שתף קטע נבחר

עבודה הורגת: מהם המקצועות המסוכנים

ההרוגים בתאונה בבתי הזיקוק השבוע מצטרפים ל-47 עובדים שנהרגו מתחילת השנה בתאונות עבודה. כמחצית ההרוגים השנה הם עובדי בניין. תאונות רבות נגרמו עקב נפילות מפיגומים ומגגות

כשלים מקצועיים, כשלים טכניים ועבירה על החוק. אלה הם כיווני החקירה של משרד התמ"ת בעקבות תאונת העבודה בבתי הזיקוק בחיפה, שבה נהרגו שלושה עובדים. זו אינה תאונת העבודה הקטלנית הראשונה השנה. על פי נתוני משרד התמ"ת, בעשרת החודשים האחרונים נהרגו 47 ועוד מאות נפצעו בתאונות עבודה. לדברי מפקח עבודה ראשי במשרד התמ"ת, יורם אלעזרי, נתון זה משקף עלייה של 12% במספר התאונות הקטלניות ביחס לממוצע בחמש השנים האחרונות.

 

מתברר שענף הבנייה והבנייה ההנדסית הוא המסוכן ביותר. מתחילת השנה נהרגו בתאונות עבודה 21 עובדי בנייה, כמחציתם כתוצאה מנפילה מגובה. תאונות רבות נגרמו בגלל נפילות מפיגומים, נפילות מגגות שבירים, ונפילות במהלך עבודות התקנה או פירוק במקומות גבוהים.

 

11 עובדים נהרגו בעבודה בענפי המסחר והשירותים: עבודות נגרות, עבודות ביוב (שאיפת גזים רעילים), נהגי משאיות שנהרגו מנפילת ציוד ועוד. 10 עובדים מצאו את מותם בעבודה בענף התעשייה ובעיקר במפעלים. כמו כן נהרגו 3 עובדים בענף החקלאות ושניים במהלך עבודה במחצבות.

 

לדברי מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, המשרד פועל להרחיב את האכיפה בנושא מניעת תאונות עבודה: "לראשונה מזה 60 שנה עובר האגף לבטיחות בעבודה במשרד התמ"ת רפורמה מבנית מקצה לקצה.

 

במהלך דיוני התקציב שנערכו לאחרונה, סוכם בין משרד האוצר למשרד התמ"ת כי במהלך שלוש השנים הקרובות יתוגבר האגף לבטיחות בעבודה ב-37 תקנים, גידול של 70% בתקני האגף. תגבור מערך כוח האדם אמור לתת מענה חלקי וראשוני לפערים שנוצרו במהלך השנים האחרונות בעקבות הרחבת תחומי האחריות שהוטלו על האגף". 


אתר התאונה בבתי הזיקוק השבוע. רשלנות או תקלה?

 

ממצאים ראשוניים שנאספו אתמול מעלים כי התאונה בבתי הזיקוק אירעה במתקן הלפיד, בעת שעובד שעסק בהחלפת חסם בקו המוביל ללפיד חש ברע וחבריו ניסו לסייע לו. העובדים נחשפו למימן גופריתי שהוא גז רעיל ביותר. במשרד התמ"ת אומרים כי החקירה נמצאת בשלביה הראשוניים, אך עם זאת כיווני החקירה כוללים בדיקה של כשלים מקצועיים, כשלים טכניים ועבירות על החוק ועל נהלים.

 

לצד הבדיקות שנערכות במישור הפלילי, הנחה מפקח העבודה הראשי, יורם אלעזרי, את צוות החקירה לגבש בהקדם מסקנות ולקחים לצורך מניעת הישנות תאונות דומות. שר התמ"ת בן אליעזר אמר אתמול כי הזהיר בעבר מפני תאונת עבודה במקום. "זו לא הפעם הראשונה שאירוע כזה מתרחש. אני מתריע כבר שנים על הסכנה במקום, שכמוהו כפצצה גרעינית," אמר. "אני מקווה שיחל פינוי זהיר של המתקנים המסוכנים בשנים הקרובות. אם אראה שהאזור ממשיך להיות מסוכן מבחינה בטיחותית אפעל לסגירתו".

 

ביטוח לאומי שילם כ-3 מיליארד שקל לנפגעים

זמן קצר לאחר קבלת ההודעה על התאונה הגיע למקום מפקח העבודה האזורי במחוז חיפה והצפון, ארוין סני, ופיקח על עבודות ההשתלטות על האירוע. במקביל, מינתה חוקרת התאונות הראשית של משרד התמ"ת, שרון בן-גל, צוות חקירה מיוחד לאירוע הכולל מהנדסת כימיה וחוקרים נוספים. הצוות הגיע אתמול למקום התאונה והחל את עבודתו במקביל לחקירת המשטרה.

 

בשנה האחרונה שילם המוסד לביטוח לאומי כ-3 מיליארד שקל לכ-58 אלף נפגעי תאונות עבודה ובני משפחותיהם, כך עולה מנתונים עדכניים. על פי חוק, זכאים נפגעי תאונות עבודה ומשפחות של הרוגי תאונות עבודה לקבלת קיצבה חודשית ותשלומים נוספים מהמוסד לביטוח לאומי.

 

מנתוני המוסד עולה כי בין מקבלי הקיצבה השנה, 52 אלף היו שכירים ו-6,000 עצמאים. עוד עולה כי כ-4,600 משפחות של הרוגי תאונות עבודה קיבלו קיצבאות המכונות קיצבאות תלויים, בהן של אלמנות ויתומים. הסכום הממוצע של קיצבת נכות מתאונת עבודה היה 3,156 שקל, וממוצע קיצבת אלמנות ויתומי הרוגי תאונות עבודה – כ-6,000 שקל בחודש.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר בנייה
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים