שתף קטע נבחר

הכלנית פורחת בעזה: צפו בפגז הצה"לי

הפגז החדש, שלמפתחיו הוענק פרס ביטחון ישראל, רשם שורת הצלחות מאז נכנס לשימוש ברצועה. "אלמלא האפקטיביות שלו, התוצאות היו אחרות", אמרו במערכת הביטחון. צפו בפגז במעופו

פרחים בקנה, מודל 2011. חודשים חלפו מאז נכנס הפגז החדש "כלנית" לשימוש כוחות השריון שמוצבים בגבול עזה, וההצלחות המבצעיות רק הולכות ומצטברות. "אין ספק שאלמלא האפקטיביות של הפגז, התוצאות היו אחרות", סיפרו בצה"ל. לשביעות הרצון של השריונרים הצטרף אתמול (ג') גם משרד הביטחון, שהעניק לצוות שפיתח את הפגז את פרס ביטחון ישראל היוקרתי. צפו בפגז במעופו.

 

"אנחנו נמצאים כיום במצב לחימה חדש שאין בו עימות בין טנק לטנק", סיפר סמנכ"ל מחקר ופיתוח בתעשייה הצבאית, ד"ר דני פרץ, "במציאות החדשה צריך לפגוע באנשים עצמם, באויב, שיודע להסתתר". הבנה זו של השינויים בשדה הקרב התגבשה כבר לפני שש שנים, ובעקבותיה החל פיתוח האמצעי שיספק מענה הולם נגד חוליות הנ"ט המסתתרות באזורים אורבניים ושמורות טבע, וכן פועלות נגד רכבים משוריינים קלים.

 

כך למעשה נולד הפגז החדש. "להבדיל מהחימוש שכבר היה קיים בטנקים, פגז 'הכלנית' שמותאם לתותחי 120 מ"מ של טנקי המרכבה סימן 3 וסימן 4, נורה מעל לחוליות מפעילי הנ"ט, ומתפוצץ כך שהוא משחרר רסיסים הפוגעים קשות בחוליה ומשתקים אותה", סיפר ראש ענף תחמושת בחטיבה הטכנולוגית של זרוע היבשה,

סא"ל מ'. כך, במקום שהמחבלים המסתתרים יפגעו מההדף של פגז רגיל הנורה לעבר קיר למשל, ה"כלנית" מתפוצצת ישירות מעליהם והחמושים סופגים את מלוא עוצמת הפגיעה.

 

מחירו של הפגז החדש יקר יותר מהחימוש שנמצא בשימוש, אולם לאור יתרונו המבצעי, הנושא הכספי הפך לשולי. "טנק המצויד באמצעי מסוגל בתוך זמן קצר מאוד לאתר מיקומה של חוליית ירי ולפגוע בה", הוסיף סא"ל ע', שעמד בראש צוות מנהלת הטנק (מנת"ק) במשרד הביטחון, שהיה מעורב בפיתוח. לכניסת האמצעי לשימוש קדמו שנים ארוכות של ניסויים. "המטרה הייתה להוכיח יכולות גבוהות בשורה של מצבי קיצון", הסביר ד"ר פרץ, "בחנו את פיזור רסיסי הפלדה, את המרחב וכך הגענו למצב האופטימלי".

 

כלנית בקנה, מוכנה לפעולה

היכולות המתקדמות של הפגז מאפשרות לכוחות להיות ערוכים בכל עת לירי ומצמצמות את הסיכוי לטעויות אנוש. מהרגע שהוטען לתוך בית הבליעה, כל מה שנותר לצוות הטנק לעשות הוא לסמן את המטרה המיועדת בלחיצת כפתור - ולתת ל"כלנית" לעשות את יתר העבודה. הוא מקבל את נתוני המטרה באופן אוטומטי ממחשב הירי, ללא צורך במעורבות אדם, והכוחות יכולים לנוע כשהפגז כבר טעון בקנה, מוכן לשימוש מידי בשעת הצורך. יתרון נוסף של ה"כלנית" הוא ביכולת הלוחמים לשנות את המטרה, לאחר שכבר הטעינו את הפגז.


טנקים בגבול עזה. "התוצאות היו כפי שציפינו" (צילום: צפריר אביוב)

 

בתחילת השנה צוידו כוחות השריון של צה"ל שפרוסים לאורך רצועת עזה בפגז המתקדם, והם עשו בו שימוש במספר מקרים נגד חוליות מחבלים. "התוצאות היו כפי שציפינו, לרבות פגיעה בחוליות", אמר סא"ל מ'. גם במנת"ק הביעו שביעות רצון מהתוצאות המבצעיות של ה"כלנית" עד כה, אך לא שוקטים על השמרים: "כמו לכל מערכת חדשה, גם לזו יש לקחים, ואנו פועלים ליישמם ממש בימים אלה", הבהיר סא"ל ע'.

 

הפרס היוקרתי של משרד הביטחון הוענק אמש לצוות האמון על פיתוח הפגז, על-ידי שר הביטחון אהוד ברק ומנכ"ל המשרד, האלוף (מיל') אודי שני, במעמד נשיא המדינה שמעון פרס. למרות המעמד המרגש, בצוות לא נתנו לחגיגות לעכב את הפעילות השוטפת. "הייתה שמחה גדולה מאוד", סיפר סא"ל ע' ממנת"ק, "כמה עשרות אנשים לקחו חלק בפיתוח הזה במרוצת השנים, כ-20 מהם היו בלב העשייה, וכולנו התרגשנו, אך מיהרנו לשוב לשולחנות העבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגז. "עוד מיישמים לקחים"
הכוחות ערוכים לירי מיידי
צילום: הרצל יוסף
מומלצים