שתף קטע נבחר

השריפה בנחל אל על: "זה חור שחור, אסון גדול"

ביום שאחרי, נחשפו מימדי הנזק שגרמה דליקת הענק בגולן. פגרי בעלי החיים שלא הצליחו להימלט מוטלים בצדי השבילים, ופקחי רשות הטבע והגנים המומים: "יקחו 30 שנים להשתקם"

האור הראשון שעלה הבוקר (יום ג') על שמורת נחל אל על שבדרום הגולן, שם השתוללה אתמול דליקת ענק, חשף את המראה הקשה: אלפי דונמים מפויחים ובהם עצים בני מאות שנים, חורש טבעי וצמחיית נחל שנשרפו כליל. באוויר ניכר במהלך היום ריח חזק של שריפה, ומכמה מוקדים היתמר לאוויר עשן לבן.

 

שמורת הטבע נותרה היום סגורה לקהל הרחב. סיור בין שביליה חשף גם את מימדי ההרס שנגרם לאוכלוסיית בעלי החיים, כשבמקומות רבים פזורים פגרי יונקים קטנים וזוחלים מסוגים שונים שלא הצליחו להימלט מהאש ונשרפו למוות.

 

פקח דרום הגולן ברשות הטבע והגנים, חיים הררי (בלושי), טיפס על המדרון שמול הנחל אחרי הלילה שבו סייע יחד עם כ-40 מחבריו למאמצים הכיבוי - יחד עם המתנדבים ואנשי המועצה האזורית גולן שנרתמו למאמץ להשתלט על האש. היום הוא הגיע לשמורה כדי לאמוד את הנזק שנגרם ולכבות את אחרוני מוקדי האש שנותרו בוערים.


חושך ירד על הגולן (צילום: פרץ גלעדי, רשות הטבע והגנים) 

 

"בשטח נוצר חור שחור שלא הותיר דבר תחתיו", סיפר הררי בייאוש. "במשך שנים ארוכות היה כאן בית גידול טבעי של זוחלים, יונקים ועופות. הוא ספג כעת פגיעה אנושה. מה שהיה כאן דומה למה שקורה כשבית עולה באש: כולם בורחים, אבל גם למי שניצל אין לאן לחזור".

 

רק בשבוע שעבר השתוללה שריפה בנחל סמק הסמוך, שם כילו הלהבות 13 אלף דונמים משטח השמורה. לפי ההערכה, יחלפו עוד כמה ימים עד שניתן יהיה לקבוע אומדן סופי של הנזק שנגרם במקום - ולאחר פינוי חלק מהצמחייה שנפגעה, ניתן יהיה לפתוח שוב את המקום למבקרים שיוכלו לחזות בעיניהם בהרס שגרמו הלהבות.


עשן כבד מיתמר. נחל אל על (צילום: פרץ גלעדי, רשות הטבע והגנים)  

 

"בחורף יהיה פה ירוק, אבל ירוק זה רק צבע", אמר הררי. "העשבייה תצא מהאדמה, אבל אסור לטעות: לעצים ולצמחייה הרבה שנפגעה עשוי לקחת אפילו 30 שנים להשתקם. עצים רבים מוטלים על הקרקע אחרי שהגזע שלהם נשרף כליל. כשאני עומד כאן ומביט על מה שקרה, אני לא מצליח לעכל את האסון הגדול שקרה פה".

 

מי שכבר הספיקו להתרשם מהנזק הכבד שנגרם היו חזירי הבר ששבו לשמורת נחל אל על, בניסיון לאתר את המקום שהיה עבורם בית - והתכלה באש.

 

"הקיץ האחרון היה הקשה ביותר שנתקלנו בו בשנים האחרונות", סיפר יאיר אלקים, דובר שירותי כבאות גליל עליון-גולן. "אנחנו כבר בנובמבר וזה חודש שלא מתאפיין בשריפות, בטח לא בסדר גודל כזה. מאז תחילת העונה נשרפו יותר מ-120 אלף דונם בכל הגולן". בימים הקרובים ימשרו בשירותי הכבאות על רמת הכוננות הגבוהה, מחשש שמזג האוויר החם מהרגיל יגרור דליקות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחור במקום ירוק. נחל אל על
צילום: אביהו שפירא
מומלצים