחשבת ליורשת של הנשיא היוצא, לואיש איגנשיו לולה דה-סילבה, זכתה הלילה (יום ב') ברוב קולות המצביעים בבחירות לנשיאות המדינה. אך מדובר לעת עתה באכזבה עבורה - היא השיגה רק 46.6% תמיכה, לאחר ספירת כ-98% מהקלפיות. לפיכך קבע בית הדין העליון לענייני הבחירות בברזיל - הגוף הדומה לוועדת הבחירות המרכזית - כי יתקיים סיבוב שני.

 

המדגמים שפורסמו זמן קצר לאחר סגירת הקלפיות בברזיל הראו כי הסיכוי לסיבוב שני גבוה למדי: לפי רשת הטלוויזיה "גלובו" למשל, רוסף זכתה ל-51% מהקולות, אך טווח הטעות הסטטיסטית של שני אחוזים שיחק נגדה.

 עם זאת, יריבה הבולט ביותר, ז'וזה סרה, נמצא הרחק מאחוריה - הוא זכה לפי המדגמים רק ל-30% תמיכה. השניים יתמודדו זו מול זה ב-31 באוקטובר, אך ורק בשל דרישת החוק הברזילאי, גם אם ברורה לכל התוצאה הסופית. המועמדת השלישית בבחירות, מרינה סילבה ממפלגת הירוקים, זכה בכ-20% תמיכה.


רוסף ותומך קרוב לאחר ההצבעה. תמשיך בדרכו של לולה (צילום: רויטרס)

 

רוסף, בת 63, היא כלכלנית במקצועה, בת למהגר מבולגריה ומורה ברזילאית. היא מוכרת למרבית הברזילאים כמי שהיתה חברה לפני כ-40 שנה במחתרת השמאל הקיצונית "המפקדה לשחרור לאומי", ושפעלה בהשראת המהפכה הקובנית נגד החונטה הצבאית ששלטה בברזיל.

 

לאחר שחרורה מהכלא, פנתה רוסף ללימודים ורק שנים לאחר מכן שבה אל הפעילות הפוליטית. ב-2001 עזבה את מפלגת הלייבור הדמוקרטית כדי לחבור ללולה, ולאחר ניצחונו בינואר 2003 - נכנסה אל הפוליטיקה הארצית. לכשתזכה - היא תהיה האשה הראשונה להוביל את "הענק שהתעורר" בדרום אמריקה.

 

איכות המועמד משנה - המגדר לא

"בבחירות הקודמות הצבעתי עבור לולה דה-סילבה, ששיפר את חייהם של מיליוני עניים והפך את ברזיל למדינה שמכבדים בכל רחבי העולם", אמר מריה סילבריה, מורה בגמלאות בת 63 שהצביעה באזור סאו ברנרדו דו קמפו, אחד מפרברי סאו פאולו. "זה הגיוני שאצביע עבור המועמדת שתמשיך את מה שהוא התחיל".

 

מריה אפרסידה, גמלאית בת 67 מסאו פאולו, אמרה כי העובדה שרוסף עשוייה להיות הנשיאה הראשונה של ברזיל זניחה בעיניה. "זה תלוי מי האשה הזו. אם היא טובה - אז זה טוב, אבל אם היא לא - אנחנו לא זקוקים בהכרח לאשה בתפקיד הזה. בואו נקווה שזו תהיה אשה, אבל האשה המתאימה לתפקיד". 


לולה דה-סילבה. העיר את ברזיל מהתרדמת (צילום: AP)  

 

רוסף עצמה הצביעה בפורטו אלגרו, שם החלה את דרכה הפוליטית, ובשעה מוקדמת נשמעה אופטימית למדי: "נלחמתי היטב בקרב, ומי שעושה זאת, ייצא כשידו על העליונה. עלינו להיות אסירי תודה על היום הזה, משום שיש סיכוי גדול שנזכה כבר בסיבוב הראשון". המועמד המוביל השני, המדשדש הרחק מאחורי רוסף, ז'וזה סרה, לא אמר נואש ואמר כי מגיע לאזרחי ברזיל להצביע גם בסיבוב שני, כדי שיוכלו לבחון באופן מדוקדק יותר את מצעיהן של המועמדים המובילים. 

 

לולה, אשר עדיין זוכה לתמיכה של 80% מהציבור, יודע דבר או שניים על ההתמודדות בבחירות במדינה: הוא היה מועמד לנשיאות בכל מערכת בחירות מאז 1989 בברזיל, וכעת החוקה אוסרת עליו לרוץ לכהונה שלישית.

 למרות שרוסף היא בת טיפוחיו ועומדת בראש המפלגה שלו, הוא התבטא באופן ממלכתי לאחר שהצביע ואמר כי "השנה הבחירות הראו את ביסוסה של של הדמוקרטיה בברזיל".

 

כ-135 מיליון ברזילאים הצביעו אתמול בבחירות הכלליות במדינה, בה ההצבעה היא חובה על פי חוק בין גיל 18 ל-70, בדומה לאוסטרליה. אי הצבעה גורר קנס ומונע קבלת דרכון. כמו כן, בין יתר העונשים, מי שאינו מצביע בבחירות - פסול מעבודה במשרות ממשלתיות. 368 בני אדם נעצרו במהלך ההצבעה בשל הפרות של חוקי הבחירות, בהן ניסיון לקנות קולות, העברה לא חוקית של מצביעים לקלפיות וחלוקת חומרי תעמולה בקרבת הקלפיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוחרים במועמד, לא במגדר. מצביעה בקלפי בברזיל
צילום: AP
מומלצים