שתף קטע נבחר

גוגל משרטטת מחדש את מפת ישראל

אחרי שהזיזו את הגבול בין ניקרגאווה לקוסטה ריקה, עכשיו מתגלה שהמפות המקוונות של גוגל ומיקרוסופט מספחות לירדן שטחים ישראלים

לפני שלושה ימים התפרסמה ברחבי האינטרנט הידיעה על הטעות של שירות גוגל מפות, ששגה בסימון הגבול בין ניקרגואה וקוסטה ריקה, וכמעט שגרם לעימות.

 

עכשיו מסתבר שגם גבולות מדינת ישראל לא מוגנים מפני הגמישות הטריטוריאלית של גוגל מפות. גבולה המזרחי של ישראל עם ירדן אמור לעבור באמצע נהר הירדן, מה שהופך אותו לאחד הגבולות הדינמיים בעולם. אבל שירותי גוגל מפות החליטו שכנראה לא מדובר במסת מים רצינית מספיק, והרחיבו את הצד הירדני של הגבול הישר דרך בריכת מים הנמצאת כ-400 מטר מזרחית לקיבוץ כפר רופין:

 


 

בדקנו וגילינו ששירותי המיפוי המקוונים של חברת מיקרוסופט, Bing Maps, הגדילו לעשות וסיפחו גם את בריכות המים המלאכותיות ובריכות הדגים של הקיבוץ אל שכנינו הירדנים:

 


 

מצד שני, לא הכל שחור: הנה כמה שטחים ירדנים שהחליפו ידיים, לפי בינג, לריבונות ישראלית:

 


 

יואב, תושב כפר רופין לשעבר, אמר ל-ynet, "מדובר בגבול שקשה לקבוע אותו. אני מבין את הטעות. ועם זאת, גוגל צריכה לשנות את הגבולות".

 

הגבול הנודד

בשבוע שעבר פתח מפקד בצבא ניקרגאווה את גוגל מפות, גילה שם שהגבול עם השכנים בקוסטה ריקה זז, והורה לחייליו לפלוש ולהוריד דגלים קוסטה ריקנים משטח המחלוקת. מפתיע, כי היה אפשר לצפות שלצבא במאה ה-21 יהיו טכנולוגיות עצמאיות לבדיקת גבולות המדינה – לוויינים או תוכנות מיפוי גיאוגרפיות ומדיניות, למרות שגם אטלס כרטא היה עושה את העבודה.

 

כל מה שהיה על המפקד הניקרגואי לעשות כדי לאתר את הטעות, הוא להצליב את המידע של גוגל עם אתר Bing Maps של חברת מיקרוסופט, שם (במקרה ההוא) הופיע שרטוט הגבול הנכון. אך כמו הרבה שירותים מקוונים אחרים של מיקרוסופט, סביר להניח שאיש בניקרגואה לא מכיר את השירות הזה.   

 

מה קרה לממ"ג

מפתיע שגוגל, בתור חברה המתיימרת להיות האוטוריטה בכל תחום אליו היא פולשת, לא דאגה לודא שה-GIS שלה (או ממ"ג, מערכת מידע גיאוגרפית), התוכנה שתפקידה למזג מידע גיאוגרפי, סטטיסטי ומאגרי מידע (דוגמת גבולות מדיניים), מתפקדת כהלכה. יתכן מאוד שזהו רק עניין של זמן עד שיצוצו עוד שגיאות גבול דומות, ואולי חמורות יותר מבית גוגל מפות, על פני הרשת.

 

כבר נתקלנו בעבר בהשפעה המסיבית של גוגל על חוקי זכויות יוצרים, פרטיות מידע אישי, ועל האופן שבו אנו מעבדים מידע. האם השלב הבא בתהליך ההתחזקות שלהם יהיה הישענות של גורמים מדיניים וצבאיים על הטכנולוגיות הפתוחות לקהל הרחב של גוגל? האם בעתיד יוכרע הסכסוך במזרח התיכון על ידי מנוע חיפוש?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים