שתף קטע נבחר

רה"מ מתכונן לוויקיליקס: "פער בין פומבי לפרטי"

בסיור במקום בו אמורה לקום הגדר שתמנע כניסת מסתננים, התייחס נתניהו לחשיפת המסמכים והעריך כי ישראל לא תהיה במרכז תשומת הלב: "מקובל שיש פער בין הנאמר בפומבי לפרטי, אבל ביחס לישראל הפערים לא גדולים. נחכה ונראה"

מקדים תרופה למכה. כמו כל העולם, גם ישראל מתכוננת לחשיפת המסמכים הדיפלומטיים הערב, על ידי אתר ההדלפות ויקיליקס. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס לכך היום (א') בהתבטאות ראשונה בנושא ואמר כי הוא אינו חושב שישראל תעמוד במרכז "תשומת הלב" של המסמכים המודלפים. "מקובל שיש פער בין מה שנאמר בפומבי ומה שנאמר בפרטי, אבל לגבי ישראל הפערים אינם גדולים", סבור נתניהו, שמחכה אף הוא לחשיפות שצפויות להביך את הממשל האמריקני.

 

נתניהו, שסייר בדרום וביקר במקום בו אמורה לקום הגדר שתמנע כניסת פליטים לישראל, נשאל לגבי חשיפת ויקיליקס החדשה והוסיף: "במגעים עם ארצות-הברית לא היתה התייחסות ספציפית למה שייחשף, ואני לא יודע אם האמריקנים הספיקו לברר מה יש שם". הוא אמנם העריך כי בנוגע לישראל הפערים בין הנאמר במסמכים פרטיים לאמירות פומביות אינם גדולים, אך הוסיף: "באשר למדינות אחרות, הפערים מאוד-מאוד גדולים". לסיום, אמר: "נחכה ונראה".

 

הממשלה אישרה הבוקר הקמת ועדה שתקבע את הקריטריונים לפיהם ייבנה מתקן כליאת המסתננים ובנוגע לכך אמר נתניהו כי "המכשול הפיזי יכול להיות משמעותי משחשבנו, ייתכן ונגיע לסגירה פיזית של כל גבולות המדינה. מדינה כמו שלנו חייבת להגן על עצמה מפני הגירה ושיטפון, שיכול לשנות את הצביון שלה".

 

נתניהו המשיך באזהרות והוסיף: "באפריקה יש מצב שיכול להביא לכך שגלי ההגירה יהיו הרבה יותר מאסיביים. יותר מ-90% מהמסתננים באים לישראל כי הם יודעים שטוב לחיות כאן, כי אנו מדינה הומנית. יש כאן גילויי קיצוניות, והם יגדלו אם יהיו יותר מסתננים. חייבים לסגור את הגבול".

 

אילון: "אף מסמך לא יפגע בידידות שלנו עם ארה"ב"

גם במשרד החוץ הפכה חשיפת ויקיליקס לשיחת היום, כאשר עובדי המשרד מעלים ספקולציות אפשריות על מה יפורסם ומה יהיו הנזקים. בתוך כך, ניסה סגן שר החוץ, דני אילון, להרגיע את הרוחות. בשיחות סגורות עם מקורביו טען כי אינו מתרגש מהדברים, ביקש להתאזר בסבלנות ושלח מסר מרגיע לעבר האמריקנים: "כאחד שמכיר את יחסי ישראל-ארה"ב מקרוב, אני יכול להעיד כי מארג האינטרסים המשותפים הוא הבסיס ליחסים ולא להתפתחות נקודתית כזו או אחרת. אף מסמך לא יפגע בידידות שלנו עם ארה"ב".

 

גורם במשרד החוץ אמר ל-ynet כי המשרד אינו חושש מהפרסום הצפוי. "אין לנו מה להסתיר, אין לנו קופות שרצים או תיבות פנדורה, אנחנו איננו חוששים, העניינים כרגיל ואם יהיו בעיות ספציפיות נתמודד איתן לגופן".

 

בתוך כך, סיפרו שגרירים לשעבר ל-ynet על מסמכים שעוברים בין השגרירויות למדינת האם והחומרים המופיעים בהם: "הדיפלומט מדווח מא' עד ת' מהגלוי ביותר ועד הסודי ביותר", אמר צבי מזאל, שגריר ישראל במצרים לשעבר. "הדיפלומט כותב דברים בהסתמך על מקורות בממשל, עיתונים והלכי רוח. הוא מספק למשרד החוץ מבט לחברה ולמדיניות על פי התרשמותו, כמובן שמפעם לפעם הוא עולה גם על דברים רגישים, אם בכוונה ובין אם לא".

 

השגריר במצרים בעבר: "אנשים ומדינות יכולים להינזק"

מזאל הרחיב על אותו מידע רגיש, שצפוי להיחשף הערב ולהביך את האמריקנים: "זה יכול להיות מידע אישי, סודות פוליטיים ואפילו צבאיים, כך למשל בנושא הטרור. חלק מהדיווחים הללו, אילו היו מתפרסמים, בהחלט היו עלולים להביך. השגריר יכול להיחשף גם לדברים מאוד חמורים, כמו ריגול. יש דברים שרצוי ששתי המדינות לא ידעו שנעשו". לדבריו, "רק אחוז קטן מאוד מהמסמכים שמועברים יכולים לגרום נזק אם יתפרסמו, אך הנזק הפוטנציאלי יכול לפגוע במדינות ובאנשים".

 

שגריר נוסף לשעבר, ששירת במדינה באירופה סיפר כי כתיבת סקירות על אנשים מרכזיים בממשל ובמדינה הוא דבר שבשגרה. "אתה כותב ומוסר מידע למשרד החוץ שיכול להיות עבורו חיוני, כמו למשל למי יש פוטנציאל להתקדם, למי אין סיכוי, מי יישאר במקום, את מי אפשר לעקוף, במי כדאי להשקיע. זה יכול להיות מאוד לא נעים, גם במימד האישי, אם מישהו יראה שכתבת עליו דברים לא טובים, זאת כמובן בהנחה שהוא עדיין רלוונטי".

 

יוסי לוי, מנהל המחלקה לתקשורת ישראלית במשרד החוץ, אמר בתגובה להיערכות משרד החוץ למסמכים כי "מעצם הגדרתה דיפלומטיה אמיתית נעשית בדלתיים סגורות ובצינורות המקובלים. כלל בסיסי במשרד החוץ הוא שלא להתייחס באופן פומבי לתוכן שיחות דיפלומטיות".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 28/11/2010 16:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. לא מודאג
צילום: דודו אזולאי
ויקיליקס. החשיפה הערב
דני אילון.
צילום: מתי אלמליח
מומלצים