שתף קטע נבחר

נתניהו ביד ושם: ספק אם העולם למד את הלקח

מדינת ישראל עוצרת ליממה ומתייחדת עם זכר הנספים והזוועות שחוללו הנאצים. בטקס המרכזי שפתח את אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה הזהיר ראש הממשלה כי האיום על קיומה של ישראל אינו תיאורטי: "אסור לזלזל בדבריה של איראן ולהפקיד גורלנו בידי אחרים". מחר ב-10:00 תישמע צפירה בת שתי דקות

יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתח הערב (יום א') בעצרת המרכזית ב"יד ושם" בירושלים, שהועבר בשידור ישיר ב-ynet. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, השווה בנאומו בטקס בין השואה והאיומים על העם היהודי לפני התרחשותה, לבין האיום שמהוות על ישראל איראן וגרורותיה - חמאס וחיזבאללה. הוא אמר כי האיום על קיומה של ישראל אינו תיאורטי, וכי למדינת היהודים אסור להפקיד את גורלה בידי אחרים. 

 

"אל לנו לטמון את ראשנו בחול, ואל נבטל את האיום במילות לעג וזלזול", אמר ראש הממשלה, "האם העולם למד את הלקח הזה? ספק בעיניי. האם אנחנו למדנו אותו? אני מאמין שכן". נתניהו פנה לאויבי ישראל ואמר: "יידע העולם כולו שכשעם ישראל וצבא הגנה לישראל אומרים לעולם לא עוד - אנו מתכוונים לכל מילה".

  

ראש הממשלה התייחס לאורך כמעט כל נאומו לאיום האיראני, והזכיר את האזהרות שהשמיעו חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל, ומייסד התנועה הרוויזיוניסטית, זאב ז'בוטינסקי, ערב התרחשות השואה: "נדמה שלעולם קל יותר לדבר על לקחי העבר מאשר להשליך לקחים אלה על ההווה ועל העתיד. אבל לנו, לבני העם היהודי, אסור להתעלם מלקחי השואה בימים אלה. כי היום קמים עלינו צוררים חדשים, ובעודם מכחישים את השואה וקוראים להשמדת עמנו, איראן וגרורותיה חיזבאללה וחמאס, קוראים ופועלים בגלוי להשמדתה של המדינה היהודית". 


הטקס הערב ביד ושם. "נצח ישראל לא ישקר, והאדם ינצח"  (צילום: גיל יוחנן)

 

נתניהו אמר כי "כל בני התרבות שבעולם, כל אלה שאומרים שהם למדו את לקחי השואה, צריכים להוקיע בצורה ברורה וחד משמעית את אלה שקוראים להשמיד את מדינת היהודים. איראן אף מתחמשת בנשק גרעיני למימוש מטרה זו, ועד לרגע זה העולם לא עצר בעדה. האיום על קיומנו, על עתידנו, איננו תיאורטי, אי אפשר לטאטא אותו הצדה, אי אפשר לגמד אותו, הוא נמצא לפנינו ולפני האנושות כולה, חובה לעצור אותו".

 

הנשיא פרס: מחויבים להילחם בגזענות

נשיא המדינה, שמעון פרס, היה ראשון הנואמים, ואמר כי "אנו, בני העם היהודי, היינו קורבנות של גזענות, רדיפות ואפליות, אבל מעולם לא זנחנו את המצווה לכבד כל אדם... האפלה לא סנוורה את עינינו, וגם בעולם חשוך שאפנו ונשאף להיות אור לגויים... כל אזרחי ישראל, ללא הבדל דת וגזע יודעים שישראל היא, הייתה ומחויבת להיות הארץ האנטי-גזענית ביותר בעולם". 


נשיא המדינה הערב ביד ושם. "אנחנו מגשימים את החלום" (צילום: גיל יוחנן)

 

הנשיא פרס אמר בנאומו כי "בערב הזה איננו לבד. בליבנו חיים שישה מליון מבני עמנו. אנחנו עיניהם הזוכרות. אנחנו קולם הזועק. מעיניהם המתות אל עינינו הפקוחות זורמים מראות האימה. וכפי שהיו - כך ייזכרו". הוא הזכיר: "היינו לבדנו. ללא מדינה משלנו. מפציצי בעלות הברית שחלפו מעל אושוויץ-בירקנאו לא הטילו ולו פצצה אחת על מתקני הרצח ההמוני. השואה קבעה סופית, שאין תחליף לבית משלנו. אין ממלא מקום לצבא הגנה לישראל. היום הקימונו בית משלנו. היום יש לנו צבא מעולה שהעולם למד לכבדו. יש לנו משטר דמוקרטי היודע להתגונן כראוי וּלְשַׁחֵר שלום כדרוש. זו תשובתנו לצורר. לכל צורר".

 

נשיא המדינה הזהיר אף הוא מהסכנה ממזרח: "גם לאחר השואה קיים עדיין משטר שראשיו הם מכחישי שואה ומסיתי שואה לעיני כל. זה צריך לעורר חלחלה בקרב כל אדם, וזעזוע בכל מצפון. הצמרת הפנאטית של איראן היא סכנה לעולם כולו. לא רק איום על ישראל. היא סכנה לכל בית. בכל אתר. סכנה אמיתית לגורל האנושות. מדינות העולם הכריזו שהן לא ישלימו עם נשק גרעיני בידי איראן. הן עומדות עכשיו במבחן התחייבותן".


והיה מי שבחר לעשות מנגל בגן סאקר בירושלים (צילום: נועם מושקוביץ)

 

פרס אמר כי מדינת ישראל היא ההנצחה ההיסטורית לקורבנות השואה: "היא הקרקע להגשמת חלומותיהם. חלומותיהם של מיליון וחצי ילדים שנרצחו בטרם טעמו חיים. ילדים שנולדו כאן, חופשיים וזקופים, הם הגשמת חלומן הנרצח של אמהות שנרצחו כשילדיהן בזרועותיהן. כיתה בבית ספר בישראל, היא חלומו של יאנוש קורצ'ק שליווה את תלמידיו אל טרבלינקה. שכונה בישראל, היא הגשמת חלום לאלה שבאישון לילה, נלקחו אל כיכרות העיר, ואל הבית לא שבו. ישיבה שגרתית של הכנסת, היא הגשמת חלום החירות של מיליוני יהודים שדוכאו, שאזרחותם נשללה וחייהם קופדו. ישראל היא בגדר נס, מפני שניצולי השואה שבאו מהתופת המחרידה היו לבוני גאולה". הוא חתם את נאומו במילים: "נצח ישראל לא ישקר, והאדם ינצח".

 

שעות לפני הטקס: השופט של אייכמן הלך לעולמו

במהלך הטקס הדליקו את המשואות שישה ניצולי שואה, שנבחרו ברוח הנושא המרכזי שעומד מאחורי יום השואה השנה: "שברי זיכרון - הפנים מאחורי המסמכים, החפצים והתצלומים". השישה הם שמחה אפלבאום, אנדריי קאלאראשו, אברהם אביאל, יונה (ינק) פוקס, חוה פרסבורגר ודינה ביכלר. מחר בשעה 10:00 בבוקר תישמע צפירה שתי דקות בכל רחבי הארץ.

 

הטקסים הערב ברחבי הארץ נערכו שעות אחרי שהלך לעולמו שופט בית המשפט העליון לשעבר, משה לנדוי, שכיהן כאב בית הדין במשפטו של אדריכל הפיתרון הסופי, אדולף אייכמן. לנדוי הלך לעולמו בביתו בירושלים יומיים אחרי שמלאו לו 99 שנה. הוא יובא למנוחות מחר ב-16:30 אחר הצהריים בהר המנוחות. בפתח דבריו בטקס ביד ושם ספד ראש הממשלה נתניהו ללנדוי, וציין את הרושם העז שהותיר עליו כילד ועל שאר ילדי ישראל משפט אייכמן, שאותו כינה "אירוע כביר".

 

אתמול דיווח המכון לחקר האנטישמיות והגזענות של יהדות אירופה באוניברסיטת תל-אביב כי בשנת 2010 נרשמו בעולם 614 גילויי אנטישמיות מוכרים, ירידה חדה של 46% לעומת השנה שלפני כן. ב-2009 נרשם שיא של 20 שנה, כשברחבי תבל דווח על 1,129 מקרים של אנטישמיות. למרות השיפור שחל, 2010 הייתה השנה עם מספר מקרי האנטישמיות הרשומים השלישי בגובהו מאז החל איסוף הנתונים בסוף שנות ה-80. לפי הדו"ח, רוב התקריות האנטישמיות בשנה שעברה כללו אלימות נגד אזרחים (40%), כחמישית כללו השחתה של רכוש פרטי, והיתר כוונו נגד בתי כנסת (15%) ובתי קברות ואתרי זיכרון (15% גם כן).

 

סגן שר החוץ, דני אילון, שנמצא במסע דילוגים במדינות הבאלטיות, השתתף היום בטקס זיכרון במחנה ההשמדה יאסנובאץ' בבוסניה הרצגובינה, והיה לנציג הישראלי הראשון שם. אילון אמר בטקס כי "היהודים בשואה נרצחו רק בשם יהדותם, ובשל כך היו חסרי הגנה. היום, היהודים יכולים להגן על עצמם, ויכולת ההגנה של ישראל היא ערובה למניעת שואה נוספת כפי שמתכנן המשטר החומייניסטי באיראן".


פורסם לראשונה 01/05/2011 19:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו, הערב. לא לגמד את האיום
צילום: גיל יוחנן
דני אילון בבוסניה
צילום: באדיבות משרד החוץ
מומלצים