שתף קטע נבחר

58%: החינוך הדתי מתבדל מהחברה

בשבוע החינוך הממלכתי-דתי, יצא סקר ynet-"יסודות" לבדוק כיצד הוא נתפס בעיניי הציבור. לצד אמון שמביע הציבור הדתי במוסדותיו ומחמאות מכלל המגזרים על חינוך לערכים, סופג החמ"ד ביקורת מהחילונים על חוסר סובלנות

הרחק מעיניי התקשורת מצוין בימים אלה "שבוע החינוך הממלכתי-דתי", ואין מתאים ממנו כדי לבדוק את התדמית לה זוכה זרם חינוכי זה בציבור הכללי. סקר ynet ועמותת "יסודות" מגלה כי החינוך הדתי נתפס כמתבדל מהציבור הישראלי, למרות שהוא "מחנך לסובלנות כלפי האחר".

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים  
  •  

    הסקר נערך על ידי מכון המחקר "פאנלס" בקרב 502 מרואיינים - מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טווח טעות הדגימה המירבית: 4.4%.

     

    עוצמתו של החינוך הממלכתי דתי (החמ"ד), לפי 38% מקרב הנשאלים, הוא בראש ובראשונה בחינוך לערכים. בנושא הזה אין מחלוקת, ובקרב כלל המגזרים תכונה זו דורגה במקום הראשון: חילונים (34%), מסורתיים (51%), דתיים (38%) וחרדים (40%).

     

    22% ציינו את החינוך לנתינה למדינה ולמנהיגות בצבא ובחברה, 15% - את החינוך לאמונה ולשמירת מצוות ושילובם בחיים המודרניים ו-4% את הרמה הלימודית הגבוהה. 6% בחרו לציין נקודות אחרות, ול-15% אין דעה בנושא.

     

    חינוך למעורבות

    על השאלה "באילו מהתחומים הבאים צריך החינוך הדתי להשתפר?" השיבו למעלה ממחצית

    דעה
    זהירות: חממה חינוכית / שמואל שטח
    "המציאות מלמדת שמי שגדל במוסד חינוכי המציג עולם מורכב - על אנשיו, תרבויותיו וחולשותיו - יקל עליו להשיג, לא רק בריאות דתית טובה יותר אלא גם חוזק ערכי ורוחני"
    לכתבה המלאה

    הנשאלים (58%) כי עליו להפסיק להתבדל מהחברה הישראלית. 17% סבורים כי על החמ"ד לעסוק פחות בפוליטיקה, ולחדול מלשלוח את תלמידיו להפגנות בעלות אופי כזה. 7% קוראים לו להיות "רציני" יותר מבחינה דתית, ו-5% אמרו כי עליו להפוך לפחות אליטיסטי. 5% בחרו בנקודות אחרות לשיפור, ו-8% לא השיבו כלל.

     

    מפילוח להגדרות דתיות עולה כי החרדים (67%) סבורים שעל החינוך הדתי לשפר בעיקר את הרמה הדתית, לדתיים עצמם (25%) חשוב יותר כי בתי הספר במגזר יפסיקו לעסוק בעניינים פוליטיים, ואילו למסורתיים (69%) ולחילונים (66%) מפריעה יותר מכל - ההתבדלות מן החברה הישראלית.

     

    למרות זאת, מחנכים לסובלנות

    על אף הטענות להתבדלות, 41% מהנשאלים סבורים כי החינוך הדתי מצליח במקביל לחנך לסובלנות במידה רבה או רבה מאוד. 25% אומרים שבמידה בינונית, ו-28% טוענים כי הוא עושה זאת במידה מועטה או שכלל לא. 7% הנותרים אינם מכירים את החינוך הדתי כדי להביע דעה. רוב החרדים (93%), הדתיים (87%) והמסורתיים (54%) החמיאו לחמ"ד בנושא זה, אך התשובה הנפוצה ביותר אצל החילונים (37%) הייתה שאין בו חינוך לסובלנות.

     

    וכמה הוא מחנך למעורבות חברתית? 40% סבורים שבמידה רבה, 25% אמרו שבמידה בינונית, 33% - מעט או כלל לא, ול-2% אין דעה בעניין. גם בנושא זה החרדים (67%), הדתיים (93%) והמסורתיים (41%) מפרגנים לחמ"ד, ואילו החילונים (43%) טוענים שהוא נכשל.

     

    "האתגרים: שוויון וסובלנות"

    מנכ"לית "יסודות", שושי בקר: "הסקר מראה כי הציבור בארץ מעריך את החינוך הדתי, ובמיוחד בנקודות שבהן הוא משקיע רבות: חינוך ערכי ונתינה למדינה. הציבור הדתי מעריך מאוד את



    מערכת החינוך שלו, ונותן לה "ציונים גבוהים" בפן המקצועי, הדתי והחברתי.

     

    "עם זאת, הסקר מצביע על שני אתגרים משמעותיים שעומדים בפני קברניטי החינוך הדתי: הראשון - התמודדות עם האליטיזם וההסתגרות (חסרון שהעלו כשני-שלישים מהציבור הדתי, וכ-70% מהציבור החילוני). נראה כי החינוך הדתי עוד לא מצא את הדרך לשלב בין מתן אפשרות לחינוך תורני להורים החפצים בכך, לבין החלת עיקרון השוויון בחינוך.

     

    האתגר השני הוא הסובלנות. רוב הציבור המסורתי, החרדי והדתי סבורים כי החינוך הדתי מעודד סובלנות, אבל רק רבע מן הציבור החילוני סבור כך. סובלנות איננה הסכמה, ואינה חייבת להוביל לטשטוש חינוכי ולאובדן דרך. הנושא דורש ליבון ולימוד כיצד ליצור אדם עם עוצמה דתית - אך בד בבד עם יכולת להקשיב לזולת ולכבד אותו".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מחנכים לערכים
    צילום: אבי מועלם
    שושי בקר
    באדיבות "יסודות"
    מומלצים