שתף קטע נבחר

סלב ערבי נולד: כוכבים בשמי סכנין ורמאללה

ביום ראשון יחלו האודישנים לקראת העונה השנייה בתוכנית "new star", הכוכב נולד הערבי-ישראלי של ערוץ הטלוויזיה הלווייני "מיקס", והפעם חידוש - הוזמנו גם מועמדים פלסטינים מהגדה ומעזה. התוכנית ששודרה בעבר מחיפה, תשודר הפעם מבית לחם. המפיק החיפאי: "אנחנו חלק מהעם הפלסטיני"

עד לפני שנתיים השם סעיד טרביה, בן 25 מסכנין, לא אמר הרבה לאנשים במגזר הערבי, אבל לאחר שזכה להיות ה-"new star" של העונה הראשונה בתוכנית המשודרת מישראל בערוץ הטלוויזיה הלווייני "מיקס", כבר קשה לו ללכת ברחוב מבלי לקבל מחמאות. עם זכייתו, נורו זיקוקים בחצות בסכנין ובירדן. החפלה שתוכננה למחרת היום בוטלה בשל תקרית המרמרה הטורקית.
 
צעירים ערבים ישראלים רוצים לעשות את זה, ומיום ראשון יוכלו גם הם לנסות להגשים את החלום במסגרת העונה השנייה של התוכנית, שתשודר הפעם מבית לחם, כדי שמולם יוכלו להתמודד גם פלסטינים. גם הם אינם מסוגלים להימנע מהשאלה האם היו מסוגלים לעשות את זה גם בתוכנית במרכז הפריים-טיים הישראלי.
 

כתבתו של ניר (שוקו) כהן
 

"הדבר הראשון שרציתי לעשות ברגע הזכייה זה לחבק את אמא ואבא ושלחתי לאלוהים תודה ענקית. רציתי שכל העולם יידע שאני זכיתי. האמת היא שמהיום הראשון של התוכנית, ראו בי ווינר. השופטים נדהמו מהקול שלי וגם אנשים שראו בטלוויזיה את התוכנית, הימרו על זה שאני אזכה", נזכר סעיד, "סכנין היא חממה ואנשים תמכו בי, אבל בשביל לזכות הסתובבתי בכפרים ובערים ערביות ועשיתי חפלות בכל מקום כדי לקבל אהדה. זה היה קמפיין מאורגן כי בתחרות אתה חייב לזכות בכל מחיר. אחרי התוכנית כל כך התפרסמתי ברחבי העולם הערבי שכולם מכירים אותי. כשביקרתי בטורקיה ובמצרים אחרי שזכיתי, רוב האנשים הכירו אותי".

 
חייו השתנו מאז ללא הכר. לסעיד תואר ראשון במנהל עסקים ובכלכלה, אבל לאחר התוכנית התואר נשאר ממוסגר על הקיר, ובימים אלו הוא עובד על אלבום עם שבעה שירים.


לא צביקה הדר, מרגול ומירי מסיקה. השופטים ב"ניו סטאר"

 

על השאלה אם היה עושה את זה גם במהדורה הישראלית, עונה סעיד: "מי ששר בערבית יכול לשיר בעברית. למוסיקה אין שפה. אבל השאלה היא האם באמת יתחברו אלי בסוף. היו כבר ערבים בכוכב נולד שלא הגיעו רחוק ולצערנו הציבור היהודי לא הולך איתנו, כי זה לא מתחבר לתרבות שלהם. אתה אולי יכול לשיר בשפה שלהם, אבל קשה להתחבר לרגש שלהם".

 

"הדרכון הישראלי בולם את הערבים"

על ההפקה המושקעת מנצח אמיר חמאם, בן 35 מחיפה, כבר יותר משנתיים. "יש לי תואר ראשון במוסיקה מאוניברסיטת חיפה. בעברי ניסיתי לשיר בעולם הערבי, אבל לצערי לא קיבלו אותי בגלל שיש לי דרכון ישראלי. דרך התוכנית הזו אני מתבטא, באמצעות האנשים האלה שמגשימים את החלום שאני לא הצלחתי לממש. לערבים בארץ אין אפשרות להשתתף בתוכניות בעולם הערבי. הדרכון הישראלי בולם אותם. היו כל מיני חבר'ה מהמגזר שלנו שהצליחו באודישנים בירדן ובלבנון, אבל בגלל הדרכון, הם לא היו יכולים להיכנס. רצינו ליצור תוכנית עבור האנשים המוכשרים האלה שמגיע להם לקבל את החשיפה".


המנחה של "ניו-סטאר". בקרוב מבית לחם

 

בשנה שעברה הגיעו מאות לאודישנים ובסוף התקבלו רק 90. יש שלב מקדים שרק השופטים מחליטים בו. בשלבים הבאים, נבחרים משתתפי התוכנית על-ידי הקהל והשופטים. ה-sms-ים מקבלים משקל של 55 אחוזים, והשופטים 45. בשידור הישיר, שרים המתמודדים עם 18 נגנים. "אנחנו משקיעים הרבה בחזרות, בסטיילינג ובאיפור והם ממש מתחילים להרגיש כמו כוכבים. מי שזוכה בתחרות, מקבל פרס כספי בשווי 25 אלף דולר וגם הפקת שיר ווידאו קליפ, וזה נותן להם מקפצה להמשך", מספר חמאם.

 

מייסא עראף, בת 26 מהכפר מעיליא שליד מעלות, היתה אחת הכוכבות בעונה שעברה, והגיעה למקום השמיני. היא סטודנטית לשנה שלישית בעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה, וחייה השתנו לבלי הכר: "זה היה פשוט חלום שהתגשם. אני שרתי לפני התוכנית, אבל בפורום מצומצם בכפר שלי. עכשיו לאן שאני הולכת - בקניון ובאוניברסיטה - כולם מכירים אותי. ההופעות שלי מתפרסמות באתרים והתוכנית חסכה לנו שנים של הופעות. בעקבות החשיפה, בתוך כמה חודשים כל המגזר הערבי מכיר אותנו וגם ברחבי העולם הערבי. קיבלתי המון הצעות חברות בפייסבוק מאנשים ממדינות ערב שצפו".

 

למרות שהגיעה רק למקום השמיני, מייסא מרוצה ומבחינתה, מדובר בהישג יוצא מן הכלל: "שתבין שהכפר שלי זה בסך הכל 3,000 אנשים ואני התמודדתי עם אנשים מכפרים של 15 אלף תושבים. לא היה פשוט לגייס המון sms-ים, ולכן אנשים מאוד הופתעו שהגעתי לאן שהגעתי. כנראה שבאמת אהבו את הביצועים שלי".

 

לבוש חושפני

למרות הסטיגמות ושמרנות החברה הערבית, מסבירה מייסא שהמשפחה מכבדת את שאיפותיה: "השמרנות היא מנת חלקן של משפחות קטנות במגזר שמתנגדות לצאת ולהופיע בפני אנשים. אבל כולנו כבר תומכים במודרניזציה ואפשר לראות את זה בתוכנית כשהבנות מתלבשות לפי המודה ואפילו בשמלות חשופות. אנחנו לא בעירום מלא, יש קלאסה".


הכוכבים הנולדים על הבמה

 

ההשתתפות בגרסה הישראלית חלפה בראשה, אבל בינתיים היא מנסה להתבלט בזירה המקומית בתקווה שתוכניות כאלו יביאו לדו קיום: "חשבתי בהתחלה ללכת לכוכב נולד, אבל קודם כל רציתי להוציא את היכולות שלי בשפה שלי. יש הרבה קולות יפים מהמגזר היהודי ואני חושבת ומקווה שאם השנה יש אפשרות שגם אנשים מהרשות הפלסטינית ישתתפו ב'ניו סטאר', אז אולי בעתיד תהיה תוכנית משותפת ליהודים וערבים וזה יהיה הפתח לשלום. אני מקווה שגם הציבור הישראלי יצפה בתוכנית שלנו, כמו שהם צופים בכוכב נולד. אפילו שלא מכירים את השפה, שייהנו מהמוסיקה עצמה".

 

בימים קדחתניים אלה שוקדת מייסא על שירה החדש "משהו מוזר", במימון הפקת התוכנית. עכשיו, כשהפכה לסלב ועוסקת ללא הרף בעשייה המוסיקלית, תוהה מייסא איך תמצא זמן להתחתן: "כשאני מפורסמת, אני אמנם מכירה יותר אנשים, אבל יש לי פחות זמן לחברים אמיתיים. אני פתאום מבינה את כל הזמרות בעולם הערבי שלא מתחתנות כי פשוט אין להן זמן. אין מה לעשות, אם אתה רוצה להשאיר את החותם שלך, אתה כבר לא שר לעצמך, אלא לאנשים".

 

מפיק התוכנית, אמיר חמאם, מסביר את ההתרחבות לשטחים, ומספר שגם מועמדים מעזה יוכלו להשתתף באמצעות הלוויין, "בתקווה שבשלבים המתקדמים, נוכל להכניס אותם לשטחי הרשות. נמאס לנו מכל המלחמות ולכולם מגיע קצת לשמוח ולשיר. אנחנו חלק מהעם הפלסטיני ויש לי קרובים ברמאללה ובית לחם, אבל אנחנו ליברליים וחופשיים שמאמינים בשלווה. הטעות הכי גדולה זה להציג אותם כעם של טרוריסטים. זה עם שיודע לשמוח ובאמצעות התכנית אנחנו רוצים לתת תשובה לכולם שאנחנו עם של אומנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סעיד טרביה. הזוכה בעונה הראשונה
מומלצים