שתף קטע נבחר

צילום: AP

מצרים: עשרות פצועים בסואץ, עימותים בקהיר

גם בערב נמשכו המהומות במלוא העוצמה. כ-70 בני אדם נפגעו בעת פיזור הפגנת ענק בסואץ, בהם גם שוטרים. במקביל נמסר על חידוש המהומות במרכז קהיר. המשטרה ירתה שם כדורי גומי

המהומות במצרים נמשכו במלוא העוצמה גם אמש (יום ד'). 70 בני אדם נפצעו בהפגנות אלימות בעיר סואץ, בהם כ-15 שוטרים. במקביל התחדשו המהומות גם במרכז קהיר, שם פתחה המשטרה בירי כדורי גומי לעבר המפגינים, שהבעירו צמיגים והשליכו אבנים לעבר כוחות הביטחון.

 

מצרים בוערת. כל העדכונים והפרשנויות ב-ynet: 

 

מוקדם יותר דווח כי מפגין ושוטר נהרגו בהפגנות בקהיר, אך גורם ביטחוני מסר הלילה כי מדובר למעשה בשוטר והולכת רגל שנהרגו בתאונת דרכים במרכז הבירה המצרית, ולתקרית לא היה כל קשר להפגנות. אדם נוסף נפצע בתאונה.

 

בסואץ העלו באש המפגינים מבנה ממשלתי וניסו להצית סניף מקומי של מפלגת השלטון. מול המפגינים ניצבו כוחות רבים של כוחות הביטחון, חמושים באלות ובאמצעים לפיזור הפגנות. מוקדם יותר הודיעה מצרים כי עד כה נעצרו 860 בני אדם שהשתתפו בהפגנות המחאה נגד השלטון.

 

אחמד אל-כילאני, איש אופוזיציה מסואץ, אמר כי "מה שקורה בסואץ זו מלחמה ברחובות. יש הרוגים ופצועים. יש אלימות חסרת תקדים. המשטרה משתמשת בירי חי וכדורי גומי. המצב אינו בשליטה. זו אלימות חסרת תקדים. עשרות אלפי אנשים יצאו אתמול להפגנה לא אלימה. לא זרקו ולא אבן אחת. אנו קוראים למצפון של העולם החופשי. מה שקורה בסואץ הוא פשע".

 

בין העצורים: שמונה עיתונאים

כוחות הביטחון של מצרים עצרו אמש שמונה עיתונאים מצרים לאחר שהשתתפו בהפגנה מול מבנה אגודת העיתונאים המצרית בקהיר. כך דיווחה רשת החדשות הערבית "אל-ג'זירה".

 

במקביל, האיחוד האירופי קרא לשלטון במצרים, ובראשו לנשיא חוסני מובארק, להקשיב לבני עמו, להתמודד עם בעיותיו ולכבד את זכותו להפגין. זאת לאחר שמשרד הפנים המצרי הודיע כי יעמיד לדין כל אדם שישתתף בהפגנות נגד השלטון.

 

צילום: AP

 

לשכתה של שרת החוץ האירופית קתרין אשטון קראה לרשויות המצריות "לכבד ולהגן את זכותם של אזרחי מצרים להביע את עמדותיהם הפוליטיות באמצעות הפגנות". גם ארה"ב פנתה למצרים בבקשה לבטל את האיסור לקיים הפגנות ולתת לעם המצרי לומר את דברו. 

 

שרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון קראה לכל הצדדים במצרים לרסן את עצמם ולהימנע מאלימות. קלינטון גם פנתה לנשיא המצרי מובארק וביקשה ממנו לנצל את הרגע וליישם רפורמות פוליטיות במדינה. "אנחנו תומכים בזכויות האוניברסליות של העם המצרי, בהן חופש הביטוי וחופש ההתארגנות", אמרה קלינטון.

 

"אנו מבקשים מהרשויות במצרים שלא לאסור הפגנות שמתקיימות בדרכי שלום ולא לחסום את כלי התקשורת והרשתות החברתיות. ארה"ב מאמינה שלממשלה המצרית יש הזדמנות חשובה, בזמן נתון זה, ליישם רפורמות פוליטיות, כלכליות וחברתיות כמענה לצרכים ולאינטרסים של העם המצרי".

 

אחיו של מוחמד אל-בראדעי מסר כי יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר, אשר נחשב למתנגד בולט של מובארק אשר קורא לרפורמות במצרים, אמור לשוב היום למדינה מוינה על רקע המהומות.

 

למפגינים נמאס מהעוני ומהשחיתות השלטונית

הפגנות הענק שנערכו אתמול במצרים הן המשך ישיר לאלה שנערכו שלשום ברחבי המדינה. עשרות אלפי פעילי אופוזיציה יצאו לרחובות בכמה ערים, ובראשן קהיר ואלכסנדריה, כדי לדרוש מהנשיא חוסני מובארק להתפטר מתפקידו לנוכח העוני, השחיתות והאבטלה במדינה. המפגינים גם מחו, בדומה להפגנות בתוניסיה, על הפגיעה בזכויות האזרח הבסיסיות שלהם, בהן חופש הביטוי וחופש ההתארגנות.

 

עדי ראייה סיפרו כי רבים מהמפגינים נכנעו לגז, ונפלו אל הקרקע כשהם סובלים מקשיי נשימה. "זה היה שדה של גז מדמיע, הכיכר התרוקנה כל-כך מהר", סיפרה גיגי איברהים, שהיתה מאחרוני המפגינים לעזוב את המקום.

 

עדים אחרים סיפרו כי שמעו הדי נשק אוטומטי וכי שוטרים בלבוש אזרחי רדפו אחרי כמה מאות מפגינים שהתאספו בכביש ראשי במרכז קהיר.

 

הבשורה בהפגנות הפעם, בדומה למחאה שהסתיימה בהדחת נשיא תוניסיה, היתה שההפגנות אורגנו בעיקר דרך אתרים כמו פייסבוק וטוויטר. מהתמונות שצילמו המפגינים בטלפונים הסלולריים נראה כי רבבות אכן נענו לקריאות. זו היתה הסיבה לכך שכוחות המשטרה הפעילו אמצעים לפיזור הפגנות, בהם גז מדמיע, כדי להתמודד עם המחאה הסוערת.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 26/01/2011 22:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גז מדמיע נגד המפגינים. קהיר
צילום: AP
מהומות אל תוך הלילה בקהיר
צילום: רויטרס
מאות עצורים
צילום: AFP
מומלצים