שתף קטע נבחר

"במאזנים של אגרקסקו היו הלוואות פיקטיביות"

בלעדי ל"כלכליסט": ממסמכים שהגישה ההנהלה לדירקטוריון אגרקסקו מצטיירת התמונה להסתבכות של חברת שיווק התוצרת החקלאית: מחיקת הלוואות בהיקף של 14 מיליון אירו, הסתבכות בבניית צי אוניות, ומנגנון בזבזני וכבד

הלוואות פיקטיביות שהובילו למחיקות במאזן, הוצאות עתק על בניית אוניות ומסוף שלא תאמו את יכולות ההון של החברה, מבנה הוצאות "שמן" ובזבזני וכשלים בהתאמת פעילותה של החברה לעולם תחרותי הביאו לקריסתה של אגרקסקו, פעם חברת הדגל של הייצוא החקלאי בישראל, היום חברה מקרטעת על סף הסדר חוב שללא הזרמת הון דחופה מצד המדינה תאבד תוך זמן קצר את זכות הקיום שלה.

 

 

מסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט" ואשר הוצגו בחודשים האחרונים לדירקטוריון החברה מציירים שרשרת אין סופית של טעויות ניהוליות ומחדלים שהביאו את אגרקסקו ולסיים את שנת 2010 בהפסד של 33 מיליון אירו, עם חובות של מאות מיליוני שקלים למחזיקי האג"ח שלה ולבנקים, זאת לאחר מחיקות של 19 מיליון אירו.

 

מרבית המחיקות (14 מיליון אירו) נבעו מנכסים במאזן שהתגלו כ"הלוואות פיקטיביות" לחקלאים, שהוכרו כנכסים כתוצאה מפרשנות חשבונאית ייחודית שאישרה הנהלת החברה הקודמת.

 

אגרקסקו ביקשה למעשה באמצעות ההלוואות הללו למנוע נטישה של חקלאים למתחרים, לאחר שהבינה שהתמורות נטו שמקבל החקלאי ממתחריה טובות יותר ממה שהיא משלמת לו. בניסיון לעצור את הסחף של נטישת חקלאים, החלה לשלם להם במוצרים העיקריים שלה השלמות למחירי המתחרים על מנת למשוך אותם לשווק את התוצרת דרכה.

 

השלמות אלו שולמו מעבר למחיר התמורה נטו לה זכאי החקלאי וממונו על ידה. מכאן גם התחיל רישום ההלוואות הפיקטיביות במאזנים. אגרקסקו לא דיווחה על ההשלמות הללו כהוצאות, אלא רשמה אותן במסגרת סעיפי החייבים בדו"חות הכספיים תוך טיפול חשבונאי המאפשר יצירת נכס כלכלי עתידי. בשל הטיפול החשבונאי הזה, דו"חות אגרקסקו לא שיקפו את מלוא ההפסדים של החברה ומענקים והלוואות חריגות ניתנו לחקלאים ללא כל תיעוד ואישור.

 

המנכ"ל והיו"ר לא היו מודעים לבור הכספי

לפני כחצי שנה ולאחר 16 שנים בתפקיד פרש מנכ"ל החברה שלמה תירוש ולנעליו נכנס דוד בונדי. במקביל מונה לתפקיד היו"ר החדש איצ'ה לידור. בישיבת דירקטוריון שהתקיימה במחצית 2010 העריכו השניים כי השנה תסתיים בהפסד נמוך, אולם בהמשך התגלה עומק הבור בתוצאות הכספיות והתעכבה החתימה על הדו"חות הכספיים של החברה, עד שבוצעה מחיקה משמעותית של 19 מיליון אירו.

 

בשבוע שעבר הודיעה חברת הדירוג מידרוג כי היא מורידה את דירוג החברה מ־A3 ל־B1 באופק שלילי והצמידה לה הערת עסק חי, במקביל החלו השיחות על פריסת חובות עם כל מחזיקי החוב של החברה ובראשם מחזיקי האג"ח שלה. במקביל נעשתה גם פנייה לבנק גרמני שאגרקסקו מחויבת בתשלום חודשי כלפיו, והוא הסכים להקפיאו כרגע כדי לאפשר לה להגיע להסדר, יחד עם זאת הבנק התנה את הקפאת התשלומים בנכונות של המדינה ויתר בעלי החוב להגיע להסדר.

 

בשבוע שעבר פנתה אגרקסקו גם למדינה וביקשה הזרמה של 15 מיליון אירו על מנת לאפשר לה לצלוח את הסדר החוב המתגבש. המדינה כבר הזרימה לאגרקסקו 55 מיליון שקל בסוף 2010, אולם אז הועברו הכספים על רקע ההערכה כי בכך יתאפשר לחברה להשלים הליך הבראה שיאפשר תהליך הפרטה שעליו החליטה הממשלה כבר ב-2008.

 

המדינה טרם הודיעה האם בכוונתה להיענות לבקשה. במכתב ששלחה אגרקסקו לשרת החקלאות אורית נוקד ולשר האוצר בשבוע שעבר היא כותבת כי אם יוזרם ההון, יש לאגרקסקו "פוטנציאל ריאלי להבראה וליציאה למכירה בתוך מספר חודשים", אולם ללא החלטה כזו אין היתכנות "להמשך קיומה של החברה במתכונת הנוכחית".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל אגרקסקו לשעבר שלמה תירוש
אגרקסקו
מומלצים