שתף קטע נבחר

המפקח מסכם: מחירי הדיור מדאיגים - לא הריבית

ההשפעה של פעולות בנק ישראל בנדל"ן נראות בשטח, אך הסיכונים עוד רבים; הרפורמה בעמלות עבדה ולא היה צורך בקנסות על עוולות צרכניות – המפקח על הבנקים רוני חזקיהו נפרד ומעניק לעצמו ציון גבוה. "הלימוד מפישר - אוניברסיטה"

המפקח על הבנקים רוני חזקיהו ערך היום (ג') מסיבת עיתונאים בתל אביב לסיכום 4 שנות כהונתו. המפקח, שיפרוש מתפקידו בשבוע הבא, סקר את פעילות הפיקוח במהלך 4 השנים האחרונות. חזקיהו התייחס לנתונים הסותרים בנוגע לשוק הנדל"ן. "אנחנו יודעים שיש נתונים סותרים, יש גם הגדרות שונות לשוק הנדל"ן", אמר. "אנחנו מסתמכים על נתוני הלמ"ס ולכן אנחנו לא מתבלבלים". לדברי חזקיהו ניכרת השפעת הפעולות של הבנק ישראל ובשלב זה לדבריו אין צורך בפעולות נוספות לצינון השוק.

 

בהתייחס להגבלות השונות שהטיל בנק ישראל בחודשים האחרונים בנוגע להלוואות לדיור במסלול הפריים אמר המפקח היוצא: "הפעולות שלנו נועדו להגן על הציבור, מה שצריך לעניין את הציבור זה לא עם הוא משלם עוד חצי אחוז, הריבית תעלה בכל מקרה, מה שצריך להדאיג את הציבור זה מה מחיר הדירה שהוא משלם, הוא משלם מחיר של יותר מ-30 אחוז מלפני שנתיים, זה מה שצריך להדאיג, את זה לא אנחנו עשינו, לכן אי אפשר לומר שההגבלות שלנו הקשו על הזוגות הצעירים ורוכשי הדירות.

 

"לא להסתנוור מהנתונים. אומרים שבסך הכל אין פיגור במשכנתאות, אבל הסיכון גדל גם אם לא שמים אליו לב. גם אם המשכנתא טובה, היא עלולה לסכן. מתחילים לראות סימנים לפעולות שנעשו למיתון הגידול במחירים, נגיע למצב של יותר היצע מביקוש. הבנקים צריכים לבדוק ולהיערך גם לכך".

 

האירוע המרכזי - המשבר העולמי

חזקיהו תיאר את פעילותו עם כניסתו לפיקוח. "מצאנו לנגד עיננו מערכת בנקאית רווחית מאוד ונמצאת ברמת הלימות הון נמוכה ביחס לעולם", אמר. "יצאנו בתוכנית לחיזוק המערכת הבנקאית. המהלך הזה יצר תשתית להתמודדות עם משברים עתידיים.

 

"אין ספק שהאירוע המרכזי של המשק הפיננסי היה המשבר הכלכלי. היתה לי הזכות להיות המפקח על הבנקים בתקופה הזו. בתקופה הזו המשק כולו ראה ולמד מה קורה בעולם והפיק לקחים. המשבר במדינת ישראל לא בוזבז".

 

חזקיהו, שהגיע לפיקוח היישר מבנק דיסקונט, הוסיף: "נכנסתי לפיקוח כמישהו מבחוץ שלא מכיר את המערכת, עשינו רענון השדרה הניהולית בפיקוח על הבנקים. יש לנו 155 עובדים 22 תפקידי ניהול, 20 מתוכם מיניתי בזמני. קלטנו בפיקוח 40 עובדים חדשים צעירים".

 

לטענת המפקח היוצא, הרפורמה בעמלות שהנהיג הביאה לתוצאות והגבירה את התחרות. "מטרת הרפורמה היתה שבשוק משקי הבית יהיה מצב של שקיפות אחידות ותעריפונים זהים במערכת" הסביר. "התקופה שהיתה מאז כינון הרפורמה, הכנסות המערכת הבנקאית ירדו בכ-300 מיליון שקל בשנה כתוצאה מהרפורמה. אנחנו רואים יותר מעברים של לקוחות. אנחנו רואים יותר יוזמות שיווקיות של הבנקים".

 

חזקיהו ציין כי לא ראה לנכון במהלך כהונתו להטיל קנסות על בנקים בגין עוולות צרכניות, אך ייתכן והמפקח הבא יידרש לכך. המפקח היוצא הודה לנגיד בנק ישראל סטנלי פישר. "התמיכה והגיבוי שקיבלתי מהנגיד, מנושא העמלות ועד נושא הדיור, אפשר להגיד שזו היתה עבודה קרובה מאוד", אמר. "הלימוד שקיבלתי ממנו - היתה אוניברסיטה של 4 שנים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקח על הבנקים רוני חזקיהו
צילום: חגי אהרון
מומלצים