שתף קטע נבחר

לא רק קדאפי: אנשי אסד שולטים במשק הסורי

האופוזיציה הסורית: מקורבי השלטון צברו הון בהיקף של 40-30 מיליארד דולר. בן הדוד ראמי מחלוף השתלט על נכסים שהופרטו, מנדל"ן, דרך ייבוא מכוניות ועד שוק הסלולר. הדוד ג'מיל החזיק בכ-160 בתים, ומשפחת בן הדוד, כאמל, מקבלת עמלה מכל עסק שנפתח באזור חוף הצפוני

נוכח גל המחאות השוטף את העולם הערבי, נרשמת התעוררות גם של האופוזיציה הסורית ובעיקר ברשת האנטרנט. זאת, לאחר שכזכור מוקדם יותר החודש כשל ניסיון לארגן הפגנות כנגד המשטר הסורי, דרך הרשתות החברתיות.

 

 

האופוזיציה הסורית מנסה, בהמשך להתערערות המשטרים במדינות ערב האחרות (תוניסיה, מצרים ולוב), ללכת על נושא השחיתות ולהראות שמשפחת אסד ומקורביה ניצלה במשך שנות שלטונה את משאבי המדינה לצורכי התעשרותה. בעבר, כבר טען הפעיל הפוליטי עארף דלילה כי הונה של משפחת אסד גדול פי חמישה מיכולת הייצור של המשק הסורי, ועל כך הוא נכלא ונעצר.

 

האופוזיציה טוענת כי היא מתבססת על מחקר של מומחים שבדקו לעומק את נכסי משפחת אסד, אם כי היא מעולם לא חשפה את שמות החוקרים ודרכי פעולתם. לפי האופוזיציה, הונה של משפחת אסד המורחבת נע בין 30 ל-40 מיליארד דולר.

 

הון זה נחלק בין ענפיה השונים של משפחת אסד, כולל דודו ואחיינו (לבית משפחת מחלוף) וכן עושי דברה של המשפחה. הנתון כולל בחשבון גם את הונו של הדוד רפעת אסד השוהה בגלות בחו"ל לאחר שקרא תיגר על שלטונו של אחיו, הנשיא המנוח, חאפז אסד.

 

עיקר ההון (15-12 מיליארד דולר) נתון בידי ראמי מחלוף, בן דודו של הנשיא אסד. מחלוף נחשב לאיש סודו של הנשיא - ול"מוציא והמביא" בכל הקשור לנושאים העסקיים הדיסקרטיים של המשפחה.

 

שמו של מחלוף נקשר בכל מגזר כלכלי במדינה החל מייצור מלט, נדל"ן, עסקי הדיוטי פרי, זכיונות של מכוניות וכלה בחברות הסלולר. הונו העיקרי התבסס על תהליך ההפרטה בסוריה, במסגרתו הועברו ליידיים פרטיות נכסי מדינה.

 

בעבר דווח כי על מחלוף הוטלה משימת רכש הרכיבים המיועדים לתעשיית הגרעין והנשק הלא קונבנציונאלי של סוריה. את הרכישות הללו עשה בדובאי, לשם העביר את מרכז עסקיו לפני מספר שנים.

 

רפעת אסד עשה הון ממכירת פריטי ארכיאולוגיה

הונו של ג'מיל אסד, אחיו המנוח של חאפז אסד, מוערך בלמעלה מ-5 מיליארד דולר. לאחר מותו נודע שהיה בעל למעלה מ-160 בתים בסוריה ועוד מספר לא ידוע של בתים באירופה ובעיקר בצרפת. סכומי הכסף הגדולים שלו הופקדו בבנקים באירופה ובלבנון. הוא שימש כיו"ר הועדה לביטחון לאומי בפרלמנט הסורי, אך את רוב זמנו בילה בפריז לצורך קידום השקעותיו. מבחינה עסקית היה אחראי על כל מעברי הגבול, כולל הנמלים הימיים. הונו הועבר לילדיו אם כי ביניהם החלו מאבקים על הירושה.

 

ענף מרכזי נוסף ב"מאפיה" שייך לבן הדוד של בשאר, כאמל אסד ושני בניו סאמר ואיהאם. הונם נע סביב 2 מיליארד דולר. אביו של כאמל היה אחיו למחצה של חאפז אסד. ענף זה של החמולה שולט על כל הכלכלה באזור החוף הצפוני של סוריה (מעוז משפחת אסד). הסיפורים מסוריה גורסים כי שום עסק באזור זה לא יכול להיפתח או לפעול בלי לדאוג לעמלה מכובדת לבני המשפחה.

 

רפעת אסד שוהה בגלות כבר מספר עשורים ומתנגד לשלטונו של אחיינו, בשאר. הונו מוערך ב-7-4 מיליארד דולר. נכסיו העיקריים נמצאים בצרפת ובספרד ויש שמועות שהוא גם משקיע גדול בבורסה של פריז. עוד בבעלותו בית מלון במארסיי, קזינו במלטה, תחנת טלוויזייה ועוד ועוד. יש טוענים כי החל לעשות את הונו באמצעות מכירת פריטים ארכיאולוגים יקרי ערך אותם הבריח מסוריה ומכר בחו"ל.

 

בבעלות משפחת שאליש: ההון של עודאי וקוסאי

משפחת שאליש המקורבת לשלטון מחזיקה בהון המקורב ל-3 מיליארד דולר. משפחה זו ידועה בסוריה כמי שעושה את "העבודה השחורה" עבור משפחת אסד. משפחת שאליש שולטת בתעשיית ההברחות לעיראק, כולל אמצעי לחימה וחמושים. בתמורה קיבלה לביצועה עשרות פרויקטי בנייה ללא מכרז ממשלתי. יש הטוענים כי בני משפחת שאליש מחזיקים עד היום בהונם של עודאי וקוסאי בניו של הרודן סדאם חוסיין וההון הכולל ברשותם מגיע ל-9 מיליארד דולר.

 

הונה של משפחת אחרס, אליה משתייכת אשתו של בשאר, אסמה, מוערך במיליארד דולר. ההון מושקע בנדל"ן בלונדון ובלבנון. המשפחה הקימה לפני כמה שנים חברת אחזקות בסוריה כדי להסדיר את השקעותיה.

 

משפחה נוספת היא משפחת שווכת, שהונה כ-1.5 מיליארד דולר. הבכיר ביותר במשפחה הזו הוא אסף שווכת גיסו של הנשיא אסד ואחד האנשים החזקים ביותר ביטחונית במדינה. לשווכת שני אחים, מופיד ווהיב השולטים כיום בכל תנועת הסחר המסחרי מנמל טרטוס ואליו.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרו מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחאה לא צלחה, בינתיים. בשאר אסד
צילום: רויטרס
מומלצים