שתף קטע נבחר

4,000 ש' פיצוי לצוללי הקישון? "הצעה מעליבה"

לוחמי השייטת שצללו במים המזוהמים וחלו יצטרכו להכריע תוך חודש האם לקבל את הצעת הפשרה שהציג השופט בתביעה נגד הרשויות והמפעלים שלטענתם אחראים למחלתם. "השופט פוחד", האשים בן ללוחם שחלה - ומת

כמה שווים חיי לוחמים שנשלחו לצלול במימיו העכורים של הקישון ולקו בסרטן? בתום שנתיים של דיונים, הגיש היום (ד') בית המשפט המחוזי בחיפה הצעת פשרה ל-92 לוחמי השייטת ולעשרות המפעלים והרשויות שאותם תבעו על גרימת הזיהום בנחל שהביא למחלתם. השופט ד"ר עדי זרנקין הציע לתובעים ובני משפחותיהם פיצוי בסכום כולל של 14 מיליון שקלים שישלמו יותר מ-40 הנתבעים, מבלי שיתבקשו להכיר באחריותם לנזק שנגרם לחיילים.

 

הלוחמים שהגישו את התביעה, זולת 33 מהם שהלכו לעולמם מאז החלו ההליכים המשפטיים בפרשה, הביעו תרעומת על ההצעה ואמרו כי היא "לא ריאלית ומעליבה". עורך דינם, משה קפלנסקי, הצטרף לעמדתם ואמר כי "הסכום שננקב הוא בלתי ראוי. המשמעות היא שכל אחד מהנתבעים ישלם סכום של 3,749 שקלים לכל תובע. זו הצעה שאינה תואמת שום היגיון".

 

דניאל מרכוס, בנו של לוחם השייטת דוד מרכוס שחלה בסרטן והלך לעולמו, האשים בשיחה עם ynet כי אופייה של ההצעה נובע מכך שהשופט בתיק חושש מאימת בעלי הממון שנתבעו. "זו בבואה של המציאות הישראלית. משפחות הפשע שולטות בברוטאליות במדינה ורומסות גם את בתי המשפט", הסביר מרכוס.

 

באשר לדרך קבלת ההחלטות של השופט זרנקין, אמר כי הוא "סבור שהוא פעל ממניעים של פחד, כדי להגן על עצמו ועל המשפחה שלו. אם הוא באמת היה חושב שאין שום קשר סיבתי בין בצלילה בקישון לבין מחלת הסרטן - או בין המזהמים למחלה - הוא לא היה מציע לשלם אפילו שקל".

 

לבד מסוגיית גובה הפיצוי הכספי, הדגישו בני משפחות הנפגעים כי חשיבות קבלת האחריות מצד המפעלים והרשויות שהיו אחראים לזיהום גבוהה בהרבה. "זה לא עניין של הכסף", ציין מרכוס. "יש כאן בעיה ערכית של התחמקות מאחריות. אותי ואת שאר התובעים חינכו על ערכים של לוחמים שביססו את המדינה הזאת. היום הם כבר לא קיימים, ונשאר רק הכסף".

 

מרכוס הדגיש כי בניגוד להצעת הפשרה באשר לנתבעים, דווקא המדינה קיבלה על עצמה את האחריות המלחמה על מצבם של הלוחמים שחלו. "אנחנו הוכרנו כיתומי ואלמנות צה"ל. אבא שלי היה נכה צה"ל במשך שנים וזכה לתמיכה בכל הטיפולים שעבר".

 

מהנהלת בתי המשפט נמסר כי ההצעה הובאה "לאחר שהצדדים הסכימו למתווה שלפיו העבירו התובעים והנתבעים, לעיני בית המשפט בלבד, את סיכומיהם באשר לתביעתו של כל אחד מהתובעים. הוסכם כי טענותיו של כל אחד יהיו חסויות בפני הצד השני, ובית המשפט ימסור את הצעתו על בסיס החומר שיקבל".

 

בית המשפט הקציב לצדדים 30 ימים להגיש את החלטתם אם לקבל או לדחות את ההצעה. בעניין אחר הקשור לזיהום בקישון, הפעם בתביעה שהגישו 42 הדייגים שנפגעו מאותו הזיהום ממש, העלה השופט רון שפירא הצעת פשרה.

 

לפי התוכנית, הוצע כי הנתבעים יפצו את הדייגים בסכום כולל של שלושה מיליון שקלים. עורך דינם של הדייגים, אבנר אמוראי, אמר כי לקוחותיו דחו את אותה הצעה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקישון והמפעלים. למרגלות הנהר העכור
צילום: אלעד גרשגורן
עו"ד משה קפלנסקי
צילום: שאול גולן
מומלצים