שתף קטע נבחר

בעקבות ארה"ב: דירוג האג"ח של ישראל ירד?

מדובר באיגרות חוב שהונפקו בשנת 2003 בהיקף של כ-4 מיליארד דולר, שלהן העניקה ארה"ב ערבות. S&P הורידה את דירוג האשראי של ארה"ב מ-AAA לרמה של AA+. משרד האוצר האמריקאי: הניתוח של S&P טעה ב-2 טריליון דולר

סוכנות דירוג האשראי סטנדרד אנד פורס (S&P) הודיעה כי הורידה את הדירוג של ארצות הברית. לראשונה מאז תחילת פרסום הדירוג ב-1941 ירד דירוג האשראי של ארה"ב מ-AAA לרמה של AA+. 

 

  • לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

לפני כשנה הזהירה הסוכנות מפני הורדת דירוג אך החליטה בסופו של דבר להשאיר את דירוג המדינה על AAA עם השלכות שליליות. למעשה הדבר אומר כי בסוכנות הדירוג חושבים שלא די בצעדים בהם נוקטת ארה"ב כיום.

 

S&P צפויה להוריד גם את דירוג האשראי של האג"ח שהנפיקה ישראל בערבות ממשלת ארה"ב. מדובר באיגרות חוב ממשלתיות שהונפקו בשנת 2003 בהיקף של כ-4 מיליארד דולר, שלהן העניקה ארה"ב ערבות. אותן אג"ח זוכות כיום לדירוג של AAA.

 

באפשרות ממשלת ישראל להנפיק עוד 3.8 מיליארד דולר של אג"ח בערבות ממשלת ארה"ב, אך לאחר שדירוגה של ארה"ב ירד, אם ישראל תבחר להנפיק אותן יהיה דירוגן כדירוג החדש של ארה"ב.

 

במהלך חודש נובמבר 2007 העלתה סוכנות הדירוג את דירוג האשראי של ישראל לרמה של A. בינואר 2009 החליטה הסוכנות לאשרר את דירוג האשראי של ישראל ברמה A ואת תחזית הדירוג ברמה "יציב". זאת לאחר שלפני כחודשיים הודיעה החברה על הורדת תחזית דירוג האשראי של ישראל במט"ח לטווח ארוך מ "חיובי" ל "יציב". בסוף השנה שעברה העלתה S&P, לראשונה מזה 12 שנים, את דירוג האשראי של ישראל.

 

במהלך חודש אפריל אישררה סוכנות הדירוג מודי'ס את דירוג האשראי של ישראל, אם כי הדבר היה טרם האזהרה שהעניקה מודי'ס כמו S&P לפיה דירוג האשראי של ארה"ב עלול לרדת והוא בתהליך של בחינה.

 

מסתכנת בהורדת דירוג

הלילה אמרו ב-S&P: "לדעתנו, הורדת הדירוג משקפת את העובדה שהאפקטיביות והיציבות של קובעי המדיניות בארצות הברית, כמו גם המוסדות הפוליטיים שלה, נחלשו יותר ממה שציפינו". לאחר שהסנאט אישר את העלאת תקרת החוב ומאוחר יותר הנשיא אובמה חתם עליה, החליטו שתי סוכנויות דירוג האשראי הנוספות, פיץ' ומודי'ס, להזהיר את ארה"ב מפני הורדת דירוג אפשרית.

 

S&P ציינה ב-18 באפריל כי ארה"ב מסתכנת בהורדת דירוג אם המחוקקים לא יסכימו על תוכנית מקיפה לקיצוץ בחוב הציבורי. בשבוע שעבר מיקדה הסוכנות את אזהרתה וציינה כי כל דבר מלבד קיצוץ של 4 טריליון דולר בחובותיה של ארה"ב יביא להורדת דירוג.

 

ביום ה' האחרון ננעלו המדדים המובילים בוול סטריט בירידות שערים חדות של כ-5% בצל החששות ממיתון חוזר בארה"ב - דבר שהביא לירידות שערים בבורסות אסיה ואירופה למחרת.

 

הווארד סילברבלאט, אסטרטג בכיר ב-S&P, אמר: "החברות יורידו את תחזיותיהן לרבעון השלישי. הירידות נובעות גם מהקושי הרב בממשל להעביר את חוק תקרת החוב". לאחר הירידות החדות במסחר ביום ה' האחרון, ביום ו' ננעל המסחר במגמה מעורבת לאחר תנודות רבות.

 

משרד האוצר האמריקאי: הניתוח טעה ב-2 טריליון דולר

ההחלטה של סוכנות S&P להורדת דירוג האשראי של ארצות הברית נסמכה על ניתוח ששגה ב-2 טריליון דולר, על פי מקורב למשרד האוצר האמריקאי.

 

 

לדברי סוכנות הדירוג, התוכנית להפחתת הגירעון עליה חתם הנשיא אובמה השבוע לאחר חודשים של התקוטטות בזירה הפוליטית, לא תצליח לספק את "מה שהכרחי לייצוב מגמות החוב של הממשלה לטווח הזמן הבינוני".

 

משרד האוצר האמריקאי לא הסכים להערכה של S&P וקבע כי הניתוח בוצע בחופזה, לדברי אדם המקורב לנושא. לדברי אותו גורם, סוכנות הדירוג עשתה טעות בחישוב רמות ההוצאה הלא-הכרחית (על מוצרים שאינם בסיסיים) במדינה בשיעור של כ-2 טריליון דולר יותר מההערכות של משרד התקציבים של הקונגרס.

 

לאחר שהמידע הועבר ל-S&P, הסוכנות תיקנה את החישובים שלה ב-2 טריליון דולר והסתמכה בפסיקות שלה על הזירה הפוליטית בארצות הברית כדי לתמוך בהורדת הדירוג, לדברי אותו גורם.

 

לדברי S&P, השימוש בנתוני משרד התקציבים על ידי משרד האוצר, לא משנה באופן מהותי את ההערכה על המצב הפיננסי של ארצות הברית, כך על פי מקורב לשיחות בין S&P למשרד האוצר. 

 

בהכנת הידיעה השתתף שהם לוי מ"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים