שתף קטע נבחר

המפקח על שוק ההון: להגדיל את הקנסות בתחום

האוצר ביקש בוועדת הכספים להחמיר את העיצומים הכספיים על שחקנים בשוק ההון - לעד 2 מיליון שקל. הנקנסים: מי שלא יקיימו הוראות כמו העברה בזמן של פוליסות למבוטחים, או החסרת מידע חיוני בדיווחים. יו"ר הוועדה הציע לשקול מחדש את גובה הקנסות: "הם עלולים לפגוע בהתנהלות השוק"

הממונה על שוק ההון באוצר מבקש לחזק את כאב שוט הפיקוח שבידיו בקבלת סמכות להטיל עיצומים כספיים עד 2 מיליון שקל על שחקנים בשוק שלא יקיימו את הוראותיו. כך עלה היום (ג') בוועדת הכספים מהצעת החוק הממשלתית להגברת האכיפה בשוק ההון, שהוועדה מכינה לקריאה שניה ושלישית.

 

 

הממונה על השוק, פרופ' עודד שריג, טען כי הוראות הפיקוח אינן נאכפות כראוי עקב מחסור בכלי אכיפה ובקנסות אפקטיביים. לפיכך הוא מציע עיצומים כספיים שיכאיבו לכיסיהם של חברות או של סוכני ביטוח, שלא יעבירו בזמן למבוטחים את הפוליסות שלהם, או שלא ימסרו להם דיווחים בזמן, או שבדיווחים יחסר מידע חיוני. עיצומים כספיים מוגדלים יוטלו על מי שיימנע העברת מידע חיוני לאגף הפיקוח על שוק ההון עצמו.

 

"החוק החדש יבטיח את הזכויות של הלקוחות בשוק ויתרום ליציבות הענף", אמר שריג כשהציג את סדרי הגודל של העיצומים המוגדלים המוצעים בחוק החדש. בין העיצומים:

 

  • 12,500 שקל עד 35 אלף שקל לסוכן או עובד בתאגיד ביטוח או סוכנות ביטוח, אשר יפרו את הוראות הממונה, אם מדובר בהפרה טכנית, ו-70 אלף שקל בגין הפרה פלילית.
  • 150 אלף שקל עד מיליון שקל בגין עבירה טכנית של תאגיד (תלוי בנסיבות).
  • מיליון עד 2 מיליון שקל בגין עבירה פלילית או הפרה פלילית של הוראות הממונה.

 

פרופ' שריג הבהיר כי סכומים אלה אינם נוקשים אלא בגדר תקרה, כך שהעונשים אשר יוטלו בפועל יהיו נתונים לשיקול דעתו של המפקח בהתאם לנסיבות של כל מקרה, ולגודל הגוף שהפר את הוראותיו. למשל, הסכומים הגבוהים מיועדים לחברות שהמחזור השנתי שלהם הוא בסדר גודל של 10 מיליארד שקל.

 

"הכוונה לעשות בענישה המוצעת שימוש מידתי לאחר בירור מעמיק", אמר שריג. אבל יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), הציע לו לשקול מחדש והיטב את גובה הסכומים. "גם אם בכוחם להגביר את אפקטיביות הפיקוח וההרתעה, הם עלולים לפגוע בהתנהלות השוק", אמר, והוסיף כי "רוב סוכני הביטוח עושים את עבודתם נאמנה. אם עובד אחד סרח, אם תטיל עליו אפילו 6,000 שקל, זה בשבילו המון כסף. אני בעד החוק אבל חרד מהתוצאות. אם אתה רוצה שנאשר אותו, מוטב שתיזהר בניסוחו ובאופן שבו אתה מתכנן להפעילו בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקח על שוק ההון, עודד שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים