שתף קטע נבחר

כרמל הולך ומשתקם: היקף השריפה קטן בחצי. צפו

כמעט חצי שנה לאחר שריפת הענק שכילתה עשרות אלפי דונם של חורש טבעי בכרמל, מתחילים לראות סימנים ירוקים בשטח. כחלק מהפקת הלקחים החלו בקק"ל ליצור אזורי חיץ סביב יישובים הנמצאים במעבה היער. מבט מלמעלה על הכרמל

כמעט חצי שנה לאחר שריפת הענק בכרמל מתבררת תמונת המצב האמיתית בנוגע להיקפה: בקרן הקיימת לישראל מבהירים כי רק 25 אלף דונמים של חורש טבעי נשרפו בכרמל, ולא 50 אלף כפי שסברו בתחילה. בשבועות האחרונים גם מתחילים לראות סימני התאוששות בתוך קרחות היער המפוחמות. צפו ממעוף הציפור בכרמל המשתקם: 

 

ההתאוששות הזו מוגדרת על-ידי אנשי שמירת טבע כתהליך טבעי לגמרי. אולם בזמן שחלף מאז דצמבר האחרון, פועלים גם אנשי מקצוע רבים בשטח כדי לסייע לו. ביניהם גם אקולוגים ויערנים של הקרן הקיימת לישראל, הפועלים באינטנסיביות בניטור ומחקר של כל חלקת יער.

 

הפער בהיקף השריפה התגלה לאחר שהשטחים תועדו בתצלומי אוויר ונעשו סקרים בשטח. עם זאת, מאחורי הנתון המפתיע הזה מסתתר עדיין נזק אקולוגי חמור. רוב השטח שנשרף היווה חלק משמורות טבע וגן לאומי, שמשך אלפי מטיילים בכל סוף שבוע והיה ביתם של בעלי חיים רבים ומגוונים.


כרמל שחור-ירוק, מתאושש לאטו משריפת הענק (צילום: חגי אהרון)

 

"כבר ראינו שריפות בכרמל, זוהי לא הראשונה, אך השריפה הזו התנהגה כמו סופת אש. הטמפרטורות בה היו גבוהות מאוד, כ-1,000 מעלות צלזיוס, הלהבות הגיעו לעתים ל-40 ו-50 מטרים, וגם הכיוונים של האש השתנו במפתיע כל הזמן ויצרו איים איים של שריפות", אמר ל-ynet מיכאל ויינברגר, מנהל אזור גליל מערבי וכרמל בקק"ל. "למעשה עד עכשיו, חצי שנה אחרי, עוד רואים את הדפוס של השריפה הזו - טבוע בשטח".

 

לדבריו, אלפי דונמים של יער הפכו לקרקע "סטרילית", קרקע שנאטמה בשל עוצמת האש. "הקרקע במקומות האלה הפכה לדמויית קרמיקה. היא לא צפויה להשתקם בשנה-שנתיים הקרובות".

 

יצירת אזורי חיץ כחלק מהפקת הלקחים

מרבית העצים השרופים עדיין נמצאים בשטח, אולם בחודשים הקרובים מתכוונים בקק"ל להוציאם משם בהדרגה. "חלק נכבד מהעצים הללו יימכרו", מסביר ויינברגר, "יש לנו אינטרס להוציא אותם מפה,

גם בשל חשש שהם ישמשו כחומר בעירה בעתיד וגם בשל התפשטות מזיקים".

 

במקביל לשיקום הצמחייה, בימים אלה החלו קבלני משנה של קק"ל לבצע עבודות ליצירת אזורי חיץ סביב יישובים הנמצאים במעבה היער כדי למנוע מהם להיקלע לאש בעתיד. זאת, כחלק מיישום מסקנות הוועדה הממשלתית שהוקמה בעקבות השריפה בכרמל בשנת 1989.

 

בין היתר החלו עבודות בטבעון, בעין הוד ובאזורים נוספים בגליל.

בקק"ל מדגישים כי עבודות ליצירת אזורי חיץ יבוצעו בשבועות הקרובים גם סביב דליית אל-כרמל ועוספיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היקף הנזק פחות חמור משסברו תחילה
צילום: חגי אהרון
מומלצים