שתף קטע נבחר

סרטן העור: איך מזהים סימנים ראשונים למחלה?

ישראל נמצאת במקום השלישי בעולם בשיעור החולים במלנומה, סרטן העור הקטלני ביותר. מה הסכנה הגדולה שבחשיפה לשמש ושיזוף, מה הם סימני האזהרה ואיך אפשר למנוע נזק כבד לעור?

ישראל היא מדינה שטופת שמש רוב ימות השנה, ורוב האוכלוסייה בהירת עור וחשופה לנזקי השמש. שיזוף אמנם מקנה גוון כהה יותר ומגן מפני חשיפות נוספות לקרינה, אך הדבר כרוך במחיר כבד - השיזוף גורם לנזקים למטען הגנטי של תאי העור, ולכן מוביל לנזקים ארוכי טווח.

 

 

כוויות שמש נגרמות מחשיפה קצרה ולא מוגנת בשעות 16:00-10:00, שבהן הקרינה בשיאה. בדרך כלל תופיע הכוויה 12-24 שעות לאחר החשיפה ותתבטא בעור אדום וצורב ולעתים גם בשלפוחיות. בהירי עור חשופים יותר לפגיעה זו.

 

הזדקנות העור נגרמת מחשיפה מצטברת לשמש לאורך שנים. ביטוייה כוללים הידקקות של העור והפיכתו לאלסטי פחות, הופעת קמטוטים, קמטים, כתמי שמש וקרטוזות, כלי דם מורחבים, שינוי גוון העור לצהבהב או אפרפר ועוד.

 

אצל מבוגרים ניתן לראות שינויים אלו באזורים חשופים כמו הפנים, המחשוף וגב כפות הידיים. לעומת זאת, אזורים שנחשפו פחות לאורך השנים כמו הבטן או הישבן יציגו פחות נזקים.

 

מקום 3 בעולם בסרטן העור

סרטן העור כולל את קבוצת הגידולים השכיחה באדם. מקובל לחלק את הגידולים לשתי קבוצות - מלנומה וגידולים אחרים כגון קרצינומת תאי הקשקש וקרצינומת תאי הבסיס. גורמי הסיכון, מלבד חשיפה לשמש, כוללים טיפולים המדכאים את מערכת החיסון כמו כימותרפיה או הקרנות, מחלות עור תורשתיות וסינדרומים גנטים שונים.

 

גידולי העור שאינם מלנומה נפוצים יותר ומסוכנים פחות, אך לעתים הם עלולים להיות חודרניים ובמקרים נדירים אף לשלוח גרורות. יש לחשוד בגידולים אלו כשקיים נגע באזור חשוף לשמש שאינו מתרפא, בדרך כלל בגוון ורוד, לעתים מכוסה קשקשים ולעתים מתכייב.

 

מלנומה היא סרטן העור הקטלני ביותר. ישראל נמצאת במקום השלישי בעולם (לאחר אוסטרליה וניו זילנד) בשכיחותו, והשיעור עולה בהתמדה. משערים ששילוב בין גנטיקה לבין תנאי האקלים והרגלי החשיפה לשמש גורמים לשכיחות הגבוהה. אם המחלה התגלתה בשלבים מוקדמים, הריפוי מלא באחוזים גבוהים. בשלב מאוחר יותר, כשהגידול צמח לעומק או אף שלח גרורות, המחלה קטלנית.

 

גורמי הסיכון כוללים עור, עיניים ושיער בהירים, ריבוי שומות והיסטוריה משפחתית של מלנומה. החשד עולה כשמדובר בשומה לא טיפוסית, בעלת צבעים מרובים או אסימטריה, כשמופיע שינוי בצורה, בצבע או במרקם של שומה קיימת או בהופעה של נגע חדש. מלנומה יכולה להסתתר בנגע שנראה תקין לכאורה לאדם, לכן חשוב לבצע מעקב סדרתי אצל רופא עור.

 

איך להגן מפני השמש?

הימנעות מחשיפה לשמש היא ההגנה הטובה ביותר. יש להימנע מחשיפה בשעות השיא, להיעזר בכובע רחב שוליים, במשקפי שמש, ובבגד בעל שרוולים ארוכים העשוי מאריג צפוף. כמו כן, חשוב להשתמש במסנני קרינה.

 

מסנן הקרינה פועל על ידי ספיגת הקרניים (מסנן כימי) או על ידי החזרה או פיזור שלהן (מסנן פיזיקלי). מסנן פיזיקלי בדרך כלל אינו מתפרק בשמש ומגן בטווח רחב מהקרינה האולטרה סגולה (UV). רוב התכשירים המסחריים מכילים שילוב של מספר מסננים, אך חשוב לוודא כי התכשיר מגן בפני UVB ו-UVA ומכיל מסנן פיזיקלי.

 

ערך ה-SPF המצוין על התכשיר מבטא את מידת ההגנה מקרינת ה-UVB. חישוב ה-SPF מתבצע בתנאי מעבדה, אך רוב האנשים מורחים כמות קטנה מזו המשמשת לחישוב המעבדתי, לכן מומלץ להשתמש בתכשיר בעל SPF 30 ומעלה, שכן כך תתקבל הגנה נוספת אם לא נמרח די חומר.

 

חשוב למרוח גם על אזורים כמו השפתיים ומאחורי האוזניים. יש למרוח את המסנן 30-20 דקות לפני החשיפה לשמש, ולחדשו מדי שעתיים-שלוש או אחרי כניסה למים.

 

הקפדה על כללים פשוטים אלו עשויה למנוע או לפחות לצמצם באופן משמעותי את הנזקים המתוארים לעור.

 

  • הכותבת היא רופאה בכירה במרפאה לגילוי מוקדם של סרטן עור, מחלקת עור, המרכז הרפואי תל אביב, שיקיים בין התאריכים 24-23.6 בשעות 16:00-9:00 בחוף גורדון בתל אביב מרתון בדיקות לאיתור מוקדם ומניעת סרטן העור. הבדיקות ייערכו על ידי רופאי עור ללא תשלום וללא צורך בהרשמה מראש.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשוב למרוח מסנן קרינה על השפתיים ומאחורי האוזניים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים