שתף קטע נבחר

הסנאט האמריקני לאו"ם: בטלו את דו"ח גולדסטון

נוכח מאמר החרטה של השופט גולדסטון, הצביעו חברי הסנאט פה אחד בעד גניזת הדו"ח שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה. הסנאט קרא לאו"ם לתקן את הנזק שגרם הדו"ח המשמיץ ולחולל רפורמות שימנעו אפליית ישראל במועצת זכויות האדם

הלחץ גובר: הסנאט האמריקני אישר הלילה (ו') פה אחד החלטה הקוראת לאו"ם לבטל את דו"ח גולדסטון שגינה את פעילות צה"ל במבצע "עופרת יצוקה". ההחלטה נולדה בעקבות מאמר החרטה שפירסם השופט ריצ'רד גולדסטון, בו חזר בו מממצאיו.

 

 

את המהלך יזמו הסנאטורית הדמוקרטית כריסטין ג'יליברנד, והסנאטור הרפובליקני ג'יימס ריסקו. החלטת הסנאט אמנם אינה מחייבת, אך יש לה משמעות מוסרית רבה. ארצות הברית היא התורמת הגדולה ביותר לאו"ם ולמוסדותיו, והחלטותיה משפיעות במידה ניכרת על פעולות הארגון.

 

בהחלטת הסנאט נכתב כי יש לבטל את הדו"ח "כיוון שהשופט גולדסטון חזר בו פומבית מהטענות המרכזיות בו". חברי הסנאט הסכימו עוד כי "בניגוד לממצאי הדו"ח, ממשלת ישראל לא החליטה

בכוונה תחילה, כמדיניות לפגוע באזרחים ברצועת עזה". לפי ההחלטה, גם השופט גולדסטון הודה שמספר הנפגעים האזרחים בעזה היה קטן מאשר נטען בדו"ח, והכיר בעובדה כי לישראל, כמו לכל מדינה ריבונית אחרת, יש זכות וחובה להגן על עצמה ועל אזרחיה.

 

לנוכח זאת, קרא הסנאט למועצת זכויות האדם של האו"ם "לשקף את החזרה של השופט גולדסטון מממצאיו העיקריים, לבטל את הדו"ח ולשקול מחדש פעולות נוספות הנוגעות לו".

 

הסנאט אף האיץ במזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ובמדינות החברות בארגון לבצע רפורמות במועצת זכויות האדם, כדי שלא תנקוט עוד יד קשה כלפי ישראל ללא הצדקה ותמתח עליה ביקורת לא הוגנת באופן קבוע.

 

הסנאט האמריקני דרש ממזכ"ל האו"ם לעשות כל שביכולתו כדי לתקן את הנזק שנגרם לשמה הטוב של ישראל, ולמנוע פגיעה נוספת על ידי מניעת כל פעולה נוספת המתבססת על ממצאי הדו"ח. "יש להגביל את הנזק שהדו"ח המשמיץ הזה גרם לידידתנו הקרובה ישראל ולמוניטין של האו"ם", צויין בהחלטה.

 

במאמר שפורסם בעיתון "וושינגטון פוסט" לפני מספר שבועות, חזר בו גולדסטון מחלק מהקביעות נגד ישראל, כולל זו שבה הואשמה כי הרגה במתכוון אזרחים. הוא גם שיבח את החקירות העצמאיות שביצעה בעקבות המבצע והתלונות שעלו. עם זאת, הוא הבהיר כי אין בכוונתו לפעול לביטול הדו"ח.

 

מאידך, שותפיו של גולדסטון בוועדת החקירה של האו"ם הבהירו כי אינם חולקים את תחושת החרטה שלו ועומדים מאחורי מסקנות הדו"ח. בהצהרה שפרסמו אתמול, ציינו חינה ג'ילאני, כריסטין צ'ינקינס ודזמונד טרוורס כי הם דוחים את הקריאה לגנוז את המסמך, והתעקשו כי הגיעו לממצאיהם בתום חקירה מעמיקה ומהימנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולדסטון. חזר מהטענות המרכזיות
צילום: AFP
באן קי-מון. "תקן את הנזק"
צילום: AP
מומלצים