שתף קטע נבחר

הקרב על הגדר בבית יצחק שדה: מסתירה את הים

בנו של מפקד הפלמ"ח גייס אלופים ואמנים כדי למנוע את הריסת הגדר, שמקיפה את הגן והבית בו גר אביו, ביפו. מנגד, השכנים טוענים כי הגדר נמצאת על שטח ציבורי ותומכים בביצוע צו ההריסה של העירייה

האלופים והאמנים נגד הריסת הגדר בבית בו התגורר האלוף יצחק שדה ז"ל : 58 שנים לאחר שמפקדו הראשון של ארגון הפלמ"ח הלך לעולמו, מנהל בימים אלו בנו יורם מאבק לשימור הגדר שמקיפה את הבית שירש מאביו, בקצהו של רחוב זיכרון קדושים ביפו. מנגד, השכנים טוענים כי הגדר נבנתה שלא כחוק ולכן יש להרוס אותה.

 

בבית המרשים וההיסטורי אירח האלוף שדה את גדולי האומה, וחדר העבודה שלו שומר עד היום כפי שהיה על ידי קרובי משפחתו. אך ייתכן שהנוף באזור עשוי להשתנות, לאחר שעיריית תל-אביב הוציאה צו הריסה בחודש מרס לגדר, המקיפה הגדולה, בה נשתלו צמחים על-ידי אדריכל הגנים הראשון של תל אביב, אברהם קרוון.


הגדר שבמחלוקת (צילום: דודו אזולאי)

 

בנו, האדריכל דני קרוון, חתם על מכתב שנשלח לפני כשבועיים לראש העיר, רון חולדאי, ובו קריאה למנוע את הריסת הגדר. על גילוי הדעת שנשלח לחולדאי, עליו חתומים בין היתר גם האלופים במיל' אברהם אדן, ישעיהו גביש, שלמה גזית, צבי זמיר ותא"ל במיל' אפרים סנה, לצד הסופרים יורם קניוק, חיים גורי, חיים חפר ועוד, נכתב: "זו החלטה שתשים קץ לאתר שימור והנצחה שאין ערוך לחשיבותו ההיסטורית והחינוכית".

 

האלופים והסופרים כתבו, כי בית יצחק שדה הוא אתר מורשת חשוב, "המנציח את זכרו של אחד מאנשי המופת שמילאו תפקיד מרכזי בהנצחת הציונות, במאבק להקמת המדינה ובקרבות מלחמת העצמאות". החתומים במכתב הזכירו כי משפחת שדה מאפשרת ביקורים וסיורים פתוחים לציבור בבית, וכי בגינה מוצבים מוצגים ארכיאולוגים וגיאולוגיים רבים שהובאו על ידי שדה למקום לפני עשרות שנים.

 

במכתב דומה, שנשלח לחולדאי בשבוע שעבר על-ידי ראשי עמותת יד לשריון, בהם היו"ר האלוף (במיל') חיים ארז, נכתב: "אסור לדעתנו לפגוע במורשת, שעליה מחנכים דורות של צעירים. עם ללא עבר אין לו עתיד, במיוחד יפה משפט זה לימינו. שדה, בן דורו של בן-גוריון, היה מייסד חיל השיריון, מבכירי מפקדי צה"ל, אסטרטג, מנהיג, סופר ומחנך לדורות".


ביתו של שדה. אירח קצינים בכירים (צילום: דודו אזולאי)

 

בשיחה עם ynet תיאר הבן יורם את השתלשלות הפרשה: "קיבלנו דרישה מהעירייה לעקור צמחים מהגינה, שפלשו דרך הגדר למדרכה הציבורית, וכך עשינו. אלא, שבמהלך עבודות החישוף גילינו שהגדר המקיפה את הגינה דרכה פלשו הצמחים, וקיימת למעלה מ-50 שנה, התבלתה מאוד. החלטנו לתקן אותה, אלא שאז הגיע צו ההריסה המינהלי מהעירייה, שטען כי הגדר קיימת על שטח ציבורי פתוח".

 

לטענת הבן, הוא בדק את תוכנית בניין העיר וגילה שהטענה אינה נכונה. "בינתיים הגשנו השגה, לפני כחודש, עליה טרם קיבלנו מענה. אם נידחה שוב, נגיש ערר לוועדה המקומית לתכנון ובנייה. זה אבסורד להפוך אתר היסטורי לפרוץ ולהרוס את הגדר הזו. זה הזוי לגמרי". הבן הוסיף כי הוא נזכר בילדותו, אז התארחו בבית "מפקדים בכירים, כגון יצחק רבין, יגאל ידין ומשה דיין, לצד חיילים פשוטים שאבי אהב. בנוסף, הבית היווה מקום מפגש לאנשי רוח ושחקנים כמו חנה רובינא, שלוסנקי וחיים גורי".

 

מנגד, טוען ציון גיל, המתגורר מול בית יצחק שדה, כי הגדר חוסמת את הגישה של תושבי הרחוב למצוק, על אף שמודבר בשטח ששייך לכולם. גיל, שבעקבות תלונותיו פתחה העירייה בהליך הריסת הגדר, אמר על פניית האלופים והאמנים לחולדאי: "זו חוצפה, כי אלמלא

אנחנו - הגן הזה היה מגיע עד לבת-ים. מדובר בשטח ציבורי פתוח, שלכל הציבור יש זכות לעבור בו, וליהנות ממנו. בטח כשמדובר במקום שנושק למצוק מרהיב שמתצפת על הים".

 

באחד ממכתבי התלונה לעירייה, כתב גיל כי "הגדר והמצפור נראים כמחנה מעצר מסורג בגדרות ברזל עם קונוטציות מאוד שליליות. אין כל סיבה שאנו, תושבי הרחוב, נחייה ללא מדרכה ועם גדרות מול העיניים, במקום ליהנות מאחת מפינות החמד של העיר, בגלל הרצון של בני הזוג להשתלט על שטחים פתוחים ולהופכם לגן פרטי".

 

מעיריית תל אביב נמסר כי "בניגוד לטענות, הרקע להוצאת צו ההריסה היה בנייתה של גדר בשטח ציבורי ללא היתר ומחוץ לקווי הבניין. מדובר בסטייה ניכרת, ומשכך לא ניתן להכשיר את הגדר אלא לפי חוק".

 

בעירייה ביקשו גם לציין כי "בית המשפט אישר את הצו והורה על הריסת הגדר, ובאופן דומה, גם הוועדה המקומית, שבפניה הוגשה הבקשה להתיר בניית הגדר, דחתה את הבקשה - מאותם טעמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : לע"מ
יצחק שדה. אירח בבית את בכירי הצבא
צילום : לע"מ
הבן יורם בבית ביפו
צילום: דודו אזולאי
מומלצים