שתף קטע נבחר

שקנאים שוחררו לחופשי עם משדרי לווין סולאריים

חבורת שקנאים שנלכדה, שבה לנדוד לאחר שחבריה צוידו במשדרי לווין משוכללים, שיספקו מידע על מסלולי הנדידה שלהם ועל אורח חייהם. אחת המטרות: לברר מדוע הם מגיעים רעבים לישראל, כדי לפתור את הקונפליקטים מול מגדלי הדגים

מחקר מורכב וראשון מסוגו על מסלולי הנדידה של השקנאים שחולפים דרך ישראל ועל אורח חייהם, יצא היום (ד') לדרך. חבורת שקנאים מצויים, שנלכדה בימים האחרונים על ידי אנשי רשות הטבע והגנים, שוחררה לחופשי באזור בריכות המדגה בקיבוץ הזורע, כשהם נושאים משדרי לווין משוכללים.

 

 

על גבם של שישה מהעופות הגדולים הותקן משדר לוויני קטן במשקל של כ-145 גרם, שאמור לספק לחוקרים בארץ מידע חשוב על מסלולי הנדידה שלהם בחמש השנים הקרובות. המחקר משותף לרשות, למעבדה לאקולוגיה של התנועה באוניברסיטה העברית ולמכון מקס בלנק לחקר העופות בגרמניה, ואמור לספק מידע חדש על התנהגות העופות.

 

צילום: חגי אהרון

 

"זו הפעם הראשונה שאנו מתקינים את המשדרים המיוחדים הללו על השקנאים. היתרון הטכנולוגי שלהם, לעומת משדרים לווייניים מסוגים אחרים שהתקנו על עופות אחרים כמו נשרים, הוא בכך שהם מסוגלים לא רק לשדר לנו את מיקומם של השקנאים בעולם, אלא אוגרים נתונים במשך שנה שלמה. הנתונים יגלו לנו האם העופות נמצאים בתעופה, באכילה או בתנועה אחרת, ואפילו ניתן יהיה לדעת באמצעותם את מהירות התעופה, הגובה והזווית בהם השקנאים נמצאים ברגע מסויים", מספר ל-ynet אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות.

 

בימים האחרונים שמרו על העופות הגדולים אנשי המדגה בקיבוץ הזורע, לאחר שהשקנאים המיועדים לשיחרור שהו בחי-בר כרמל והועברו לאזור הסגר זמני אצל אנשי המדגה, שדאגו להאכילם ואף סייעו בתהליך הלכידה של העופות. השקנאים שוחררו היום לחופשי בתום תהליך הבדיקה של המשדרים.

 

משדרי לווין מצויידים בפאנלים סולאריים

הצופה מציין שכל הפרטים שזכו למשדרים הם שקנאים בוגרים. "לא בחרנו אותם צעירים חסרי ניסיון, כי אנחנו רוצים לדעת היכן הם מתרבים וגם בגלל שיש לבוגרים סיכויי הישרדות גבוהים יותר", מסביר הצופה.

 

"מעט מאוד ידוע על חיי השקנאים והמחקר המשותף יעזור לנו להבין טוב יותר איך לנהל את הקונפליקט הקיים כיום בין ענף גידול הדגים בישראל לבין העופות הנודדים, כדי שהשקנאים יוכלו לעבור כאן בשלום והחקלאים ישמרו על פרנסתם", הוא מוסיף.

 

עוד מדגיש הצופה, כי משדרי הלווין מצויידים בפאנלים סולאריים, דבר המאפשר להם משך חיים ארוך במיוחד. בנוסף, שיתוף הפעולה עם חוקרים בארצות שונות בעולם, אמור לסייע לדבריו גם בחילוץ המשדרים במקרה שהחיה תיפגע. 

 

ברשות הטבע והגנים מקווים, שכאשר ישובו השקנאים לישראל בסתיו הבא, הם יילכדו מחדש כדי שניתן יהיה להוריד את הנתונים מהמשדרים ולהעבירם למעבדות המחקר. בנוסף לחבורה הממושדרת, עשרות שקנאים שנלכדו בחודש שעבר, סומנו בצבעים מיוחדים על גופם, טבעות זיהוי על רגליהם ותגי כנף, כדי שניתן יהיה לעקוב אחריהם בקלות רבה יותר.

 

הצופה מציין כי באמצעות המשדרים, "נוכל לדעת האם יש קשר בין אזורי הקינון של השקנאים ובין מצבם הגופני במהלך הנדידה, האם השקנאים מגיעים לארץ "רעבים" מסיבה כלשהי בבית הגידול שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחרור השקנאים הממושדרים
צילום: חגי אהרון
התקנת המשדרים ובדיקות של אנשי רשות הטבע והגנים
צילום: שי לוי רשות הטבע והגנים
השקנאים טרם השחרור
צילום: חגי אהרון
עפים אל החופש
צילום: חגי אהרון
מומלצים