שתף קטע נבחר

ניסויים בבע"ח לפני בני אדם: לא חובה גורפת

מנכ"ל משרד הבריאות עדכן שאין חובה גורפת לבצע ניסויים בחיות לפני ניסויים בבני אדם. בעמותות נגד ניסויים מקווים שאנשי המחקר יפחיתו את השימוש בחיות

משרד הבריאות לא יחייב באופן גורף לבצע ניסויים בבעלי-חיים כתנאי מוקדם לניסויים בבני אדם. כך עולה מחוזר מנכ"ל שהפיץ בשבוע שעבר מנכ"ל המשרד ד"ר רוני גמזו, המורה על שינוי הנחיות הצהרת הלסינקי הנוגעות לניסויים בבעלי חיים.
 

החוזר נועד לעדכן את ההנחיות הנוגעות לביצוע ניסויים מקדימים בבעלי חיים כתנאי לניסויים בבני אדם. על פיו, "נוסח הצהרת הלסינקי משנת 1975, מחייב ביצוע ניסוי בבעלי חיים לפני ביצוע כל ניסוי רפואי בבני אדם... מאז תוקנה הצהרת הלסינקי מספר פעמים, בין היתר בעניין זה", כתב גמזו.
 
עוד בנושא ניסויים בבעלי חיים:

 

במכתבו ציין גמזו כי לפני כ-11 שנה נקבע בהצהרה הבינלאומית, ש"ניסוי בבעלי חיים, לפני ביצועו בבני אדם, יבוצע רק במידה שהוא נדרש ובצורה ההולמת את הניסוי הקונקרטי", אך למרות שהתקנות בישראל טרם עודכנו בהתאם לתיקון. בהמשך ממליץ גמזו לכל הנוגעים בדבר, כי "מותר ואף ראוי לפעול בהתאם להצהרת הלסינקי העדכנית" ולהתנות את ביצוע הניסויים המקדים בבעל חיים רק במקרים ההולמים והמתאימים.
 
גמזו ציין בחוזר, כי "יש לשקול כל מקרה לגופו, ולבצע ניסויים בבעלי חיים במידת הנדרש בלבד, במידה שהדבר הולם את מאפייני הניסויים ומטרת המחקר". עוד הוא הדגיש, כי בעת ביצוע הניסויים "יש להקפיד על עמידה בכל הוראות חוק צער בעלי חיים ולצמצם את הפגיעה בהם למינימום הנדרש... וכי הניסוי ייערך תוך הקפדה על מזהו הכאב והסבר שייגרמו להם וכי הניסויים לא יבוצע כלל במידה וקיימות דרכים חלופיות לביצועו".
 

"משמעותי להפחתת הסבל לחיות"

באוגוסט אשתקד, פנו עמותות "מאחורי דלתות המעבדה" ו"העמותה למען מדע מוסרי" לשר הבריאות וראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדרישה לעדכן את תקנות בריאות העם. בפנייתן ציינו העמותות, באמצעות עו"ד שגיא אגמון, כי "המצב בו התקנות מנציחות סטנדרטים  מיושנים מלפני כ-35 שנה, אינו מתקבל על הדעת. הפגיעה כתוצאה ממחדל זה ברורה, הן לעניין המחקר המדעי והן לעניין זכויותיהם של המשתתפים בניסויים". 
 
לדברי העמותות, בעשורים האחרונים פותחו אלפי חלופות להליכים, שחוסכות את הצורך לגרום סבל מיותר לבעלי החיים. עוד נטען, כי לא צריך לקיים ניסויים פולשניים בחיות וכי מדובר "בסבל מיותר, של מאות ואלפי בעלי חיים מדי שנה, שסיבתו היחידה הנה מחדלו של משרד הבריאות באי-עדכון התקנות".

 

ענת רפואה, מנהלת עמותת "מאחורי דלתות המעבדה" סבורה כי החוזר שנשלח בתפוצה רחבה לבתי ספר לרפואה, בתי חולים, מכוני ומעבדות מחקר ואוניברסיטאות, יחייב את אנשי המחקר להפחית את השימוש בחיות. "אני מקווה שברגע שגם יעודכנו התקנות באופן רשמי, לדבר תהיה משמעות גדולה להפחתת הסבל ומוות בייסורים לחיות", היא אמרה ל-ynet.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסויים במכון ויצמן
צילום: באדיבות "תנו לחיות לחיות" ו"יומן חייתי"
מומלצים