שתף קטע נבחר

אובמה לפלסטינים: פנייה לאו"ם תהיה טעות

נשיא ארצות הברית וראש ממשלת בריטניה אמרו במסיבת עיתונאים משותפת כי הדרך לפתרון שתי מדינות לא תהיה קלה, אבל הכרחית. אובמה הזהיר את הפלסטינים כי האו"ם לא יכריז על מדינה פלסטינית, ש"תקום רק בהסכמה בין הצדדים"

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, תוקע היום (ד') מקלות בגלגלי התוכנית הפלסטינית לקדם מדינה בהכרזה באו"ם. הוא אמר כי "תהיה זו טעות אם הפלסטינים יבחרו בדרך האו"ם במקום במשא ומתן עם ישראל". לדעת אובמה, "האו"ם יכול להשיג הרבה דברים, אבל לא יוכל להכריז על מדינה פלסטינית, והיא תקום רק בהסכמה בין הישראלים לפלסטינים על שלום צודק".

 

עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet

 

במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, אמר אובמה כי "בסופו של דבר, תהליך השלום יוכרע רק על-ידי שני הצדדים". אובמה הכיר בכך ש"הישראלים מודאגים מהסכם הפיוס בין חמאס לפתח. חמאס לא התנער מאלימות, ולא הכיר בישראל. קשה מאוד לישראלים לשאת ולתת עם מי שמתנגד לקיומה ומשגר טילים לשטח שלה. אני לא רוצה שהפלסטינים ישכחו שגם להם יש מחויבויות". לדעת אובמה, הפלסטינים יצטרכו לפתור את הבעיות בהסכם הפיוס, אם תהליך השלום יתקדם.


"מדינה פלסטינית תקום רק בהסכמה". אובמה וקמרון (צילום: AFP)

 

הוא הבהיר שוב כי הוא תומך בחזון שתי המדינות: "אני בטוח שניתן להשיג את זה. יידרשו פשרות כואבות משני הצדדים". המשא ומתן צריך להמקד בארבע סוגיות, כפי שציין אובמה: הגבולות, ביטחון ישראל, סוגיית הפליטים וסוגיית ירושלים. "שתי הסוגיות האחרונות רגשיות מאוד - והן נוגעות לזהויות של שני הצדדים. אני מאמין שניתן לפתור את הבעיות, אם נוכל להגיע למדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל".

  

אובמה הדגיש כי "עכשיו, יותר מתמיד, יש צורך בהול למצוא פתרון לסכסוך שבין הישראלים לפלסטינים. שתי האומות מחוייבות לעשות כל דבר שניתן לעשות כדי לתמוך בתושבי מדינות המזרח התיכון השואפים לשלום". הוא חזר על תמיכתו ברעיון שתי המדינות לשני העמים גם בנאומו בפני שני בתי הפרלמנט.

 

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, בירך את אובמה על נאומו בנושא המזרח התיכון והחזרה לגבולות 67', ואמר כי מדובר בנאום "נועז ובעל חזון". השניים, שנפגשו במסגרת ביקורו של אובמה בבריטניה, אמרו כי הסכימו שכעת, יותר מתמיד, בוער הצורך לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני.


פשרות כואבות משני הצדדים. אובמה וקמרון (צילום: AFP)

 

קמרון הבהיר בנאומו כי "יש לסיים את הטרור נגד הישראלים ולהפסיק את ההשפלה של הפלסטינים. צריך להגיע לפתרון של שתי מדינות, החיות זו לצד זו בשלום. הדרך לכך תהיה ארוכה וקשה, אבל הפרס ברור. למרות הקשיים עלינו לדחוף לפתרון".

 

"סופו של קדאפי ליפול"

השניים התייחסו גם ללוב, ואמרו כי אזור צפון אפריקה נמצא ב"נקודת תפנית היסטורית", וכי שליט לוב, מועמר קדאפי, חייב לעזוב את תפקידו. לדברי קמרון, בריטניה בודקת כל אפשרות להגביר את הלחץ על השלטון בטריפולי. "אנשים יוצאים לרחובות ויוצרים היסטוריה", אמר, "זה לא הזמן לעמוד בצד ולהתעסק בבעיות שלנו, זוהי גם הבעיה שלנו".

 

קמרון הבהיר כי אם המפגינים יצליחו, "תהיה תקווה חדשה למי שחי שם, והדבר יביא תקווה לעולם כולו. הנשיא ואני החלטנו שנעמוד לצידם, בדרך לחופש. זאת הסיבה שהחלטנו לתמוך בעם הלובי להתמודד כנגד משטרו של קדאפי". לדבריו, כל שדרוש כדי להביא לסיום העימותים בלוב הוא "התמדה וסבלנות".


אובמה בפרלמנט. נאום גדוש היסטוריה (AFP)

 

גם אובמה הביע את אמונו בכך שההפיכה בלוב תסתיים בהצלחה, ואמר כי בסופו של דבר קדאפי ייאלץ לעזוב את תפקידו אם הפעולה הצבאית של נאט"ו תימשך. "אני מאמין שכל עוד נמשיך בדרך שבה אנחנו פועלים עכשיו, קדאפי ייאלץ לפרוש", אמר הנשיא.

 

למרות זאת, הבהירו השניים כי הפעולה הצבאית בלוב לא תגיע לידי פעולה קרקעית. "עד כה נעשו הקרבות עצומות. זה הולך להיות תהליך איטי ויציב, שלבסוף יביא לפתרון".

 

אובמה בפרלמנט: "המנהיגות שלנו הכרחית"

מספר שעות לאחר מסיבת העיתונאים, הגיע אובמה להיכל ווסטמיניסטר כדי לנאום בפני הפרלמנט הבריטי והתקבל בתשואות רמות. הוא נשא נאום שהקיף מאות שנות היסטוריה – מבריטניה של ימי הביניים, עבור במלחמת העולם השנייה ועד ל"אביב הערבי" הנוכחי. את נאומו התחיל אובמה בבדיחה. הוא הסביר כי מספר אישים בעלי חשיבות נשאו לפניו נאומים בווסטמיניסטר וציין כי מדובר במלכה, באפיפיור ובנלסון מנדלה. "זה סטנדרט גבוה מאד, או התחלה של בדיחה", אמר אובמה ועורר את צחוקם של הפוליטיקאים.


מחוץ לווסטמיניסטר הפגינו נגד אובמה ומדיניותו באפגניסטן ופקיסטן (AP)

 

אובמה הילל את הקשרים הטובים בין ארצו לבריטניה ואמר כי הם "מהבריתות העתיקות והחזקות שידע העולם". הוא הדגיש כי גם במאה הנוכחית,

על אף עליית כוחן של מעצמות חדשות כגון הודו וסין, תמשיך המנהיגות של ארה"ב ואירופה להיות "הכרחית".

 

הוא ציין כי החל "פרק חדש בהיסטוריה המשותפת" של שתי האומות, שבו אתגרים חדשים: מהפכות במזרח התיכון ואפריקה, שינוי אקלימי ורשתות טרור. אובמה התייחס למלחמה המשותפת באל-קאעידה והדגיש כי לא מדובר במלחמה נגד האיסלאם. בנוגע ללוב, שב אובמה והצהיר כי מדינות המערב לא יפסיקו את הלחימה. "לא ננוח עד שצל הרודנות יוסר מעל לוב", אמר הנשיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צורך דחוף בפיתרון. אובמה
צילום: רויטרס
הדרך תהיה ארוכה וקשה. קמרון ואובמה
צילום: AFP
מומלצים