שתף קטע נבחר
צילום: AP, חיים זיו ומיכאל קרמר

הכיפה, השרביט והחץ: כך נתגונן כשהטילים יחזרו

"כיפת ברזל" תעבור טבילת אש בקרוב, "שרביט קסמים" תפעל כנראה בשנה הבאה, "חץ 2" כבר אורב ל"שיהאב 3", וכעת כולם מחכים לאחיו הגדול "חץ 3", שיירט את הגרעין בחלל. 20 שנה אחרי הסקאדים, תמונת מצב: איפה עומדת ישראל מול האיום הבליסטי? ולמי שמתגעגע, הפטריוט עוד כאן - בגלגול קצת אחר

בכתבה הראשונה אתמול, אמרנו ש-20 שנה אחרי מלחמת המפרץ הראשונה, ישראל נערכת לעימות הבא שיכלול ירי בליסטי על העורף, מתוך ידיעה שהפעם לא יהיו אלה 39 סקאדים פרימיטיביים שיפגעו בגוש דן ואזור חיפה, אלא 60 אלף טילים ורקטות מטהרן, דרך דמשק וביירות ועד עזה, שיאיימו על כל שטחה. את הפירות הראשונים של המאמץ ההגנתי היא צפויה לקצור כבר בשנה הבאה, אבל מענה הגנתי סביר לעורף צפוי להיות זמין רק ב-2015. אז איפה עומד כרגע תהליך הפיתוח של אותה הגנה רב-שכבתית?

 

"השכבה התחתונה" ליירוט טילים ורקטות כבר קיימת. זו מערכת "כיפת ברזל", שאמורה ליירט רקטות קצרות טווח בעלות ראש נפץ קטן יחסית, המשוגרות לעברנו מטווחים של 4.5-70 קילומטרים. היא גם אמורה בתנאים מסוימים להיות יעילה נגד פצצות מרגמה. במצב הקיים יכולה מערכת זו להגן על שטח מוגדר מראש שגודלו 10X10 קילומטרים מפני רקטות ופצמ"רים שיאיימו להתפוצץ בתוך יישובים או מתקנים חיוניים. המערכת יודעת לחשב את מסלול הרקטות והפצמ"רים, ונמנעת מליירט כאלה שעומדים לנחות בשטחים פתוחים. עם זאת, היא אינה מסוגלת ליירט עצמים הנורים מטווח של פחות מ-4.5 ק"מ.

 

רפא"ל הצליחה מאז 2007 להשלים את פיתוח "כיפת ברזל" בזמן שיא, ולהקדים את לוח הזמנים בחצי שנה. כעת עושים מהנדסי רפא"ל מאמץ מרוכז כדי להגדיל במאות אחוזים את השטח שעליו תוכל סוללה להגן ביעילות. אם מאמץ זה יוכתר בהצלחה, הוא יוזיל במאות אחוזים את ההצטיידות בכמות קריטית של סוללות ה"כיפה", ויאפשר לתת הגנה באמצעותה בתוך זמן קצר מהמתוכנן. כעת עומד מחיר סוללה אחת (שלושה משגרים, מכ"מים, רכב בקרת אש וכו') על כ-100 מליון שקלים. מחיר טיל-מיירט אחד הוא כ-70 אלף דולר. כדי שסוללה כזו תוכל להתמודד בהצלחה עם מטחי רקטות, צריך לעמוד לרשותה מלאי של כמה מאות טילים מיירטים.

 

מבחן ראשון ל"כיפה" בנגב

חיל האוויר משלים ממש בימים אלה את תהליך הכנסתן של שתי סוללות "כיפת ברזל" לשימוש מבצעי ב"מערך ההגנה האווירית" שלו. רוב הבעיות שהיו לחיל בשילוב המערכת עם מערכים אחרים, והבעיות שנבעו ממחסור בכוח אדם מיומן, נפתרו בינתיים. גם הוויכוחים היכן להציב את המערכת נפתרו. במערכת הביטחון הוחלט כי בתקופות של רגיעה יחסית - מה שמכונה בצה"ל "תקופת בט"ש" (ביטחון שוטף) - תוצב המערכת להגנת ריכוזי אוכלוסין שנמצאים תחת איום ישיר של נשק תלול מסלול. בתקופת מלחמה כוללת יוצבו סוללות "כיפת ברזל" להגן על מתקנים חיוניים לתפקוד תקין בחירום של העורף ולתפקוד בסיסי חיל האוויר.

 

הסוללות ניידות ואין בעיה לשנע אותן ממשימה למשימה. בהתאם למדיניות זו אמורות סוללות "כיפת ברזל" להיות מוצבות בקרוב להגנה על ריכוזי אוכלוסין בנגב המערבי, שם יש כעת תקופת הסלמה. אז תיבחן המערכת לראשונה בתנאי קרב. מערכת הביטחון מתכננת לרכוש בשנים הקרובות 13 סוללות כאלה עבור צה"ל, בעלות של כמיליארד דולרים וחצי. הממשל האמריקני הבטיח, והקונגרס כבר אישר, תקציב מיוחד למטרה זו בסך 205 מיליון דולר.


ניסוי במערכת "כיפת ברזל". ההצטיידות מתקדמת בקצב הנכון

 

שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, שהבטיח סכום זה לשר הביטחון ברק בשיחה שהתקיימה ביניהם בשנה שעברה, הבהיר כי קיים קשר הדוק בין המענק הזה למשא ומתן עם הפלסטינים. הוא הבהיר כי ארה"ב נענית לבקשה הישראלית לסייע לה בהצטיידות ב"כיפת ברזל" כדי לסלק מהשולחן את הטענה שישראל אינה יכולה להסיג את צה"ל מיהודה ושומרון מחשש שהפלסטינים יאיימו עליה ברקטות וטילים גם משם, כפי שקרה אחרי הנסיגות מלבנון ומעזה. ברק הסכים, אבל המענק עדיין לא הועבר לישראל בגלל עיכובים בתהליך אישור תקציב הממשל לשנה הקרובה. ההערכה היא שהכסף יגיע לישראל באביב או בתחילת הקיץ השנה.

 

בנוסף ינסו ברפא"ל לשווק את "כיפת ברזל" ללקוחות נבחרים בחו"ל בשיתוף פעולה עם חברות אמריקניות, במטרה להשיג מימון נוסף לייצור המערכות. מנכ"ל משרד הביטחון מבטיח שכדי למנוע עיכובים בהצטיידות יתחיל מיד במשא ומתן עם רפא"ל על רכישת מערכות "כיפת ברזל" נוספות ומלאי טילים מיירטים. חיל האוויר מבטיח להאיץ את הכשרת כוח האדם הדרוש כדי להתגבר על "צוואר הבקבוק" הקיים. נראה שתהליך ההצטיידות במערכת מתנהל בקצב ובכיוון הנכונים.

 

בטווח הבינוני: השרביט יעשה קסמים ב-2012

הנדבך השני במערך היירוט הרב שכבתי הוא מערכת "שרביט קסמים". כאשר תושלם מערכת זו שמפתחת כעת רפא"ל בשיתוף פעולה עם חברת "רייתאון", היא אמורה להיות המרכיב החשוב ביותר במערך ההגנה של העורף הישראלי מפני טילים ורקטות. בניגוד ל"כיפת ברזל", המעניקה הגנה נקודתית, אמורה "שרביט קסמים" לתת הגנה לכל שטח מדינת ישראל, ממספר בודד של אתרים שבהם יוצבו משגרי "שרביט קסמים" והמערכות התומכות בה. אם יתממשו ציפיות המתכננים, תהיה מערכת "שרביט קסמים" מסוגלת ליירט כל דבר שבא ממרחק העולה על 70 ק"מ ומאיים להסב נזק ואבידות בשטח מדינת ישראל. היא תיירט לא רק רקטות כבדות וארוכות טווח, אלא גם טילי שיוט וראשי נפץ של טילים בליסטיים ("סקאד", "שיהאב" ו"סיג'יל"), שמערכות ה"חץ" לא יצליחו ליירט בחלל.


סוללות פטריוט במלחמת המפרץ. שודרגו ויגבו (צילום: צביקה טישלר)

 

הטיל המיירט של המערכת, המבוסס על טכנולוגיה חדשנית ביותר, יעלה כמיליון דולר, אך מחיר זה הוא מזערי לעומת הנזקים שיסבו לנו הרקטות והטילים הכבדים שלהם ראש נפץ במשקל חצי טון וטווח העולה על 250 ק"מ (M-600, פתח 110). כמה אלפים של טילים כאלה נמצאים כבר בידי חיזבאללה וסוריה. ברפא"ל טוענים כי פיתוח מערכת זו נמצא כבר בשלב מתקדם, וכי היא עשויה להגיע ל"בשלות טכנולוגית" כבר בתחילת 2012.

 

בשבוע שעבר נערך ניסוי קריטי בטיל המיירט של "שרביט קסמים". הניסוי הוגדר "הצלחה מלאה", ולפיכך מתכנני המערכת מאמינים שיוכלו לעמוד בלוח הזמנים. אם הכל ילך כשורה, תיכנס המערכת הקריטית הזו לשימוש מבצעי במערך ההגנה האווירית של חיל האוויר במהלך 2012. זאת בתנאי שחיל האוויר יצליח להכשיר את כוח האדם הדרוש לה ולהקים את האתרים שמהם יפעלו משגרי "שרביט קסמים". מערכת הביטחון תצטרך למצוא את המימון להצטיידות במאות טילים מיירטים עבורה.

 

פטריוט דור 3

הנדבך השלישי במערך הם טילי "פטריוט" מתוצרת ארה"ב מהדגם החדיש (pac-3). הם אמורים לשמש גיבוי ותוספת למערכת "שרביט קסמים" ו"חץ-2". סוללות של טילי יירוט אלה כבר נמצאות בישראל, והן מסוגלות ליירט גם מטוסי קרב. ראוי לציין כי מחיר כל טיל פטריוט מהדגם החדיש הזה הוא 3 מליון דולר בהשוואה למיליון בודד שיעלה טיל מיירט של "שרביט קסמים". יתרונה הגדול של מערכת זו הוא שהיא זמינה ונמצאת בשימוש מבצעי בחיל האוויר כבר כעת.

 

הנדבך הרביעי הוא מערכת "חץ-2" מתוצרת התעשייה האווירית. טיל זה כבר נמצא בשימוש מבצעי בחיל האוויר, וכבר הוכיח בניסויים את יכולתו ליירט טילים בליסטיים הבאים ממרחק של מאות קילומטרים (כמו "סקאד" ו"שיהאב 3"). סוללות "חץ-2" פועלות בשילוב עם מכ"ם משופר מדגם "אורן אדיר" ומכ"ם אמריקני לטווחים ארוכים בתדר x שהוצב בנגב ומופעל על ידי אזרחים אמריקנים. מכ"מים אלה נותנים זמן התרעה ארוך של 7 דקות לפחות מפני טילים בליסטיים ארוכי טווח. עובדה זו מאפשרת להכניס את האוכלוסייה האזרחית למקומות מחסה ונותנת למפעילי ה"חץ" הזדמנויות לשגר לפחות שני טילי יירוט לעבר כל מטרה המסכנת את שטח ישראל. מחיר כל טיל מיירט נאמד ב-2-3 מליון דולר.


הריסות בית בר"ג במלחמה ב-91'. כמה הזדמנויות ליירוט (צילום: נתן אלפרט)

 

הנדבך החמישי הוא מערכת "חץ-3", הנמצאת עדיין בשלבי פיתוח בתעשייה האווירית. תפקידה הוא ליירט עמוק בחלל, במרחק מאות קילומטרים משטח ישראל, טילים בליסטיים שנושאים ראשי קרב גרעיניים. ה"חץ-3" נועד להבטיח שראשי קרב גרעיניים המורכבים על טילים בליסטיים שיבואו מאיראן או ממדינה רחוקה אחרת לא יצליחו לחדור מהחלל לאטמוספירה, וכשייורטו לא יתפוצצו מעל שטחה של ישראל או של מדינה שכנה ידידותית ויזהמו את השטח בנשורת רדיואקטיבית. לכן מדובר במערכת שונה מה"חץ" הרגיל.

 

המערכת נועדה לתת תשובה לטילים בליסטיים מתקדמים שאיראן מפתחת, אך כרגע אינם נמצאים ברשותה. היא יעילה כמובן גם נגד טילים פחות מתקדמים, מפני שהמרחק שבו מתבצע היירוט מעניק לאנשי חיל האוויר "הזדמנויות" יירוט נוספות אם היירוט הראשוני נכשל.

 

ה"סופר חץ" עשוי להקדים את זמנו

ביצועי מערכת זו התקבלו בתחילה בסקפטיות בארץ וגם בממשל האמריקני. לכן, לפני כשנתיים סוכנות הפנטגון להגנה מפני טילים הציעה לישראל לרכוש מערכת וטילי יירוט בעלי ביצועים דומים מדגם SM-3. אלא שבינתיים הצליחו אנשי התעשייה האווירית ומערכת הביטחון לשכנע את האמריקנים כי מערכת "חץ-3" מסוגלת לעמוד בדרישות שהציבו לה ובמחיר זול בהרבה מזה שיהיה למערכת האמריקנית. כתוצאה מכך מממן היום הממשל האמריקני את פיתוח ה"סופר חץ" בסכום שנתי של כ-150 מיליון דולר, בנוסף לסכום שמקציבה ישראל.

 

בסוף השנה הנוכחית או בתחילת 2012 ייערך ניסוי ראשון בטיל המיירט של ה"חץ-3". פיתוח המערכת והכנסתה לשימוש מבצעי אמור להסתיים מתישהו בתחילת 2016-2017. בתעשייה האווירית טוענים כי פיתוח המערכת יארך זמן קצר, מפני שהיא מבוססת ברובה על טכנולוגיות טילים שכבר נוסו. לכן ייתכן שה"סופר חץ" יגן על מדינת ישראל עוד לפני הזמן המתוכנן.

 

כאמור, עלותו של המערך הרב-שכבתי כולו מוערכת בסכום שנע סביב 7 מיליארד דולר (כולל מלאי טילים מיירטים, משגרים, מערכות מכ"ם ומערכות פיקוד ושליטה). את מרבית הסכום הזה יצטרכו להוציא בזמן קצר ובצורה מואצת כדי לאפשר פיתוח והצטיידות מהירים - לפני שתפרוץ המלחמה הבאה. כל זה מעלה לסכומים אסטרונומיים את תקציב הביטחון, שצריך להספיק גם להצטיידות חיונית של כוחות הקרקע, לאימונים ולקיום השוטף של הצבא. המסקנה: תלותנו בארה"ב וברצונו הטוב של ממשל אובמה תגבר מאוד בשנים הבאות, מה שיחייב את הממשלה - כל ממשלה שתקום בירושלים בשנים הקרובות - לשקול היטב את מדיניותה בהקשר הפלסטיני ואת מידת היענותה לדרישות שמציגה לה וושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ה"חץ 3". ידאג שהנשורת הרדיואקטיבית לא תפגע גם במדינות ידידות
צילום: רויטרס
קטיושה בצפון. חיזבאללה מחכה לשעת כושר
צילום: שי וקנין
ראש הממשלה רה"מ בנימין נתניהו כנס תקשורת זרה
צילום: שלום בר טל
מומלצים