שתף קטע נבחר

תחזית פסימית: הרוח תגבר - והאש תתפשט

בשיחה עם ynet העריך החזאי נחום מליק, כי מזג האוויר היבש והרוחות המזרחיות שצפויות להגיע למהירות של 45 קמ"ש יקשו מאוד על מאמציהם של הכבאים להשתלט השריפה. "בשביל אש זו רוח מאוד משמעותית", הוא אמר

השתלטות על שריפת הענק בכרמל לא נראית באופק. מזג האוויר והרוחות המזרחיות שינשבו הלילה (יום ו') יקשו מאד על מאמצים של הכבאים להשתלט על השריפה המתחוללת מאז שעות הצהריים. "הלילה הרוח תהיה בעייתית עוד יותר, ותגיע לשיאה בשעות הבוקר, בעוצמה של עד 45 קמ"ש. זה יגרום לאש להתפשט עוד יותר ויקשה מאד על עבודת הכיבוי", העריך החזאי נחום מליק. 

 

אסון הכרמל: הכותרות האחרונות בעמוד מיוחד

 

חקירת נסיבות השריפה שגבתה את חייהם של 40 צוערים בקורס סוהרים עדיין נמשכת, ועד כה לא ברור מה גרם לדליקת הענק. חזאים מעריכים כי הלחות הנמוכה שהורגשה בכרמל והטמפרטורות הגבוהות לצד הצמחייה היבשה באזור הן הגורמים העיקריים להתפשטותה של השריפה. לטענתם, הבעיה הקשה שמה יאלצו הכבאים להתמודד עליה היא הרוח המזרחית שתנשב.

 

חזאי חברת "מטא-וטק", נחום מליק, צופה כי מלאכת הכיבוי של שריפת הענק, תהיה קשה במיוחד הלילה. "בימים האחרונים הרוחות הן מזרחיות עד דרומיות מזרחיות בעוצמה של 30 קמ"ש. בשביל האש, זו רוח די משמעותית", הסביר מליק.

 

הוא העריך: "הלילה הרוח תהיה בעייתית עוד יותר - ותגיע לשיאה בשעות הבוקר, בעוצמה של עד 45 קמ"ש. זה יגרום לאש להתפשט עוד יותר ויקשה מאד על עבודת הכיבוי".

 

ynet

 

כמו כן, הרוח הנושבת בשעות אלה מחלקו העליון של הכרמל לכיוון השיפולים המערביים של ההר, לכיוון הים, עלולה להוביל את הלהבות לכיוון הישובים הדרומיים לחיפה. "בימים הקרובים, ציין מליק, "לא צפוי שינוי ממשי בכיוון הרוחות ותנאי היובש השוררים בשבועות האחרונים, ימשיכו גם בימים הקרובים".

 

אתגר נוסף שעמו נאלצים להתמודד כוחות הכיבוי הוא השינויים בטמפרטורות שגורמת השריפה בשטחי האש. "אש בשטח כה גדול יוצרת מיקרו אקלים", הסביר מליק. "האש מעלה את הטמפרטורה באופן משמעותי בסביבתה ויוצרת פערי טמפרטורה - מה שמביא לרוחות מקומיות שונות בתוך תחומי השריפה שקשה מאד לצפות אותן וזה מקשה מאד על ההשתלטות על הלהבות".

 

למרות שעדיין לא ידועה הסיבה לפרוץ הדליקה, ד"ר ברוך זיו, מומחה לאקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, הסביר כי התנאים בשטח הכרמל הם "אידיאליים" לשריפה המתחוללת היום.


 

"הבצורת הממושכת ממנה אנו סובלים שינתה באופן דרמטי את תכולת הלחות

שבעצי הכרמל", אמר ד"ר זיו, "הצמחים יבשים מאוד ונדלקים בקלות, להוסיף לכך את הרוח המזרחית שהיא הגורם לפראיות של האש, ויש תנאים לשריפת ענק. השריפות הכי קשות מתרחשות בסוף הקיץ, תחילת הסתיו".

 

מליק הוסיף: "העשבייה מאד יבשה באזור ואין כמעט עשביה ירוקה, הכל מלא קוצים והכל דליק". לדבריו, "בימים האחרונים הלחות מאד נמוכה ונעה בסביבות 15%, הטמפרטורות מאד גבוהות ואלו תנאים אידיאליים להיווצרות שריפה. אילו לפני שבוע היו יורדים גשמים חזקים, יש להניח שזה היה מעכב את השריפה במידה משמעותית".

 

רוצים לעזור למתפנים? היכנסו לפורום המיוחד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השריפה בכרמל
צילום: אבישג שאר- ישוב
השריפה זמן קצר לאחר שפרצה
צילום: אלון חיים
מומלצים