שתף קטע נבחר

לכי מהסיבה הנכונה: מדריך הכנה לניתוח פלסטי

בסקר שנערך לאחרונה הצהירו 69% מנשות ישראל כי שקלו לעבור, או כבר עברו ניתוח פלסטי. ד"ר אייל וינקלר, סגן מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בשיבא וד"ר שולמית גלר, פסיכולוגית קלינית, מסבירים מה כדאי לבדוק לפני ניתוח כזה - ומתי כדאי לרדת מזה

רוב נשות ישראל, כך התברר בסקר שערך המרכז ללימודים אקדמיים , היו רוצות לשנות משהו במראה שלהן: 69% מהמשתתפות ענו כי שקלו לעבור, או עברו בעבר, ניתוח פלסטי. רובן התרכזו בהגדלת שדיים (37%), שאיבת שומן (30%), אחת מכל חמש האמינה כי היא זקוקה למתיחת פנים ו-14% - לניתוח אף. כמעט 55% חשבו שהמראה שלהן זקוק לשיפור, ורבע מהנשים (24.7%) הודו שיש חלקים בגופן שגורמים להן אי נוחות. האם כל הסיבות בשלן אנשים מבקשים לעבור ניתוח הן נכונות, ומה חייבים לבדוק לפני שמחליטים את ההחלטה החשובה - ופעמים רבות בלתי הפיכה - לשנות משהו בגוף?

  

איך בוחרים מנתח?

התרסקות הבורסות בספטמבר 2008 והמיתון הכלכלי העמוק בארצות הברית הובילו להתרחשותם של שני תהליכים מעניינים בשוק הניתוחים הפלסטיים: סקר של האקדמיה האמריקנית לניתוחים פלסטיים (AAFPRS) שבדק מגמות בניתוחים פלסטיים בצפון אמריקה ב-2009, הראה כי אנשים (ובעיקר נשים, שהיוו בשנה זו 84% מקהל הלקוחות) בחרו בניתוחים זולים יותר; שנית, 80% מהמנתחים דיווחו כי המטופלים רוצים בניתוח במטרה לשמור על מקום העבודה שלהם. לשם השוואה, 43% ביקשו לעבוד ניתוח פלסטי במטרה "להישאר מושך בעיני בן/בת הזוג", ו-39% מהנשים ביקשו להיות מושכות יותר "לקראת החתונה". 

 

בין אם המטרה הרשמית והמדווחת היא רצון לשמור על מקום העבודה או להיות מושכ/ת בעיני בן/בת הזוג, הרי שבבסיסה של כל תשוקה לעבור ניתוח פלסטי עומד הרצון לשינוי.  

 

בכנס השנתי הראשון שהתמקד בפלסטיקה כירורגית ודרמטלוגיה, ובו השתתפו מנתחים מכל העולם, הציגה ד"ר שולמית גלר, פסיכולוגית קלינית ומרצה במדעי

ההתנהגות במכללה האקדמית תל אביב-יפו, מחקר שהראה כי רוב המטופלים הם אנשים נורמטיביים שרצונם הוא פשוט: להרגיש בנוח עם גופם. המחקר הראה כי רבות מהנשים הניגשות לניתוח פלסטי מתביישות במראה שלהן, ומתביישות גם בעצם הרצון לבצע שינוי. ישנם מטופלים, טענה ד"ר גלר, שחווים תלות במנתח, ומפתחים ציפיות לא ריאליות מתוצאות הניתוח. ממחקר שנערך ב-2008 על סיבות שכיחות לחוסר שביעות רצון של מנותחים לאחר ניתוח, עולה כי הסיבה המובילה (51%) היא "בעיה בקשר עם המנתח".

 

"חייבים לקבוע ציפיות ריאליות: מה אפשר להשיג בניתוח ומה אפשר לצפות מהרופא" מסבירה ד"ר גלר ל-ynet, "המטופלת חייבת לדעת שהמנתח לא ישנה את חייה מהקצה אל הקצה - גם בהיבט הקונקרטי וגם בהיבט האישי. היא צריכה לשים לב לאיכות הקשר שנוצרת ולכמה המנתח קשוב ולוודא שהיא מבהירה היטב את סיבת בואה - וזו לא רק אחריות שלו, זו גם אחריות שלה - היא צריכה להיות מובנת".

 

ד"ר אייל וינקלר, סגן מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים שיבא בתל השומר, מסכים כי בחירת המנתח מהותית בהצלחת הניתוח: "המטופלים צריכים לבחור מנתח על סמך פרמטרים מאוד ברורים", הוא מסביר, "ראשית, המיומנות והניסיון של המנתח, יחד עם הידיעה שיש בשוק היצע של מתחזים למנתחים, מנתחים בזול ובמבצעים, ומנתחים שהם יותר יקרים. כל אחד צריך לדעת בדיוק מה הוא בוחר. אני רואה עשרות מטופלים בשנה שגילו אחרי הניתוח שהם נותחו על-ידי אדם שאינו מומחה בכירורגיה פלסטית, וזו בדיקה מהותית לפני ההליך".

 

בחינה נוספת שעל המטופל לעשות, אומר ד"ר וינקלר, הוא לוודא שהוא מבין מה הניתוח יכול לעשות למענו - ומה לא. "נשים שמבקשות סיליקון בשדיים, למשל, חייבות להבין שהשדיים לא יהפכו פתאום לזקורים - הסיליקון רק נותן נפח. לכן, חשוב להגדיר למנתח מה אנחנו רוצים בניתוח - והאם הניתוח ייתן לנו את זה". פרמטר שלישי חשוב, הוא מוסיף, הוא לברר בדיוק את אורך תקופת ההחלמה ומהן המגבלות בתקופת ההחלמה. "מישהי שעושה הגדלת שדיים ואוהבת כושר, לדוגמה, צריכה לדעת שאחרי ההגדלה היא לא תוכל להתאמן באינטנסיביות לפחות חודש".

 

"מעבר להכל, אחרי שכל זה נבחן, צריכים להרגיש בתחושת הבטן - האם אני מתחברת לבנאדם הזה? האם הוא 'נראה לי'? הניתוח הוא חיבור להרבה זמן", מסביר ד"ר וינקלר, "בחנו את הקליניקה וחדר הניתוח והארגון של הרופא, והאיזנו גם לתחושות הבטן". 

 

ד"ר וינקלר אומר שאפשר גם לגייס את האינטרנט לטובתנו - אם רק נדע להשתמש בו נכון: "הרשת היא מקור בלתי נדלה לאינפורמציה, אנחנו חייבים להפעיל עליה את המסננות שלנו. בדקו, למשל, האם המנתח עובד בבית חולים והתייחסו לכל אינפורמציה בנושא באותה חשדנות שהייתם מפעילים על עמודי פרסום בעיתון".  

 

הסיבות לביצוע הניתוח

הסיבות לניתוח, כאמור, חשובות לא פחות בהליך ההכנה מבדיקת המנתח. "רגע לפני שאתם קופצים על ההחלטה לעשות שינוי דרסטי בגופכם, פוקדים את מרפאות הפלסטיקה ומשווים מחירים", מסביר ד"ר וינקלר, "ישנם כמה פרמטרים חשובים שצריכים להילקח בחשבון, והמכריע בהם הוא הסיבה האמיתית לשמה החלטתם לעבור את הניתוח הפלסטי. לא פעם, מגיעים למרפאה שלי גברים ונשים ששיחה קצרה עמם מעלה כי הצורך שלהם בניתוח נובע מהצורך לפצות על חוסר אחר בחייהם, בעיה כזו או אחרת שמטרידה אותם ושאמורה להיפתר, לדבריהם, עם השינוי הגופני שיביא הניתוח הפלסטי".

 

המנתח נותן כדוגמה את מיטל (שם בדוי), רקדנית בשנות העשרים לחייה אשר החליטה לפרוש מעולם המחול. "מיטל הקדישה עד כה את חייה לריקוד, עיסוק שמצריך חזה קטן יחסית, והיא החליטה שמאחר שאינה חייבת יותר את גופה לעולם הזה, היא רוצה לבצע הגדלת חזה גדולה ככל האפשר. לאחר שיחה מעמיקה איתה נכחתי לדעת כי הצורך שלה בהגדלת החזה נובע מהצורך לפצות עצמה על כל השנים שהקדישה לריקוד, לצד המחשבה ש'זה מה שגברים רוצים'. היא לא חלמה כל חייה על חזה גדול ולא הגיעה להחלטה מתוך הבנה פנימית שזהו הצעד הבא בחייה, הגם שמדובר בצעד גדול".

 

ד"ר וינקלר סיפר כי הפנה את מיטל לד"ר גלר לשיחה קצרה, שבה התברר שוב כי היא נמצאת בשלב סוער בחייה וכי אינה מבינה כיצד להתייחס לשינויים הגופניים הנובעים מהפסקת הריקוד. ד"ר גלר מוסיפה: "המנותחת צריכה לדעת שהרצון לניתוח הוא הרצון בשינוי, ושהרצון הזה מגיע ממניעים שונים. היא צריכה להבין שהשינוי הגופני תמיד קשור גם לנפש. היא חייבת לברר עם עצמה מה היא רוצה מעצמה לפני שהיא יודעת מה היא רוצה מהניתוח, ולשאול את עצמה: האם הניתוח יכול לענות על זה?". ד"ר גלר מדגישה כי הניתוח הפלסטי הוא אמצעי לשינוי וכך יש לראות אותו: "יש נשים שמצטערות על הניתוח אחריו, אבל יש גם אחרות שרואות את הניתוח כצעד לנטילת שליטה על חייהן ומברכות עליו".

 

במקרה של מיטל, ד"ר וינקלר מספר כי סירב לבצע את הניתוח, והוא מסביר: "אם כן הייתי מבצע את הגדלת החזה, יתכן שאותה בחורה היתה מתעשתת כעבור מספר חודשים, או לחילופין מחליטה לחזור לעולם המחול, ומתחרטת על ההחלטה".

 

גברים שרוצים להעניק לנשותיהם "מתנות" כגון הגדלת חזה, מסביר ד"ר וינקלר, מהווים אף הם קהל לקוחות בעייתי: "גבר בן 40 הגיע וביקש לרכוש לאשתו כמתנת יום הולדת ניתוח להגדלת חזה. הגבר מצידו רצה להפתיע את אשתו אך בו זמנית לספק גם את צרכיו האישיים. סירבתי לשתף פעולה עם מתנתו המקורית, שכן היא לא לקחה בחשבון את רגשות האישה ורצונה האישי".

 

מספר תהליכים בחיים, אומר ד"ר וינקלר, מחייבים מהמנתח לשים דגש על הפן הנפשי בכדי לשלול פניה לניתוח פלסטי כמענה לצורך אחר, ביניהם: נשים או גברים המצויים בתהליכי גירושין; גברים במחצית השניה לחייהם המעוניינים לעבור ניתוח אף, ניתוח המאפיין בדרך כלל צעירים יותר; או נערים ונערות שיש לשאול אותם לעומק את סיבת הניתוח. 


הקשר עם המנתח - פרמטר חשוב לשביעות הרצון מהניתוח (צילום: Index Open)

 

בדקו את עצמכן

ד"ר וינקלר מסביר מה כדאי לקחת בחשבון לפני ניתוח פלסטי:

  • בחנו אם המוטיבציה לקיים את הניתוח הפלסטי נובעת מהצורך בשינוי הגופני. כמו כן, בדקו אם מדובר במוטיבציה פנימית שלכם ולא של גורם אחר הקרוב לחייכם. חשוב לזכור שמדובר בשינוי גופני שמשפיע על הנפש ובכדי להיות מרוצים ממנו עלינו להיות בטוחים שהוא נובע מתוכנו.
  • בחנו ככל האפשר כיצד תיראו לאחר הניתוח באמצעות טכניקות הקיימות בקליניקות השונות.דרשו מהמנתח הפלסטי הסבר על מה הניתוח משיג ומה לא. למשל: אישה בת 60 המבצעת ניתוח להרמת פנים, צריכה לדעת שלא תיראה כבת 30 לאחריו.
  • חשוב לדעת במה כרוכה תקופת ההחלמה, כמה זמן היא אורכת ומהם השינויים באורח החיים שידרשו במהלך השבועות הראשונים לאחר הניתוח, כמו: חופשה מהעבודה, טיפול בילדים, היכולת לבצע ספורט, עד כמה השינוי יבלוט לסביבה וכיצד להתמודד עם כך.
  • במקרים בהם המנתח ממליץ על ניתוח שונה או רחב יותר מזה שברצונכם לבצע, ההמלצה נובעת מסיבות מקצועיות, למשל: לאישה עם פנים מקומטות המעוניינת לעשות רק ניתוח עפעפיים יתכן שיומלץ לבצע הרמת פנים כללית. חשוב להבין שההמלצות הללו נובעות מסיבות מקצועיות גרידא ולאו דווקא בכדי למכור טיפולים מורכבים יותר. עם זאת, עליכם להבין לפרטי פרטים את משמעויות הניתוח שאתם הולכים לבצע ולקבל את ההחלטה עליו בלב שלם. 

 

הכתבת נכחה בכנס העולמי הראשון "COPLASDy - מחלוקות בכירורגיה פלסטית ודרמטולוגיה"


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבדוק היטב את הסיבה לניתוח
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים