שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

יפן והטבע התנגשו – זה יסתיים בצמיחה כלכלית

אם יש צורך לבטא את הרוח היפנית במילה אחת, היא ככל הנראה תהיה "מושלמות". בבסיס התרבות שוכנת שאיפה למצוינות, שליטה עצמית ואיפוק. תכונות אלה שלא סייעו מול איתני הטבע יסייעו לצמיחה מחודשת מתקציבי השיקום. פרשנות

בשנות ה-80 ידידה שלי נסעה ליפן, בין השאר, על מנת ללמוד ציור יפני. היא נרשמה ללימודים, רכשה את החומרים הנדרשים וכשהגיעה לשיעור הראשון נתבקשה על ידי המורה לצייר קו אחד, משיכת מכחול אחת על הנייר. התוצאה כמובן לא הניחה את דעתו של המאסטר, והיא נתבקשה לצייר קו אחר במקומו, וקו נוסף כי גם זה לא עמד בדרישות וכך הלאה. היא בילתה שבועיים תמימים בהגעה יומיומית אל הסטודיו על מנת לצייר בכל פעם קו אחד, וכך שוב ושוב.

 

לאחר שבועיים אפשר לה המורה להמשיך הלאה אל השלב הבא. מאוחר יותר היא הבינה כי זה היה קצב מואץ, כפי הנראה הבין אותו אמן כי לפניו אישה מערבית חסרת סבלנות המתקשה בדחיית סיפוקים. שבועיים הם זמן קצר מדי על מנת לתרגל משיכת קו אחד על הדף.

 

אם יש צורך לבטא את הרוח היפנית במילה אחת, המילה תהיה "מושלמות". השאיפה למושלמות או לפחות למצוינות, שנובעת מתורת הזן שבבסיס תרבות יפן, מעצבת ומכווינה בה את ההתנהלות היומיומית. הציור חייב להיות מושלם, כאשר כל קו וכל נקודה מבטאים במדויק את מה שנדרש מהם.


נשים שפונו מבתיהם.

 

הבית היפני מרוהט ומסודר במשולמות מתוך הקפדה על כל פרט, המהנדס מביא את התכנון הטוב ביותר שאליו ניתן לשאוף, הפועל נותן את המקסימום ליד פס היצור, הילד בבית הספר התיכון מקבל את התוצאה הטובה ביותר, והיות ולא תמיד ניתן להגיע אל המקסימום ולצד זה גם לא ניתן לקבל כל פשרה שהיא, פעמים רבות המפלט הוא בהתאבדות.

 

היסטוריה של אסונות

התרבות הזאת של מצוינות, מושלמות, שליטה עצמית ואיפוק, שיצרה בשעתו את הנס הכלכלי היפני, ניצבת בימים אלה מול אסון, מול אדמה רועדת המעלה נחשולים, מול גלי ים הסוחפים בתים ומכוניות, מול אנשים המאבדים את יקיריהם, ניצולים הלכודים בקור של צפון יפן מתחת להריסות ביחד עם הטלפון הסלולרי.

 

תרבות של אנשים מאופקים השואפים תמיד לעשות את הטוב ביותר שניתן עומדת מול אבל לאומי ומול רגעים של מצוקה ושל הישרדות, אשר בתרבויות אחרות מוציאים גילויים של היסטריה ואובדן עשתונות. יפן היא יפן, גם אל מול האימה והמצוקה משדרות לנו התמונות המגיעות מטוקיו או מסנדאי שליטה עצמית, איש לא מקלל ואיש לא צועק.

 

יפן למודת אסונות, בין אם מדובר במלחמת עולם, בפצצות אטום, ברעידות אדמה וצונאמי, או אף במתקפת גז עצבים ברכבת התחתית. יפן נערכת לאסונות בדרכה המדודה והמתוכננת מראש, כאשר צוותים מקצועיים מבצעים חשיבה מתוכננת ומקימים פרויקטים מסודרים שהחלק התכנוני בהם רחב מהחלק הביצועי, מעט דיבורים והרבה חשיבה, וגם זה לא תמיד מספיק.

 

הבניינים היפניים הבנויים בתקן מחמיר עמדו ברעש ולא קרסו, אך הצונאמי שבא בעקבות כך גבר על כל התכנונים ועבר אל מעל לגובה הסכרים שהוקמו מתוך מחשבה מראש, הפיל בתים וסחף מכוניות ואנשים, פגע במערכת הקירור של הכור האטומי והכניס מיליוני אנשים לאימה.

 

בין טוקיו לכרמל 

מעניין להשוות את המאורע הזה לאסון השריפה בכרמל. ההבדל בין התרבויות גורם לכך שבישראל התגובה הציבורית הייתה לחפש את האשמים, והאשמים סירבו לשלם את המחיר האישי. ביפן הדרישה לקחת אחריות היא בסיסית ומובנית בתוך התרבות, איש לא ממהר לזעוק זאת, האחראיים יכולים אמנם להטיל את האחריות על עוצמת האסון שהפתיעה גם את המומחים, אך מי שמורגל בתרבות הפוליטית היפנית יודע כי לא כך יהיה, שרים הנתפסים בקלקלתם מתפטרים ולעתים אפילו ממהרים להתפטר בגלל סיבות קטנות מזאת בהרבה.


אזרחים לנים בנמל התעופה בטוקיו.

 

ב-2009 התפטר שר האוצר לאחר שהואשם כי השתכר במהלך מפגש פסגה. באותה שנה התפטר סגן ראש הקבינט לאחר שנחשף כי נסע על חשבון המדינה ברכבת למטרות אישיות, וגם היו שרים שהתאבדו כאשר נתפסו בקלקלתם. בדרך כלל הם לא ממתינים להפגנות המוניות מול קריית הממשלה על מנת לעשות זאת, וסביר כי כך יהיה גם הפעם לאחר שיסיימו לטפל במשבר.

 

יפן מתמודדת היום עם תוצאותיו של אסון שגבר על התחזיות של המומחים. לאחר שתסתיים ההתמודדות, חילוץ הלכודים ושיקום הכור האטומי, ולאחר שיתפטרו אלה שישאו באחריות, יתחיל השיקום בדרך היפני המדודה והמתוכננת: מיליארדי ינים יוזרמו לבנייה מחדש של בניינים, כבישים, כורים ומסילות רכבת.

 

תושקע חשיבה על מנת להיערך טוב יותר לאסון דומה בעתיד, גם אם המומחים צופים שהוא יתרחש אחת לעשרות רבות של שנים, והכספים המוזרמים יגבירו את הפעילות במשק היפני המדשדש במקום לאחר העשורים של "השנים האבודות". ייתכן ומעז עוד יצא מתוק, לפחות מבחינה כלכלית.

 

כמובן שלאלה ששילמו בחייהם זה כבר לא יעזור, גם הלוויות שלהם תיערכנה בשקט ובאיפוק תוך הקפדה על כללי טקסי השינטו, גם במותו של אדם קיימת ציפייה למושלמות.

 

טל רשף הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים בסין , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתים בוערים נסחפים במים
צילום: AP Photo/Kyodo News
טל רשף סין
מומלצים