שתף קטע נבחר

צילום: MCT

יהודי לונדון במהומות: ביזה מחנויות, סיוע בשיקום

חברי הקהילה מנווטים בין אומדן הנזקים בבתי העסק לעזרה בשיקום הרחובות. "זה שוק, לא יודעים לאן זה עוד יוביל", אמרו בעלי חנות "גליקמן, עשה זאת בעצמך", אותה הרסו מתפרעים

בריטניה בוערת, והקהילה היהודית הגדולה המתגוררת בה מנסה להתמודד עם מה שנראה כהתפרצות חסרת שליטה. זעם המפגינים והמתפרעים, המכוון באופן רחב לאוכלוסיות העשירות, פגע כבר בבתי עסק בבעלות יהודית, אך נדמה כי אזורי המגורים עצמם של חברי הקהילה לא נפגעו, ולעת עתה, חבריה מסתפקים בגיוס ידיים מסייעות לשיקום הנזקים.

 

רחובות בריטניה בוערים - עדכונים שוטפים ב-ynet:

הסבתא שצעקה על המתפרעים הפכה לגיבורה 

הישראלים לא מוותרים על החופשה בלונדון

1,100 עצורים, המוקד במנצ'סטר: 'הכי גרוע שהיה'

צוות מסעדת היוקרה הניס את השודדים במערוכים

בלקברי בשירות המתפרעים

 

מאז שנות השלושים, פועל העסק "גליקמן, עשה זאת בעצמך" בשכונת טוטנהאם שבלונדון, בשבת האחרונה, תקפו מתפרעים את החנות, ניפצו את דלתה, בזזו את תכולתה וגרמו לשיתוקה הזמני. "זה שוק, אבל היה לנו את המזל שלא היה לחנויות הסמוכות - שנשרפו לגמרי", אמרה ל-ynet קורינה לואיס, עובדת החנות.

 

לואיס, אשתו של דרק, מנהל החנות, שיחזרה את האירועים המפחידים האחרונים. "בשעת לילה מאוחרת החלה האזעקה לפעול, כך הבנו שקורה משהו בחנות. כשהגענו למקום, התגלה לנו מחזה קשה - החנות היתה פרוצה, הדלת היתה מנופצת ובפנים היה כאוס - גנבו מכל הבא ליד, הרבה מאוד סחורה נגנבה, כולל כלי עבודה רבים, צבע היה מרוח על הרצפה וזכוכיות היו בכל מקום", סיפרה.

 

מאז הפריצה, הספיקו קורינה ודרק לתקן את הנזקים, לנקות ולפתוח מחדש את החנות, אך ההלם עדיין לא עבר, "זה שוק", הודתה לואיס, "אנחנו לא יודעים לאן זה עוד יוביל". עם זאת, הצליחו בני הזוג לשמור על פרופורציות ולהתנחם במזלם היחסי. "עסקים רבים כאן הועלו באש, אז אנחנו מתנחמים בכך שלא הגענו למצב הזה ויכולנו להחזיר את המקום לפעילות, לאחרים לא היה את המזל הזה".

 

לואיס תיארה כי כמעט כל העסקים בשכונה הותקפו, אך הצהירה כי אין בכוונתם לעזוב את האזור. "לאן נלך מכאן? זה קורה בכל מקום, לא רק כאן. נעשה כל שביכולתנו להמשיך הלאה, אנחנו לא מתכוונים לוותר".

 

מלבד חנות השיפוצים, נפגעו במהומות ברחבי הממלכה מספר בתי עסק נוספים בבעלות חרדית. על פי הדיווחים השונים, כמה חנויות הוצתו, ובאזור גולדר'ס גרין נשדד בעל עסק אחד באיומי סכין. יחד עם זאת, נהנים רוב חברי הקהילה היהודית משקט יחסי באזורי המגורים שלהם. "עיקר ההתקפות הן באזורים חלשים", אמר ל-ynet ג'ו מיילס, יהודי תושב לונדון, הכותב לעיתון "Jewish News", "ולא באזורי מעמד הביניים בהם מתגוררים מרבית החרדים".

 

סרטון שהופץ ברשת: חרדים במוקד המחאה

 

במהלך הימים האחרונים, דווח בחלק מכלי התקשורת כי בין המתפרעים אותרו גם חרדים. סרטון וידאו אף הציג כמה מהם כשהם נמצאים סמוך לאזור הפרעות בטוטנהאם, אך מיילס פוטר את הדיווחים. "הבחורים האלה ככל הנראה לעגו למשטרה, שלא ממש הצליחה להשתלט על המהומות, אבל זה הכל", הוא מעריך.

 

הקהילה היהודית, שחבריה לא נפגעו באופן משמעותי במהלך האירועים, התגייסה לסייע בשיקום אזורי המהומות. שני ארגונים קראו לאנשי הקהילה לעזור בניקיון ובשיקום מרכז העיר. בנוסף, מגייסים הארגונים בגדים ומצעים, לטובת אנשים שאיבדו את בתיהם במהומות. במקרה אחר, תועדה חלוקת חלות לעוברים ושבים מצד חרדים, במה שנראה כניסיון להשיב מעט חיוך לאזורים האלימים.

 

שכונת סטמפורד היל שבצפון לונדון, עם זאת, הציגה שיתוף פעולה פורה בין הקהילה החרדית והתושבים המוסלמים שבשטחה, שחברו להגן על האזור מחשש לנזק. "הם הבחינו בצעירים מסתובבים באזור, ועמדו יחד על המשמר להגן על

בית כנסת במקום ועל אתרים נוספים", סיפר מיילס. חוסר חמור בכוח שיטור ברחובות, לפחות בימים הראשונים, הביא להחרפה במצב. "לא ראו את המשטרה עד אתמול בלילה, עכשיו הם פרוסים היטב סוף סוף, אך עדיף מאוחר מעולם לא".

 

אזור מגוריו של העיתונאי - שכונת דולוויץ' - נהנה, על פי עדותו משקט מוחלט, בדומה ליתר האזורים המבוססים, בהם מתגוררים רוב היהודים. "הדיווחים כאילו כולם מסתגרים בבית ומפחדים לצאת מוגזמים, אנחנו פשוט יודעים לאן ללכת, ואין בעיה. עכשיו, כשהמשטרה התחילה לצאת לרחובות, בכלל מרגישים טוב יותר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמרון מגיב לאירועים, היום
צילום: EPA
רחובות לונדון
צילום: AFP
מתנדבים מנקים את רחובות הבירה
צילום: רויטרס
מומלצים