שתף קטע נבחר

יום האשה 2011: עבר, הווה ועתיד

לכבוד יום האישה הבינלאומי, מציג ynet ספורט עשר ספורטאיות בולטות בתחומן. חלקן פעלו בעבר, חלקן בהווה וחלקן הפנים של עתיד הספורט הישראלי. יש לכם הצעות נוספות? טקבקו

נשים ספורטאיות. צירוף המילים הקצר הזה, שנראה לנו כל כך ברור ומובן כיום, לא היה כך בעבר. נשים לא הורשו לעסוק בספורט, החברה ראתה זאת בעין רעה והרבה מים זרמו בנהר עד שנשים תפסו את מקומן בתחום שנחשב (גם היום, עם כל הצער שבדבר) גברי.

 

 

ביום האישה הבינלאומי שחל היום (ג'), החלטנו ב-ynet להציג עשר ספורטאיות, שלטעמנו סללו וסוללות את הדרך לילדות, נערות, בחורות ונשים רבות לעסוק בספורט. שכחנו מישהי? טקבקו.


רוט שחמורוב, אליפות ישראל, 1980 (צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

אסתר רוט שחמורוב: הראשונה בגמר

מלכת המשחקים האולימפיים, האתלטיקה, לא מקבלת את הבמה הראויה לה במדינת ישראל. העבודה היום יומית של האתלטים לא מוערכת מספיק על ידי המוסדות השונים בארץ, ואם יש מישהי שמייצגת את אותה עבודה קשה היא כמובן זוכת פרס ישראל אסתר רוט שחמורוב.

 

רוט שחמורוב היתה הספורטאית הראשונה (נשים וגברים) שעלתה לגמר אולימפי (מונטריאול 1976), כאשר העפילה לגמר 100 מ' משוכות וסיימה במקום השישי. ארבע שנים קודם לכן נצרבה רוט שחמורוב בזיכרון הלאומי, כספורטאית הבולטת של הסגל הישראלי ש-11 מאנשיו (כולל מאמנה עמיצור שפירא) נטבח בהתקפת הטרור באולימפיאדת מינכן. באותה אולימפיאדה העפילה רוט שחמורוב לחצי הגמר ב-100 מ' (מקום חמישי) וב-100 מ' משוכות, אבל לא נטלה חלק בריצה האחרונה בגלל האסון.


ענת דרייגור ושיא הגינס בידייה (צילום: באדיבות המשפחה)

 

ענת דרייגור: הראשונה באירופה

ליגת ה-WNBA נוסדה רק ב-1996, אבל אין ספק שאם היא היתה קיימת בשנות ה-80 של המאה הקודמת, אז ענת דרייגור היתה משחקת בה וקוצרת לא מעט הצלחות. דרייגור היתה הפנים של כדורסל הנשים, בימים שמשחקי הליגה לא שודרו בטלוויזיה, אבל ההישגים היו בנמצא גם ללא החשיפה התקשורתית.

 

דרייגור שיחקה באליצור תל אביב/חולון, זכתה עם הקבוצה בלא פחות מ-16 אליפויות ו-14 גביעים והיתה שחקנית הכדורסל הראשונה (אישה או גבר) שיצאה לשחק בקבוצה מקצוענית באירופה. ב-1980 היא שיחקה בקרלמונט מהליגה הראשונה בצרפת ואף זכתה עמה באליפות, וב-1991 היא שיחקה בראסינג פריז. באותה שנה היא סיימה גם כמלכת הסלים באליפות אירופה שנערכה בישראל, וברזומה שלה גם שיא גינס לנקודות במשחק אחד (136 במדי הפועל מטה יהודה ב-2006).


יעל ארד. זכתה במדליה הראשונה של ישראל באולימפיאדה (יוסי רוט)

 

יעל ארד: הראשונה באולימפיאדה

בימים שבהם ערוץ 1 עדיין שלט בכל משדרי הספורט, התיישב עם ישראל מול מקלטי הטלוויזיה ביום ה-30 ביולי 1992 וצפה בהיסטוריה ששודרה על ידי אורי לוי מחדר מלון בברצלונה. יעל ארד, הג'ודוקא הישראלית, הוסיפה לסטטיסטיקות של המשחקים האולימפיים את דגל ישראל, לאחר שזכתה בדליית הכסף במשקל עד 61 ק"ג.

 

המדליה האולימפית הראשונה של מדינת ישראל רשומה על שמה של ספורטאית מתחום לא פופולרי באותה התקופה, שנסק לגבהים חדשים מאז והספיק גם להתרסק ולהרים את ראשו שנית. ארד היתה ועודנה מופת ודוגמה לספורטאית שעשתה את כל הדרך הארוכה מאימונים יום יומיים, לעתים סיזיפיים, עד לטופ העולמי, ההיסטורי, הלאומי והפרטי.


סילבי ז'אן. הפנים של כדורגל הנשים בארץ ישראל (צילום: עוז מועלם)

 

סילבי ז'אן: הראשונה במגרש

כדורגל נשים הוא ענף נגזר בישראל בגלל הוראות פיפ"א, והיחס אליו רחוק שנות דור מאירופה, אמריקה או אסיה. עם זאת, אין לנו במה להתבייש בשחקניותינו, כאשר הגדולה מכולן, עד היום, היא ללא ספק סילבי ז'אן.

 

הכדורגלנית מנתניה, שכונתה "דייגו מראדונה הישראלית", שיחקה בהפועל תל אביב (אליפות), מכבי חולון (שתי אליפויות ושלושה גביעים), אס"א תל אביב (אליפות) וקבוצת קולבוטון מנורבגיה, שבה הליגה הטובה בעולם. ז'אן כבר פרשה ממשחק, אבל חזרה למגרשים וה"פנים של כדורגל הנשים בארץ" ממשיכה לבעוט לשער.


קרן לייבוביץ'. דוגמה ומופת לכוח הרצון (AP)

 

קרן לייבוביץ': הראשונה בייצוג

ספורט פראלימפי זוכה לחשיפה בעיקר במשחקים האולימפיים, שמתקיימים מיד לאחר האולימפיאדה "הרגילה". קרן לייבוביץ', השחיינית המצוינת, שנפצעה בזמן שירותה הצבאי ונותרה משותקת חלקית בשתי רגליה, ייצגה את הענף שלה בצורה מעוררת התפעלות, כשזכתה בשבע מדליות אולימפיות (ארבע מזהב) בסידני 2000 ובאתונה 2004.

 

היא דיברה בתכניות אירוח וקבלה על היחס הלא צודק שמעניקה הממשלה לספורט הנכים בארץ, ובין היתר היא היוותה דוגמה לכל אותם אנשים שנאלצים להתמודד עם מוגבלות בחיי היום יום.


שחר פאר. הפנים החדשות של הספורט בשנות ה-2000 (צילום: אורן אהרוני)

  

שחר פאר: הראשונה בפריים טיים

אחת הספורטאיות הצעירות בכתבה זו היא הטניסאית הבכירה של ישראל בשנים האחרונות, וככל הנראה בהיסטוריה. אנה סמאשנובה וציפי אובזילר היו לפניה, אבל אף אחת מהן לא זכתה לכמות התעניינות תקשורתית כמו שחר פאר.

 

נדמה כי כל משחק של פאר בטורניר כזה או אחר מעורר אמוציות לחיוב ולשלילה מהתקשורת הישראלית (וממגוון הטוקבקים), אבל אין בזה ולו במעט להוריד מערכה. פאר עוד לא בת 24, אבל היא לבטח הספורטאית הישראלית המוכרת ביותר כיום בארץ ובעולם והמילה "תופעה" ממש אינה גסה במקרה זה. השנה היא הגיעה לשיא עבור טניסאי ישראלי כלשהו, כאשר התייצבה במקום ה-11 בעולם והיד עוד נטויה.


דניאל פרנקל. מטאור חדש באתלטיקה הישראלית (צילום: אורן אהרוני)

 

דניאל פרנקל: הראשונה בגובה

שיאנית ואלופת ישראל בקפיצה לגובה פרצה לעולם האתלטיקה לפני פחות משנה, כששברה את שיאה הישראלי של מעיין פורמן (1.88 מ') והעמידה אותו על 1.91 מ'. דניאל פרנקל היתה הקופצת הישראלית הראשונה שקפצה מעל 1.90 מ', והגדילה לעשות לפני פחות משבוע, כשקבעה שיא ישראלי חדש של 1.94 מ' באליפות אירופה באולם בפריז.

 

אם להיות כנים, פרנקל היא הפנים והעתיד של האתלטיקה הישראלית כיום, בלי לגרוע מההישגים של שאר הספורטאים והספורטאיות.


לי קורזיץ. קאמבק דרך הים (AP)

 

לי קורזיץ: הראשונה ברוח

אלופת העולם בגלשני רוח ב-2003 בונה לאט לאט את חזרתה לבימה המרכזית במים. לי קורזיץ נכשלה בהעפלה לאולימפיאדת בייג'ינג 2008, לאחר שמעיין דוידוביץ' זכתה בכרטיס וסיימה במקום העשירי באולימפיאדה במזרח.

 

היא חזרה לגלשן בשנה שעברה, והגיעה למקום השישי באליפות העולם בדנמרק. עתה, משדוידוביץ' נוטה להתרכז בלימודים, נראה כי דרכה של קורזיץ סלולה לאתר האולימפי בלונדון 2012.

 

בת אל גטרר: הראשונה בבעיטות

אלופת אירופה בטקוואנדו היא בת 23 בלבד, ופריחת הענף בשנים האחרונות רשומה על שמה ועל שמה של אניה מירקין, הספורטאית מספר 2 של ישראל בתחום. הספורטאית הדתייה מירושלים ממשיכה לייצג את ישראל בתחרויות שונות ברחבי העולם, כשהמטרה הברורה היא אולימפיאדת לונדון 2012.


שיר וקרט. גרמניה מחכה לה (צילום: יועד כהן)

 

שיר וקרט: הראשונה בבונדסליגה

היא עוד לא בת 18, אבל הקיצונית השמאלית מהרצליה תשחק בעונה הבאה בקבוצת טראוומונדה מליגת הכדוריד השניה בגרמניה. בארץ היא כבר רשמה שתי אליפויות ושלושה גביעים עם בני הרצליה (ואולי אליפות נוספת בתום העונה הנוכחית), ובענף לא מקצועני כמו כדוריד הנשים בארץ אין לה מה לחפש.

 

מעבר לים צפוי לה עתיד מזהיר, כאישה הלגיונרית הישראלית הראשונה, והשלישית בגרמניה יחד עם חן פומרנץ ואבישי סמולר, שמככבים בליגה הראשונה לגברים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעל ארד
צילום: אלכס קולומויסקי
שחר פאר
צילום: AP
דניאל פרנקל
צילום: אורן אהרוני
מומלצים