שתף קטע נבחר

לא ארץ לנשים: שוק העבודה היפני שוביניסטי

אנו מכירים את יפן בתור מדינה מערבית. אולם, בחינת מצבן של נשות הקריירה שם מעמיד תפיסה זו בסימן שאלה. חוסר פרגון, התנכלויות והטרדות מיניות מצד קולגות מציירות תמונה עגומה. האם שיקום נזקי הצונאמי ישנה את התמונה?

קריירה היא דבר תובעני שדורש מחיר. בכל העולם נשים משלמות מחיר כזה או אחר על הרצון להגשים את עצמן. עם זאת, נראה כי ביפן המחיר גבוה יותר. העולם הגברי השוביניסטי ממדר נשים ממשרות ניהוליות על בסיס מגדרי. בעוד שמצפים מנשים ביפן לגדל את הילדים ולהכין אותם לעולם הבחינות הנוקשה, נשות הקריירה פורצות את הגבולות המקובלים ורוצות להגיע את תקרת הזכוכית בתור מנהלות תאגידים בכירות.

 

בשנת 2010 רק 8% מהנשים היפניות הגיעו לתפקידים מהותיים לאחר סיום הלימודים בקולג', בעוד שרבות אחרות - כ-65% - סיימו את לימודיהן ומועסקות בשכר נמוך, אם בכלל. המקצועות שבהם מועסקות נשים הם רפואה, הנדסה ותפקידים ניהוליים בבנקים ובמוסדות אחרים. נשים אלה ירוויחו תמיד פחות מגברים במשרות זהות, בשיעור של עד 40% פחות.

 

ממחקר שערכתי בקרב 150 מנהלות תאגידים ביפן עולה הסיבה מדוע כל כך קשה להשתלב בעולם הגברי ביפן. הגברים היפנים לא רק שאינם מפרגנים לאישה שעוזבת את התפקידים המסורתיים לטובת הניהוליים, הם אפילו מתנכלים לה במישרין או בעקיפין.

 

מצואו טקאטה, 45, מנהלת בכירה בבנק פוג'י, סיפרה שכאשר יש ישיבות הנהלה, הגברים מתייעצים ביניהם ולא שואלים לדעתה. "היו פעמים שביקשו ממני להגיש קפה בזמן הישיבה, תוך התעלמות מוחלטת מתפקידי בחברה", אמרה. כששאלתי אותה למה היא לא נשואה, היא השיבה ששום גבר לא מסכים לשעות עבודה כה ארוכות. נשות קריירה עובדות שעות ארוכות מחוץ לבית ולכן הילדים עוברים לרשות הסבא והסבתא.

 

הבוס דרש יחסי מין

"בכל פעם שהקשר שלי התקרב למשהו רציני, עלה שוב הנושא שאם אוותר על הקריירה, הוא יהיה מוכן להציע לי נישואין", סיפרה. אך זה לא הכל. עיקר ההשפלה עבור נשים אלה מתבטא בהטרדות מיניות ואפילו מקרי אונס על ידי מנהלים וקולוגות. כששאלתי למה הן לא מדווחות, הן ענו שההרמוניה ביפן חשובה מאוד ואין לפגוע בה.

 

מוריקו קיזאווה, בת 38 נשואה עם ילד, עובדת בבית חולים ביפן בתור רופאה. תפקידה בכיר ולכן היא יוצאת דופן. רוב הרופאים הם גברים. כשהתחילה לעבוד בבית החולים, אחד הרופאים שהיה הבוס שלה הבהיר לה כי תוכל להישאר בתפקידה רק אם תענה לחיזוריו. הוא הדגיש כי הוא מוכן לשמור על דיסקרטיות אם תעשה כך גם היא. החיזורים גלשו לארוחות ערב ומשם היתה בקשה לקיום יחסי מין.

 

כששאלתי למה לא דיווחה עליו, היא סיפרה לי כי ידיה כבולות ואין לה דרך לחשוף את מעלליו. לטענתה, גברים ביפן לא אוהבים להינשא לרופאות משום שיש מגע בינן לבן מטופלים ממין גברי. כך שבעלה בעצם התפשר כשהתחתן איתה. אם ישמע עתה על המגע הפיזי בינה לבין הרופא הבכיר - ירצה להתגרש ממנה.

 

מחפשות מפלט עם גברים זרים 

יוקר המחירים ביפן כמעט שאינו מאפשר מגורים בטוקיו. הוא מאלץ נשות קריירה לבחור במגורים בפרברים. כך יוצא שהנסיעות לעבודה וחזרה ממנה בערב אורכות לעתים 5 שעות ויותר. זו הסיבה שנשים אלה עוברות לבתי מלון פשוטים שצמודים למקום העבודה. אך את כל פרטי הלבוש לאותו שבוע הן אורזות באוטו ולנות בביתן רק בסופי שבוע.

 

אז מה בכל זאת לגבי נישואין? נשים אלה נישאות לגברים זרים כשהמטרה שלהן היא לזכות בשוויון בבית. "עדיף לי לא לדבר בשפת האם שלי ולהיות נשואה לאמריקני או ישראלי, אך לזכות בהערכה ולהרגיש שווה בין שווים", אמרה לי אושידה סאן מנהלת בכירה במשרד רואי חשבון.

 

נשים כיום עדיין כפופות לנורמות חברתיות המקובלות ביפן. לשאלה אם אפשר לשנות את חוקי המשחק לגבי נשים יש תשובה מורכבת. לדעתי מצב זה ישתנה אך בהדרגה. המצב שאליו נקלעה יפן כתוצאה מהצונמי הקשה יכול להביא איתו שינוי גם לגבי מעמד האישה ביפן. יפן זקוקה לכל כוח עבודה משמעותי שיש לה. נשים שמוגדרות כבעלות שכל חד, יכולת להתמודד עם ריבוי משימות בו זמנית ורצון להוכיח את עצמן - עשויות להיות הדבר הגדול הבא.


הריסות הצונאמי ביפן. 

 

לא במקום גברים, אלא בתוספת אליהם. בלי הבדלים על בסיס מגדרי הן יכולות להתגבר על פערים ברמת התפיסה, לתרום לחברה זו ולממש את הפוטנציאל הגלום בהן עד תום. האם תשכיל יפן לקחת כוח עבודה זה ברצינות אחרי האסון? האם התרבות היפנית, שמדברת על הרמוניה כחלק מערכתי ביפן, תקבל אליה נשים אלה מתוך רצון עז לתת להן צ'אנס אמיתי לשוויון? שאלות אלה בוודאי ייענו בעתיד הקרוב לבוא.

  

הכותבת היא מרצה על תרבות יפן  המעבירה הרצאות לחברות בנושא עסקי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טוקיו, יפן
צילום: AFP
אדוה אילון-פוש
צילום: רוני פוש
מומלצים