שתף קטע נבחר

המדענים בבושהר הזהירו מפני "צ'רנוביל איראני"

במכתב ששיגרו לקרמלין, הזהירו מדעני הגרעין בכור בבושהר כי אינם יכולים לערוב להפעלה בטוחה של המתקן בקיץ, בשל הנזק שגרם הווירוס "סטוקסנט" למערכות המחשבים. הם האשימו את האיראנים ב"זלזול בחיי אדם" וקראו לדחות את הפעלת המתקן

מדעני הגרעין הרוסיים בכור האיראני בבושהר קראו לקרמלין לדחות את הפעלת המתקן מחשש ל"אסון צ'רנוביל נוסף" - כך דיווח אמש (יום א') העיתון הבריטי "דיילי טלגרף". הרקע לחשש - הנזק הכבד שגרם הווירוס "סטוקסנט" למערכת המחשבים בכור.

 

 

באוקטובר האחרון החלו הטכנאים הרוסיים להטעין מוטות דלק בכור, והוא אמור להתחיל לספק חשמל בקיץ הקרוב. המדענים ביקשו ממוסקבה לדחות עד לסוף השנה את מועד הפעלת הכור, כדי לאפשר להם להעריך כראוי את הנזק שנגרם למערכות על-ידי הווירוס, שלפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס" אמש, פותח על-ידי ארה"ב וישראל בכור בדימונה.


הכור בצ'רנוביל. אסון אקולוגי אדיר (צילום ארכיון: רויטרס)

 

במכתב שנשלח לקרמלין כותבים המדענים כי למרות שערכו "בדיקות פשוטות ובסיסיות" במתקן, הם אינם יכולים "לערוב להפעלה בטוחה של הכור". כמו כן, הם מאשימים את ההנהלה האיראנית של הכור, שנתונה תחת לחץ פוליטי כבד להפעיל אותו בהתאם ללוח הזמנים, בכך שאינה מפגינה "אחריות מקצועית ומוסרית".

 

המדענים הרוסיים מאשימים את האיראנים ב"זלזול בחיי אדם" ומזהירים את רוסיה כי ייתכן שיפנו כלפיה את האצבע המאשימה במקרה של "עוד צ'רנוביל", אם תאפשר לפרוייקט להמשיך כמתוכנן.

 

אסון צ'רנוביל אירע באפריל 1986 בתחנת כוח גרעינית באוקראינה. מדובר באחד האסונות

האקולוגיים המפורסמים ביותר של העת החדשה. פיצוץ ושריפה במתקן גרמו להתכה חלקית של ליבת הכור ולפליטת ענן נשורת רדיואקטיבית ענק.

 

עלי אכבר סאלחי, שר החוץ האיראני שמכהן גם כיו"ר הארגון לאנרגיה אטומית ברפובליקה האיסלאמית, הבהיר החודש כי אין כל כוונה לדחות את הפעלת הכור. "אנו דוחים את כל השמועות הקשורות לטענות במערב על הנזק שסטוקסנט גרם למתקני הגרעין", אמר. אחרי עיכובים שנמשכו שנים, מנהיגי איראן חוששים כי כל דחייה נוספת תפגע ביוקרה הבינלאומית של המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בבושהר. ספג נזק רציני
צילום: רויטרס
סאלחי. מסרב לדחיות נוספות
צילום: AFP
מומלצים