שתף קטע נבחר

ניתן להעביר את המזוזות מהבית הישן לחדש?

שאלה:

 

לפני פחות משנה רכשתי לבית השכור שבו אני גרה שמונה מזוזות חדשות, בעקבות מקרים לא טובים שקרו למשפחתי. חודש לאחר מכן אמי נפטרה באופן מפתיע.

 

בעוד חודש אני עוברת לדירה שכורה חדשה. האם ניתן לקחת את המזוזות, או שכדאי לרכוש חדשות, נוכח העובדה שאמי נפטרה, וגם מצבנו הכלכלי והאישי לא במיטבו? (רונית, דרום)

 

תשובה:

 

שלום וברכה לרונית,

 

מצער לשמוע על המקרים הלא טובים שאירעו במשפחתך, ואני תפילה ותקווה שתדעו ימים טובים במהרה.

 

בדיקת מזוזות והחלפתן בגין אירועים שונים הוא מנהג מקובל, הנובע מעניינה של המזוזה, ובגלל מיקומה בצד החיצוני של הפתח, המחשיב את מצוות המזוזה כסגולה לשמירה על הבית.

 

אולי בגלל ערך זה הקפיד עם ישראל בכל הדורות, לקיים מצווה זו, גם כאשר הדבר היה כרוך בסיכון. וכך כותב ר' מאיר מרוטנבורג: "מובטח אני, שכל בית מתוקן במזוזה כהילכתו, אין שום נזק יכול לשלוט בו, ובבית שלנו, סבורני, שיש קרוב לכ"ד מזוזות" (שו"ת מהר"מ מרוטנבורג, חלק ב', קס"א).

 

עם זאת, צריך להיזהר מאמונות שונות שאנשים מייחסים לאירועים כגון אלה שבשאלתך. צריך לבדוק את המזוזות כדי לדעת אם הן כשרות ומקיימים בהן את מצוות המזוזה, ויחד עם זאת, צריך לבדוק את מעשי האנשים אם הם מתוקנים וישרים, ולא להשליך את כל הסיבות לצרות על המזוזות, ולהמשיך לעשות מעשים שליליים.

 

מכאן, לשאלתך בעניין הורדת המזוזות לבית אחר: ראשית, יש לברר על מי חלה חובת קביעת המזוזה; הגמרא דנה בנושא בהקשר לשוכר ומשכיר, וכך נאמר שם: "המשכיר בית לחברו - על השוכר לעשות לו מזוזה, וכשהוא יוצא - לא יטלנה בידו ויוצא. ומנוכרי - נוטלה בידו ויוצא" (בבא מציעא ק"ב, א'). כלומר, חובת המזוזה חלה על הגר בבית. ממילא גם בבית שכור חלה חובת המזוזה על השוכר ולא על המשכיר. כיוון שהשוכר גר בבית -

הוא מתחייב במזוזה. וכך גם נפסק בשולחן ערוך: "השוכר בית מחברו, השוכר חייב לקבוע בה מזוזה ולתקן מקום קביעותה... וכשייצא, לא יטלנה בידו". (יורה דעה, סימן רצ"א, ב'). ממקור זה אפשר ללמוד, שכאשר השוכר עוזב את הבית, אסור לו להוריד את המזוזות.

 

מדברי הפוסקים שדנו בעניין נראה שסיבת האיסור היא לא להשאיר את הבית ללא מזוזות. לכן, אם תוכלו לדרוש ולקבל את דמי המזוזות מבעל הבית או מהשוכר החדש, והדבר מותר, המזוזות יישארו במקומן. אולם אם הם מסרבים לשלם עבורן, ניתן להחליף את המזוזות בכאלו השוות פחות; לקחת אתכם את המזוזות המהודרות, ולהעבירן לבית החדש. כל טוב ובשורות טובות (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים