שתף קטע נבחר

הכנסת תדון היום בעליית מפלס ים המלח הדרומי

המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, ד"ר יהושע שקדי, קבע בנייר עמדה שיוגש לכנסת כי קציר מלח מקרקעית החלק הדרומי של הים הוא הפתרון היחיד לסכנת הצפת המלונות

האם אחרי שנים ארוכות יוכרע עתידו של דרום ים המלח ? המפלס בדרום ים המלח צפוי להמשיך ולעלות ואין מנוס אלא לקצור את המלח מקרקעיתו, על מנת לעצור את עליית המפלס. כך קובע המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, ד"ר יהושע שקדי. עמדתו של שקדי מפורטת בנייר עמדה רשמי שגובש ברשות הטבע והגנים, לקראת הדיון שתקיים היום (ב') הכנסת בנושא.  

 

 

עמדתה הרשמית של רשות הטבע והגנים, שכבר הביעה תמיכה לאחרונה באפשרות של קציר המלח,

 מצטרפת לתמיכה של החברה להגנת הטבע, התאחדות בתי המלון באזור והמועצה האזורית תמר – הטוענים כולם כי אין מנוס אלא לבצע קציר מלח בקרקעית.

  

בניגוד לאגן הצפוני של ים המלח, שם המפלס יורד בהתמדה בין השאר כתוצאה משאיבת המים על ידי המפעלים, הרי שהאגן הדרומי, שלחופיו שוכנים המלונות, הוא למעשה בריכות אידוי של מפעלי ים המלח – שאליהם מוזרמים המים ובהן המפלס עולה בכ-20 ס"מ מדי שנה.


המלונות בסכנת הצפה, ההכרעה התעכבה (צילום: lowshot אילן ארד)  

 

המפלס באזור זה מאיים להציף אלפי חדרי מלון השוכנים בסמוך לימה ודחיפות הבעיה הביאה לפני כשנתיים להקמת חברה ממשלתית לבחינת הנושא (החברה להגנות ים המלח - חל"י – י.ד). שתי החלופות העומדות כיום על הפרק הן לקצור את המלח בקרקעית או להרוס את המלונות ולהעתיקם לאזור מרוחק יותר.

 

"כל פתרון אחר לא יפתור את הבעיה"

"רק פתרון של קציר מלח הוא בר-קיימא. כל פתרון אחר, אין בו בכדי לפתור את הבעיה, אלא לדחות את קציר המלח במספר שנים", מציין ד"ר שקדי. "עמדת רשות הטבע והגנים היא שגם אם, כמו שטוענת חל"י, פגיעת המסוע וחלופת קציר המלח קשה, היא עדיפה על חלופת העתקת בתי המלון".

 

העמדה של רשות הטבע והגנים מצטרפת לשורת גופים אחרים, הקוראים זה תקופה ארוכה שלא להרוס את המלונות, בטענה כי בטווח הרחוק לא יהיה מנוס אלא לקצור את המלח.

 ברשות הטבע והגנים ציינו עוד כי אם יוחלט להעתיק את המלונות יהיה צורך "להוסיף ולהגביה את הסוללות מדי זמן, להעתיק תשתיות רבות ולכרות כמויות עצומות של חומר מהוואדיות הסמוכים". 

 

הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת מתקיים על רקע החלטתו הצפוייה בנושא של שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, העומד בראש החברה הממשלתית. השר מיסז'ניקוב דוחה את ההחלטה בנושא כבר חודשים ארוכים, אולם על פי ההערכות בימים הקרובים הוא צפוי לפרסם את החלטתו, בעקבות דרישת בג"ץ להביא את הנושא להכרעה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצפון יורד המפלס ומדרום סכנת הצפה. ים המלח
צילום: רויטרס/NASA
מומלצים