שתף קטע נבחר

הרופא הצעיר בצה"ל: אמא רצתה שאהיה מהנדס

ד"ר אבירם הוכשטט עוד לא בן 26. הוא חלק מהמחזור האחרון של הקצינים שהוכשרו וסגרו סופית את הפער - עכשיו יש רופא בכל גדוד בצה"ל

לאחר פער של חמש שנים, סוף סוף יהיה רופא לכל גדוד: קורס הרופאים הגדול ביותר בתולדות צה"ל טומן בחובו יותר משיא צבאי. עם הענקת הדרגות ל-49 החניכים בקורס, יוכלו בצה"ל להכריז על סגירת אחד הפערים המשמעותיים ביותר במערך תומך הלחימה - המחסור ברופאים. החניכים, שערכו היום (ד') תרגיל מסכם בבסיס ההדרכה של חיל הרפואה (בה"ד 10) בצריפין, יוצבו ב-35 גדודים שונים - כאשר ב-17 מהם לא היה מעולם רופא, והם הסתפקו בפרמדיק או ברופא זמני.


מטפלים תחת אש. החניכים בתרגיל הסכם (צילום: אבי מועלם)

 

הלימודים האינטנסיביים, חוסר התגמול בצה"ל והירידה בהיקף העולים החדשים היו בין הסיבות המרכזיות להיווצרות מחסור משמעותי ברופאים באמצע העשור, שפגע במיוחד ביחידות השדה. המחסור ברופאים קבועים אף גרם לבכירי החיל להגיע מדי פעם לגדודים על מנת להעניק טיפול רפואי, וגם קצין רפואה ראשי, תא"ל נחמן אש, הוריד לעתים דרגות וביצע מסדרי חולים בגדודים.

 

"בשנים האחרונות נאלצנו לפתור את המחסור בדרכים שונות", סיפר תא"ל אש. "בכ-25 גדודים לא היה רופא קבוע, וכעת אנו משלימים תהליך שנותן מענה לצורך החיוני הזה. השינוי בתנאי העתודה, שכלל החזר מסוים של שכר הלימוד, תגמולים וקמפיין נרחב שעשינו, הביא לשינוי המצב ואנו גאים לסגור את הפער הזה".

 

עם בוגרי הקורס נמנות 15 רופאות, שחלקן אף יגיעו ליחידות השדה. הרופא הצעיר ביותר בחבורה הוא אבירם הוכשטט, שחוגג בקרוב 26. "אמנם התנדבתי במד"א כנער, אבל לא בדיוק חשבתי על תחום הרפואה", הודה הד"ר, שישולב בקרוב באחד מגדודי החי"ר של צה"ל, "אמא שלי בכלל רצתה שאלך ללמוד הנדסה, דבר שאני לא פוסל על הסף".


17 גדודים נאלצו להסתדר עד כה ללא רופא (צילום: אבי מועלם)

 

לדברי הוכשטט, האתגר הגדול במסלול שעבר היה דווקא השנים הראשונות בלימודים, בעיקר בגלל החלק התאורטי שלהם. "אחר כך זה הפך להרבה יותר מעניין, עשינו קורסים, עבדנו בבית חולים, זה היה כבר התכל'ס. עם הזמן הבנתי שאני רוצה להיות רופא בגדוד, והעלתי בגלל זה פרופיל", גילה. "אני חושב שלמרות הגיל הצעיר, הלימודים האלה מאוד מבגרים. כשאתה מקבל החלטות שיכולות להשפיע על בן אדם אם יחיה או ימות, זה הופך אותך לבוגר ושקול יותר, לכן אני גם משוכנע שאצליח בתפקיד שלי".

 

בחיל הרפואה צופים כי בשנים 2013-2014 שוב תחול ירידה קטנה בהיקף הרופאים בצבא,

 אולם היא לא תהיה משמעותית. בשנת 2015 יסיימו את לימודיהם חניכי בית הספר לרפואה של צה"ל, שנפתח לפני כשנתיים באוניברסיטה העברית, ובצבא מעריכים כי מספר הבוגרים הגבוה יעלה שוב את קציני הרפואה למספר הרצוי.

 

תא"ל אש, שהביט מהצד כיצד במסגרת התרגיל המסכם היום טיפלו הרופאים בשטח בנפגעים רבים תחת אש, לא יכול היה להסתיר את שביעתו רצונו. "אלה רופאים מלאי מוטיבציה וברק בעיניים, הם נכונים ורוצים לעשות את עבודתם ואין ספק שמעתה, עם איוש כל יחידות השדה ברופאים, גם המענה לחיילים יהיה בהתאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוכשטט. עוד לא בן 26
צילום: דובר צה"ל
תא"ל נחמן אש. כבר לא יבצע מסדרי חולים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים