שתף קטע נבחר

נשיא סין לארה"ב: קבלת פנים חמה בצל מחלוקות

הו ג'ינטאו יבוא מחר לוושינגטון ויזכה לאירוח ממלכתי רשמי הכולל סעודה פרטית עם הנשיא אובמה. כל זה יפחית אולי במעט את החיכוכים בין שתי המעצמות שחלוקות כמעט על כל דבר ועניין. מצבא וביטחון, דרך נושאי זכויות אדם ואקלים ועד לסוגיות כלכליות. חיוכים יהיו, הסכמות כנראה שלא

נשיא סין, הו ג'ינטאו, יבוא מחר (יום ג') לבית הלבן לפגישת עבודה ומסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה. דווקא בצל המתיחות וחוסר האמון ההולך ומעמיק בין שתי המעצמות, יזכה הו לקבלת פנים חמה במיוחד שתכלול ארוחת ערב פרטית עם הנשיא - מחווה נדירה לה זכו בתקופת ממשל אובמה רק ראש ממשלת הודו מנמוהן סינג, ונשיא מכסיקו פיליפה קלדרון.

 

ואולם, ההזמנה הרשמית, האירוח הממלכתי המלא, הגינונים הטקסיים והניסוחים הדיפלומטים המצוחצחים, לא יוכלו להסתיר את המתיחות הגדולה ששוררת בציר וושינגטון-בייג'ינג ובמרכזה סוגיות מדיניות-צבאיות, נושאי אקלים, מצב זכויות האדם בסין, וכן סוגיות כלליות ובראשן "מלחמת המטבעות", והגירעון הלאומי האמריקני שתפח באחרונה ליותר מ-14 טריליון דולר.

 

סין מחזיקה אגרות חוב של הממשל האמריקני שערכן נעמד בכמעט טריליון דולר, ומנסה למנף את כוחה בניסיון לשנות את ההתייחסות העולמית לדולר כמטבע ששערי החליפין נקבעים ביחס אליו. לא שהיואן עומד לחליף מחר את הדולר, אבל הנושא צפוי לעלות בפגישה בין אובמה להו, כשם שעלה בפגישת אובמה-סרקוזי בשבוע שעבר. בייג'ינג מצדה, מעוניינת לייצב את הכלכלה העולמית ולהגביר את כוח הקנייה האמריקני בשווקים הסיניים. וושינגטון מצדה שואפת לייצב את מאזן היבוא-יצוא שלה מול בייג'ינג ולהתאים את שער היואן למציאות הכלכלית הגלובלית.


אובמה והו בוועידת הגרעין בוושינגטון, אפריל 2010 (צילום ארכיון: AP) 

 

על הסוגיות הכלכליות מעיבות כאמור שורת בעיות וסכסוכים צבאיים. סין זועמת על-כך שבעלת החוב הגדולה ביותר שלה ממשיכה לחמש את טייוואן ומחזקת את שכנותיה דרום-קוריאה ויפן. בבייג'ינג גם רחוקים מלשכוח את קבלת הפנים שהעניק אובמה למנהיגה הגולה של טיבט, הדלאי למה. בוושינגטון, לעומת זאת, זוכרים בפנים חמוצות את המבוכה שגרמה להם סין כשהכשילה את פסגת האקלים בקופנהגן.

 

"חילופי המהלומות" נמשכו על אש נמוכה גם במהלך ביקורו של מזכיר ההגנה, רוברט גייטס, בבייג'ינג בשבוע שעבר. גייטס בא לסין כדי להתניע מגמה חדשה של שיתוף פעולה ושקיפות בין שתי המעצמות, אך דווקא אז בחר צבא סין לבצע טיסת ניסוי במטוס חמקן חדש מתוצרתו. כשפנה גייטס לנשיא סין מה ארה"ב צריכה להבין מהניסוי הסיני, הגיב הו בהפתעה גמורה. אחת ההערכות המקובלות בוושינגטון היא שהממסד הצבאי הסיני, שהתחזק מאוד בשנים האחרונות, רואה בארה"ב מדינת אויב ואינו לוקח בחשבון את עמדתו של הנשיא הנמצא בשלהי כהונתו.

 

לקראת הביקור התראיין נשיא סין ל"וושינגטון פוסט" ול-"וול סטריט ג'ורנל" ושרטט את תפיסת עולמו ביחסי ליחסי בייג'ינג-וושינגטון. הצעותיו יתפסו (לפחות בעיני הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים) ככניעה אמריקנית מוחלטת לתכתיבים הסיניים. בסוף השבוע אמרה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, כי יחסי ארה"ב-סין אינם יכולים להיות מוגדרים "שחור או לבן בקטגוריה של ידידים-אויבים". היא ציינה כי המטרה האמריקנית היא לבנות "יחסים כוללים חיוביים של שיתוף פעולה עם סין", אך הודתה שבבסיס חילטוקי הדעות עומדות "השקפות שונות ומערכות פוליטיות שונות לחלוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. הגינונים לא יסתירו המחלוקות
צילום: AP
בשלהי כהונתו. הו
צילום: רויטרס
מומלצים