שתף קטע נבחר

כעס בכנסת: מאבטחים משלמים על הכשרתם

מאבטחים רבים, חלק ניכר מהם עולים, נאלצים לשאת בעלות הכשרתם, למרות שכרם הזעום - בניגוד לחוק; כך התברר בדיון של ועדת הקליטה. "אתם יכולים להשבית את כל הארץ", אמרה ח"כ סולודקין, ותקפה את ההסתדרות על אוזלת היד

ניקולאי הועסק כשומר בחברת "א.ד.א. – שמירה, אבטחה, נקיון וכוח אדם" כשנתיים. אחרי כשנה נדרש לעבור קורס לקבלת רשיון לנשק. הוא נאלץ לשלם 400 שקל מעלות הקורס שנוכו ממשכורתו בשני תשלומים. זאת, בנוסף ל-150 שקל ששילם עבור קבלת רשיון לנשק ממשרד הפנים, ו-80 שקל עבור ששילם לקבלת אישור רפואי.

 

 

ניקולאי לא קיבל שכר עבור תקופת ההכשרה; כשכעבור תקופה נוספת התבקש לעבור קורס אבטחה שמשכו 4 ימים. הפעם נוכו ממשכורתו 1,350 שקל. על ימים אלו, לא רק שלא קיבל תשלום, אלא הם אף נוכו מימי החופשה שלהם הוא זכאי. מה כן שילם המעסיק? את ההסעה לקורס ברכב החברה. מאז פשטה החברה את הרגל, כך שגם אם ירצה לתבוע את מעסיקו על הפגיעה בזכויותיו, אין לו בפני מי להתייצב.

  

המקרה של ניקולאי אינו ייחודי, מדובר בבעיה של הרבה מהמאבטחים והשומרים בישראל; רבים מהם עולים מברית המועצות לשעבר, המשתכרים שכר מינימום. ניקולאי בא היום (ג') לספק עדות לניצול המחפיר ולנוהג הלא חוקי לאלץ את העובדים לשלם עבור הכשרתם בדיון של ועדת הקליטה בכנסת, ברשותה של ח"כ ליה שמטוב.

 

רוצה לעבוד? תשלם

בין הנתונים שהוצגו בפני הוועדה, שדנה בפגיעה בזכויות העולים המעוסקים כשומרים ומאבטחים, היה המספר הגבוה של מחזיקי רשיון נשק מוסדיים, רבים מהם בשמירה ואבטחה, בישראל; לפי דיווח משרד הפנים בשנת 2008, מדובר בכ-135 אלף. רבים מהם נאלצו לשלם בעצמם על הרישיון לנשק, על קורסי ההכשרה, ועל האישורים הרפואיים לכשירותם.

 

על רקע העדות של ניקולאי, ונתוני משרד הפנים, תקפה חה"כ מרינה סולודקין (קדימה) את ההסתדרות, וטענה כי היא הפסיקה לשרת את העובדים. "רובם של המאבטחים משלמים דמי טיפול ודמי חבר, ומדוע ההסתדרות אינה מגנה על זכויותיהם של השומרים-העולים שנאלצים משכר מינימום שהם מקבלים - לממן את הכשרותיהם המקצועיות?!". סולודקין לא הסתפקה בדברים אלו וניסתה להניע את נציגי המאבטחים והשומרים שהשתתפו בדיון, לפעול, ואמרה: "אתם יכולים להשבית את כל הארץ אם תרצו".

  

מנהל אגף הביטחון במשרד התחבורה, דני שנער, הדגיש כי לפי החוק העלויות של ההכשרה צריכות להיות מוטלות על החברות ולא על המאבטחים עצמם. הוא הציע לאסור על משרדי הממשלה וחברות מסחריות לערוך התקשרויות עם חברות שנמצאו אצלם ליקויים כאלו. עוד הוסיף על רקע השיעור הגבוה של העולים החדשים בקרב המאבטחים, שעל החברות לוודא שעובדיהן מבינים את השפה העברית כדי שיכלו לפעול במצבי לחץ וחירום.

 

עו"ד לב שניידר, מעמותת "צנטוריון" המאגדת עובדי שמירה ושירותים, התריע שיש חברות הדורשות שלפני הקבלה לעבודה יעברו המועמדים הפוטנציאליים קורסי הכשרה ויוציאו רישיון לשאת נשק כתנאי מקדים להעסקתם. זאת, בניסיון לעקוף את החוק, על אף שגם התנהלות זו אינה חוקית. על רקע הדברים הציעה מנהלת המחלקה לחוקרים ושומרים במשרד המשפטים, עו"ד הילה פל,שלא לחדש את רישיונה של חברת שמירה שלא תדווח על ביצוע הסעיף בחוק האוסר על מעסיק לדרוש מעובדיו תשלום עבור הכשרתם המקצועית.

 

דורשים תשלום מהעובד? רישיון העסק שלכם בסכנה

פל המליצה כי לחברת שמירה יונפק רישיון זמני בלבד, כל עוד לא תמסור את מלוא הנתונים הללו. הוועדה אימצה את הצעתה, קראה לממשלה להגביר את הפיקוח והאכיפה בתחום השמירה, ופנתה ליו"ר ההסתדרות להגן על זכויותיהם של עובדי חברות השמירה והאבטחה שביניהם עולים כה-רבים.

 

"אלכס נבוקין, מנכ"ל עמותת צנטוריון אמר לאחר הדיון: "הדיון אמנם היה מוצלח מאוד, אבל תמיד משרדי הממשלה מגלגלים את האחריות לנושא מאחד לשני. ואנחנו מקווים שהפעם מישהו ירים את הכפפה ויסדיר את המצב. זה יכול להיות משרד ממשלתי או חבר כנסת שיקדם הצעת חוק בנושא. גם ההסתדרות יכולה להיכנס לתמונה, ולקחת אחריות על הנושא, כארגון היציג של השומרים, המטרה העיקרית היא שהשומרים יפסיקו לשלם על הרישיונות מכיסם, ושצו ההרחבה של ההסכם הקיבוצי (האוסר מקרים אלו) ייאכף".

 

תקוותיו של נבוקין עלולים להישאר בגדר תקווה בלבד, כיוון שעל אף הדברים הקשים שנחשפו בפני חברי הוועדה ופקידי ממשלה, לא יצאה מהוועדה שום החלטה קונקרטית או יוזמה להצעת חוק שתסייע לאכוף את זכויות המאבטחים ושומרים. לעת עתה נראה שהסוגיה תמשיך להתגלגל בין גורם אחד למשנהו, ושהמאבטחים והשומרים שרובם בקושי דוברים עברית ימשיכו לא לקבל את הזכויות המגיעות להם בחוק בהיעדר "מבוגר אחראי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה ליה שמטוב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים