שתף קטע נבחר

השופטת הקלה על דורס הילדה "כי ידיה כבולות"

טל אוסטפלד-נאוי כתבה על הנהג שהיה שיכור והותיר את שחר גרינשפן משותקת: "הנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי יקר, הביע חרטה וביקר בבית החולים". עורכי דין סיפרו שכמו אחרים, היא נוטה לקבל הסדרי טיעון ולא שואלת שאלות - בגלל תקדים בעליון

השופטת טל אוסטפלד-נאוי, שהסתפקה השבוע בהטלת קנס, עבודות שירות ושלילת רישיון בלבד על מרק פטריק, הנהג שפגע שיכור בילדה שחר גרינשפן והותיר אותה עם פציעה ונכות קשה, היא שופטת צעירה יחסית. עורכי דין שהשופטת אוסטפלד-נאוי דנה בתיקיהם אומרים כי היא בדרך כלל נוטה לקבל את הסדרי הטיעון המוצגים בפניה, ובדרך כלל לא שואלת שאלות. אבל "ידיה כבולות", לטענתם.

 

 

בגזר הדין, בבית המשפט לתעבורה בפתח-תקווה, הוצג בפני השופטת הסדר הטיעון. השופטת אוסטפלד-נאוי הסתפקה בשתי שורות, כדי להסביר מדוע קיבלה את ההסדר: "לאחר ששמעתי טיעוני הצדדים, ונוכח העובדה שהנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי יקר, הביע חרטה, נסע לבקר בבית החולים, נסיבותיו האישיות ומצבו הכלכלי, החלטתי לקבל את ההסדר".

 

עורך הדין של פטריק אמר לפני מתן גזר הדין, כי הנהג לקה בעבר בהתקף לב, אשתו נפטרה ושהוא הביע חרטה על מעשיו. הוא גם טען שהיה מחדל של המשטרה, בחקירת התאונה. "מבחינת התביעה, יש בעיה שם מפני שהעדים מסרו גרסאות סותרות, לא ברור מאיפה הוא הגיע, אחד אמר שהוא הגיע ממזרח למערב והשני אמר מצפון לדרום, גם לא בוצע שחזור של התאונה, זה מחדל של המשטרה".

 

עורכת דין שסירבה לחשוף את שמה אמרה ל-ynet ש"אם התביעה מגיעה להסדר כנראה שיש בעיות בראיות". לדבריה, "יש פסק דין בעליון בהרכב של תשעה שופטים (מ-2002, בתיק אונס של אב את בתו - נ.כ.פ) שאומר שבית משפט צריך לכבד הסדרים, למעט מקרים קיצוניים שנוגדים את תקנות הציבור - ולכן השופט הופך להיות מעין חותמת גומי. העליון כבל את ידיהם. ברוב המקרים ששופטים לא כיבדו הסכמים, הלכתי לערעור ובית משפט מחוזי החזיר את ההסדר".

 

לא תוקפת את הצדדים

לתפקיד שופטת בית המשפט לתעבורה של מחוז המרכז מונתה אוסטפלד-נאוי לפני כשנה, במרס 2010. היא החלה את דרכה המשפטית כמתמחה בבית משפט השלום בנתניה, אצל השופט הרווי גרובס, והוסמכה לעורכת דין ב-1999, לאחר שסיימה את לימודיה באוניברסיטת בר-אילן. בשנים 2000-2005 היא שימשה מנהלת המחלקה לניהול תיקים בבית המשפט המחוזי. ב-2005 היא מונתה לרשמת ראש ההוצאה לפועל של בתי משפט השלום במחוז המרכז.


שחר גרינשפן עם הוריה ואחותה (צילום: אלדד רפאלי)

 

אוסטפלד, בת 41, לא הספיקה לפעול רבות בתפקידה החדש כשופטת, משום שזמן קצר לאחר כניסתה לתפקיד היא יצאה לחופשת לידה בת כמה חודשים, שממנה חזרה רק לפני כשבוע. השבוע עלתה לכותרות, כשבהסדר טיעון השיתה עונש קל בלבד על פטריק, בן 57, שדרס את גרינשפן בדצמבר 2009 כשבדמו כמות אלכוהול גבוהה פי ארבעה מהמותר: קנס של 1,000 שקלים, 600 שעות עבודות שירות ושלילת רישיון. את הכלא, הוא לא יראה.

 

עורכי דין שהופיעו בפני השופטת אוסטפלד-נאוי חלוקים בנוגע לקו שהיא נוקטת בבית המשפט. "זו שופטת חדשה, כך שקשה לקבוע איזה סוג של שופטת היא", אמר עורך הדין אסף שמיר, "אבל כן אפשר לומר שהיא לא טמפרמנטית במיוחד, לא כזו שתוקפת את הצדדים - אבל גם לא כזו שנרדמת בדיונים. כרגע נראה שהיא מעדיפה ללכת עם הזרם, לפחות עד שתרגיש שביססה את מעמדה בתחום".

 

החלטות קצרות

למרות העובדה שאוסטפלד-נאוי מכהנת למעשה בתפקיד פחות משנה, הרי שמתוקף תפקידה כשופטת תעבורה היא כבר הספיקה לתת עשרות גזרי דין בגין עבירות תעבורה, רובן קלות. עיון בגזרי הדין האלה מלמד כי כמעט כולם מסתיימים אצלה בהסדרי טיעון, שבהם מודה הנהג הנאשם בעובדות כתב האישום, גם אם הוא מתוקן. רוב גזרי הדין שלה הסתיימו בשלילת רישיון לחודשיים עד ארבעה חודשים, ובקנסות שנעים בין 700 ל-1,500 שקלים על העבירות הקלות.

 

אוסטפלד-נאוי היא גם לא אחת שמתפלפלת בגזרי הדין, ולרוב הוא ענייני ומסתכם בשני עמודים. יחד עם זאת, יש כאלה שרואים בה גם שופטת מחמירה, למשל עו"ד מירון רוזנטל: "היא נתנה ללקוח שלי עונש קשה כשהפעילה לו מאסר על תנאי, אם כי לא הוסיפה לו עוד עונש מאסר בפועל. אני מכיר שופטים הרבה פחות מחמירים".

 

יש המציינים לטובה את העובדה שאוסטפלד-נאוי לא הגיעה מרקע של תביעות משטרתיות, ואת העובדה שהייתה עורכת דין פרטית ואחר-כך רשמת. "היא בהחלט לא שופטת שנחשבת פרו-משטרתית", טען עו"ד אשר ארבל, המתמחה אף הוא בדיני תעבורה. הוא הוסיף כי אוסטפלד "קשובה ומבינה ,ועושה רושם של שופטת מאוזנת מבחינת יחסה".

 

עו"ד טל כהן מספר כי "אצל השופטת אוסטפלד האווירה היא לעולם חיובית. היא בעלת מזג שיפוטי טוב, נחשבת מחמירה, ולדעתי הסערה שהתחוללה היא שלא בצדק, כי העונש היה מאוזן וסביר. בעיניי היא שופטת אינטיליגנטית ולא מקלה. בתיקי הוכחות שניהלתי היו תיקים שניתן היה להקל יותר משהיא הקלה".

 

עורכת דין אחרת, שביקשה להישאר בעילום שם, טוענת אף היא כי אוסטפלד מעדיפה לכבד הסכמים שאליהם מגיעה התביעה

 יחד עם הסנגורים. "כשתיקים שלי מגיעים אליה, גם אני מעדיפה להגיע להסדרי טיעון, כי אני רואה בה דווקא כמי שהולכת עם התביעה".

 

עו"ד דוד גולן, שנחשב לאחד מעורכי הדין המובילים בתחום התעבורה בישראל, מסכים שבאולם של אוסטפלד-נאוי שוררת בעיקר אווירה נעימה. "אצלה הכל על פי הספר. יש לה סבלנות לשמוע את כולם. אני לא יכול לומר שהיא מחמירה או מקלה. היא לא פרו-סנגורים בכלל, מבינה עניין, ושולטת היטב בחומר - אף שלא הגיעה מתחום התעבורה. היא נכנסה אליו מאוד מהר".

 

בהנהלת בתי המשפט לא הגיבו לכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופטת טל אוסטפלד נאוי
נפצעה קשה מאוד. שחר גרינשפן
צילום: אלדד רפאלי
מומלצים