שתף קטע נבחר

צילום: אבי מועלם

שביתת פתע: חולים רגזו, חלק מהרופאים עבדו

השביתה בלבלה חולים רבים שהגיעו לטיפול וגילו שהתור בוטל. חלק מהם שעד כה תמך במאבקם מתחיל לאבד את הסבלנות: "הפסדתי יום עבודה, מצבי הבריאותי מידרדר, איך אפשר להצדיק שביתה פרועה כזו?". באשקלון גם הרופאים התבלבלו

בית הדין הארצי דחה לפנות בוקר (יום ב') את עתירת המדינה להוצאת צווי מדינה והיום ה-128 למחאת הרופאים נפתח בשביתת פתע כללית. בינתיים, בבתי החולים מצטבר העומס והחולים חשים בלבול וזעם, בייחוד לאחר שרבים מהם נאלצו לשוב לבתיהם. 

 

בבית החולים ברזילי שבאשקלון, שם הופתעו מהשביתה, ממשיכים לטפל בחולים למרות המחסור ברופאים. חלק מהרופאים, ששמעו על השביתה רק לאחר שהגיעו לבית החולים, החליטו להישאר ולסייע בעומס. אחרים נשארו בבית, אך החולים לא מרגישים בשביתה.

  

משעות הבוקר מאושפזים במחלקה פנימית ד' 47 חולים, בעוד שהתקן עומד על 38. אולם, נראה שלא מדובר במצב חריג, שכן לדברי מנהל המחלקה, פרופסור דורון זמיר, הוא אינו זוכר מצב שמחלקתו עמדה בתקן שנקבע.

 

אחד הרופאים המתמחים במחלקה טען שהמצב במחלוקות הפנימיות הוא החמור ביותר. "רק שלושה רופאים מתוך כל הכיתה שלמדו איתי הלכו להיות פנימאים והמצב רק הולך ומחמיר", אמר.


בית חולים רמב"ם בחיפה. "אנשים הפסידו בגדול" (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

לדבריו, "מה שמדאיג אותי זה שהמצב נשאר כמו בתקופה בה הגעתי לפה לאחר לימודי הרפואה. מספר התקנים שיש במחלקה נמוך מאוד וגם אם ייחתם ההסכם, בסופו של דבר יוסיפו רק עוד תקן אחד או שניים ואנחנו זקוקים למספר כפול של

רופאים".

 

הוא הוסיף: "חלק גדול מהרופאים פה עובדים שבעה ימים בשבוע ולעיתים 13 יום ברציפות. המחלקות הפנימיות הן אלו שמטפלות בכמות החולים הגדולה ביותר. אני לא אופטימי, גם אם השביתה תסתיים. צריך טיפול שורש כדי להגיע למצב של תקנים במחלקות הללו".

 

אולם, החולים המאושפזים במחלקה פנימית, מצדם אינם חשים בשביתה. "אני לא יודע מה היה פה לפני שהתחילה השביתה, אבל כולם מטפלים פה בצורה מדהימה, החל מעובדת הניקיון ועד הרופאים", סיפר החולה יעקב אוזן. הוא ציין: "גם היום, כשהודיעו שיש שביתה, חלק מהרופאים הגיעו לבדוק אותנו, אני לא יודע אם זה היה רופא או מתמחה, אך הטיפול היה מסור מאוד".

 

חולה אחר, יצחק הורובן, הוסיף: "יש פה באמת צוות מסור, גם אני לא מרגיש שיש כאן שביתה. עם זאת, לדעתי לבית החולים ברזילי מגיע כל מה שהם דורשים. לא יכול להיות שאחות תגיע למדוד לי חום והמדחום לא עובד או כל ציוד ישן אחר. החיים בפריפריה הם גם כך חיים לא פשוטים, צריך לתת פה את הכל". כמו כן, בשל השביתה, רופאים במחלקות האחרות בבית החולים מצאו עצמם כוננים בחדר המיון ובדרך הם נודדים בין המחלקות כדי לסייע כמה שניתן.

 

"למה לא התקשרו להודיע שיש שביתה?"

לעומת זאת, בבית החולים רמב"ם בחיפה לא התקבלה השביתה בכזו הבנה. התמיכה שהפגינו החולים במרפאות החוץ בשבועות האחרונים הוחלפה בכאב ובזעם. חולים רבים, שהגיעו לטיפולים אמבולטוריים, בדיקות וביקורות, גילו שהרופאים פתחו בשביתת פתע כללית ושעליהם לשוב לבתיהם.


הפגנת הרופאים מרמב"ם בשבוע שעבר (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"אנשים פה הפסידו בגדול", זעם אפי מנהריה על פקידות הקבלה במרפאות החוץ כששמע שהתור שלו בוטל בגלל השביתה, "הפסדתי יום עבודה, שעולה לי הון כעצמאי. אני עוזב את העסק והעובדים, משלם על נסיעות, חניה, דלק, שלא לדבר על העצבים והמצב הבריאותי שלי שהולך ומידרדר. מי ישלם לי בעבור כל אלה?".

 

אפי הגיע לביקורת לקראת תיקון ניתוח בקע שהסתבך: "בגלל השביתות והעיצומים כבר גוררים אותי תקופה ארוכה עם הבדיקות. הצדקתי בהתחלה את השביתה, אבל כשעושים שביתה פרועה כזו, איך אפשר להצדיק? הרי כשאני מאחר בחמש דקות לתור שלי, הם יודעים להתקשר אלי ולברר למה אני לא מגיע, אז יש להם את הטלפון שלי, למה לא יכלו להתקשר

הבוקר להודיע שיש שביתה?".

 

הוא הוסיף: "נכון, הרופאים המתמחים באמת צריכים לשפר את התנאים, אבל מה יש לרופא מומחה לשבות? אני בטוח שאם יבוא היום תייר שמשלם כסף, יפתחו בשבילו את חדר הניתוח".

 

מטופלת אחרת, סלווה ח'טיב מהמועצה עין מאהל שבצפון, הגיעה כבר אתמול לבית החולים כדי להתכונן לניתוח בידה, שאמור היה להיערך הבוקר. היא שמרה על צום מאמש ובשעה 07:00 כבר החלו ההכנות לניתוח. "כבר הייתי בפיג'מה וסימנו לי את המקום של הניתוח, ופתאום ב-07:30 אמרו לי 'את יכולה ללכת הביתה. לא יהיה ניתוח - יש שביתה'. איך עושים דבר כזה? לא מודיעים מראש? אני כבר יומיים פה, ופתאום צריכה ללכת הביתה? מי ישלם לי על הימים שאני לא עובדת? ועל הימים שבהם אגיע שוב לניתוח הזה?", אמרה סלווה בתסכול.

 

רות לן, המתגוררת בקריית-אתא, הגיעה לבדיקת כירורג במרפאות החוץ, בעקבות ניתוח שעברה בבטנה. זהו הניתוח הרביעי שעברה בחצי השנה האחרונה, לאחר שהתגלה בבטנה גידול טרום סרטני. "המנתח חייב לראות את הפצע, לראות אם הוא מתאחה כמו שצריך או לטפל בי אם לא", הסבירה, "אני בעד הרופאים, מאוד מבינה את מטרות השביתה, אבל איך אפשר לטרטר ככה אנשים? היו צריכים להודיע טלפונית, לפחות לאלה שיש להם תורים בבוקר ועוד לא התעדכנו שיש שביתה".

 

בעלה אריה ציין שלמרות הזמן הרב בו אשתו מטופלת, זו הפעם הראשונה שהם "חשים על בשרם" את עיצומי הרופאים. "אני לא כועס, אבל זה רק בגלל שבמקרה שלי לא הפסדתי יום עבודה. אני בהחלט מבין את אלה שכועסים וצועקים. הם באמת צודקים, כי זה כואב להגיע לכאן פעם אחר פעם ולגלות שהתור בוטל ונדחה פעם נוספת. בוודאי שלמי שעובד זה גם כואב בכיס". כמו כן, בשל השביתה, הוחרפו העומסים במחלקות הפנימיות בבית החולים. רופאים שעבדו במתכונת שבת בימים האחרונים לא התפנו לשחרר את החולים שסיימו את הטיפול.

 

על רקע ההכרזה על השביתה הכללית קרא שר הפנים לנתניהו להתערב באופן מיידי ולהביא לסיום העיצומים. "הדגשתי בפני ראש הממשלה שרק בכוחו להביא את השביתה לכלל סיום", אמר אלי ישי, "הציבור לא יכול לשאת את המשבר במערכת הרפואה ללא הכרעה, והכרעה תגיע רק על-ידי ראש הממשלה". לדעת ישי, יש להקים "קבינט חברתי כלכלי מרתוני בראשות נתניהו ובהשתתפות נציגי הרופאים והמתמחים, עד להכרזה על סיום השביתה".

 

בינתיים, בעקבות ההתפתחויות והשביתה הכללית של הרופאים, הממונה על השכר במשרד האוצר, אילן לוין, יזם פגישה בה ישתתפו סמנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבא ו יו"ר הסתדרות הרופאים, ד"ר לאוניד אידלמן. הפגישה תתקיים מחר בבוקר, ומטרתה להביא פתרון לשביתה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו קובי נחשוני ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רות לן. "איך אפשר לטרטר ככה?"
צילום: אבישג שאר ישוב
סלווה ח'טיב. "לא יהיה ניתוח - שביתה"
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים