שתף קטע נבחר

מתקן המעצר למסתננים מגיע לממשלה; "זה גטו"

בקרב העובדים הזרים שוררת בהלה לקראת ההצבעה על הקמתו של מתקן המעצר למסתננים בנגב. בארגוני הסיוע מודאגים: "זה כמו מחנה פליטים להחזקה כפויה ובלתי מוגבלת". למרות הסתייגות אהרונוביץ', לנתניהו לא צפויות בעיות בממשלה

הדיון שיתקיים היום (יום א') על הקמתו של "מתקן מעצר הפתוח" למסתננים שנכנסו לישראל דרך מצרים בניגוד לחוק, מעורר בהלה בקרב הפליטים ומהגרי העבודה. בארגוני הסיוע נזעקים לקראת הדיון וטוענים כי הקמת המתקן אינה אלא הקמת מחנה פליטים - "גטו להחזקה כפויה ובלתי מוגבלת בזמן".

 

בעקבות התקנות החדשות האוסרות על מבקשי מקלט לעבוד, מצאה את עצמה משפחה סודנית שהסתתנה לישראל לפני כשלוש שנים בין הפטיש לסדן. ההורים, להם ילד קטן ובת התינוקת, מצאו עבודה בבית מלון והמתינו להחלטת הממשלה ביחס למעמדם. בעקבות התקנות החדשות, פיטר אותם וכעת חושש הזוג למצוא את עצמו לא רק ללא פרנסה, אלא גם במתקן כליאה גדול.

 

"אני מנסה שוב ושוב לשכנע מעסיקים שלא לפטר ומסבירה שהאכיפה עוד לא החלה. לצערי אינני מצליחה", אומרת סיגל רוזן ממוקד הסיוע לעובדים זרים. אמי סהר, מרכזת הקו הפתוח, הוסיפה: "אנו מוצפים פניות. אנשים שואלים מה יהיה, מפחדים שיקחו אותם למחנה. הם לא מבינים למה עושים להם את זה. רבים לא יודעים מה לעשות עם הילדים. אני מאוד מקווה שלא יצא לפועל, כי זה נוגד את כל האמנות. אנחנו יודעים שזה לא יהיה מחנה פתוח".

 

ד"ר עידו לוריא, המנהל רפואי ב"מרפאה הפתוחה" שמפעילה עמותת "רופאים לזכויות אדם", ציין כי הקמת מחנה מעצר לפליטים ומסתננים בנגב היא החלטה רעה. "כליאה היא טראומה קשה ועלולה להיות חמורה עוד יותר לאנשים שהיו חשופים לטראומה הזו בעברם. רוב אלה שמגיעים לישראל נרדפו בארצם מסיבות פוליטיות או אחרות. חלקם הגדול של מבקשי המקלט עבר טראומות נוספות כמו אונס, עינויים והתעללות במהלך המעבר שלהם בסיני".

 

"מדינת ישראל, שהוקמה על-ידי פליטים ומהגרים למען פליטים ומהגרים, אינה יכולה להרשות לעצמה לנהוג בעיוורון מוסרי לכל אדם, יהא צבע עורו אשר יהא", הוסיף לוריא. "באמנת האו"ם לפליטים, עליה חתומה גם ישראל, מצוין כי המדינה שאליה הגיע הפליט היא האחראית להגן על שלומו, בריאותו, וזכויותיו - כולל חופש תנועה, נגישות לתעודות וזכות לעבוד. עם כל המורכבות - קיימים פתרונות רבים אחרים".

 

הימין יתמוך - העבודה גם

לקראת הדיון פנו עורכי הדין עודד פלר ואסנת כהן-ליפשיץ מהאגודה לזכויות האזרח וממוקד הסיוע לעובדים זרים לראש הממשלה בבקשה לבטל את רעיון המתקן הפתוח. "מדובר בנדבך נוסף ומזעזע במיוחד בהתעלמות הנמשכת של הממשלה מחובותיה המוסריות והמשפטיות". במכתב מציינים השניים כי בניגוד לטענות לשכת ראש הממשלה, במדינות אירופה לא נהוגה החזקת מבקשי מקלט במעצר לתקופה בלתי מוגבלת. 

 

"משמעות ההחלטה בפועל הינה הקמת מחנה פליטים, שאינו אלא גטו להחזקה כפויה ובלתי מוגבלת בזמן של מבקשי המקלט ושל ילדים", סיכם פלר. "כבר עכשיו מוחזקים מבקשי מקלט וילדים במעצר בכלא 'סהרונים' שבקציעות, מבלי שהתקשורת מורשית להיכנס ולתעד את תנאי המעצר שלהם".

 

אתמול דרש השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', שלא להטיל על שירות בתי הסוהר את ניהול המתקן למסתננים. במכתב ששיגר למזכיר הממשלה, עו"ד צבי האוזר, והגיע לידי ynet, הסביר אהרונוביץ' כי לשב"ס "אין כל ידע וניסיון בניהול והתמודדות עם החזקה של אוכלוסיה אזרחית ובהתאם אין בידו את הכלים המתאימים לביצוע משימה זו".

 

מלבד התנגדותו של אהרונוביץ', הנובעת בעיקר מסיבות טכניות ובשל מאבקי יוקרה בין משרדי הממשלה, עושה רושם כי לראש הממשלה לא תהיה בעיה לאשר את הקמת המתקן. שרי הימין צפויים ברובם להצביע, וגם מפלגת העבודה לא צפויה להתנגד אולם תכריע סופית בנושא בבוקר.


פורסם לראשונה 27/11/2010 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים סודנים באשקלון
צילום: צפריר אביוב
לא באחריותי. אהרונוביץ'
צילום: יאיר שגיא
מומלצים