שתף קטע נבחר

צילום: AFP, הגולש מיכאל קרביץ

מביכים את חמאס: מי מעוניין בהמשך הירי מעזה?

לא רק אנשי ועדות ההתנגדות, האחראים לפיגוע, רוצים להמשיך ולשגר רקטות. גם בג'יהאד האיסלאמי ובארגונים אחרים יודעים שגראדים יביכו את בעל הבית. חמאס? לו אין אינטרס לעימות

ההסלמה הביטחונית, שפרצה, בין היתר, בעקבות מתקפת הטרור בדרום, מגיעה בעיתוי גרוע מבחינת חמאס. העובדה שהארגון חזר בו מנטילת האחריות לירי הרקטות אמש מחזקת את ההנחה שעימות חזיתי עם ישראל אינו האינטרס שלו כעת. ובכל זאת, מי מעוניין בירי הרקטות מהרצועה?

 

הסלמה בדרום  - הכותרות האחרונות ב-ynet

 

ניתן לומר בזהירות כי ערב-רב של ארגונים מעוניינים בהמשך האיום האווירי מעזה. הפיגוע המשולב בדרך המובילה לאילת בוצע על ידי ארגון "ועדות ההתנגדות העממית", ארגון קטן יחסית, השלישי בגודלו ברצועה (אחרי החמאס והג'יהאד האיסלאמי) הכולל כמה מאות פעילים. 

 

במקור, נוסד הארגון על ידי פורשי תנועת הפתח, אך הוא הלך והקצין במהלך השנים ויש הסוברים כי "עקף את תנועת חמאס מימין". למרות שהתנער מאחריות ישירה, הביע הארגון תמיכה בפיגועי אילת ונימק את ירי הרקטות מצידו לעבר ישראל כנקמה על הרג בכירי הארגון.

 

נפילת גראד באזור באר שבע (צילום: שמרית שי ) (צילום: שמרית שי )
נפילת גראד באזור באר שבע(צילום: שמרית שי )

 

גם במרחק של ימים בודדים מהאירועים, קשה לזהות חשיבות מיוחדת לעיתוי ביצוע הפיגוע, ונראה יותר כי מדובר בניצול הזדמנות מבצעית. אשר לירי הרקטות שבא אחריו - הוא נומק ב"נקמה", אך זוהי רק סיבה אחת.

 

מדובר בארגון עם אמצעי לחימה רבים יחסית ועם תעוזה אותה הוכיח בשורת פיגועים קשים נגד ישראל בעשור האחרון. אנשיו, המצויים בקשרים גם עם חיזבאללה, גילו להיטות להגיע להתנגשויות עם ישראל. בנוסף, נראה כי הארגון מבין כי גם כעת, מדובר בהחלפת מהלומות שלא תימשך זמן רב, ולכן הוא מעוניין להוכיח את יכולותיו מול ישראל עד אשר ייאלץ בלחץ חמאס לנצור את האש.

 

אנשי "ועדות ההתנגדות" אינם היחידים המעוניינים בירי. רקטות רבות מסתובבות ברצועה ונמצאות, גם אם בהיקפים ובאיכויות נמוכות, גם בידי ארגונים אחרים המעוניינים בניצול ההזדמנות. חלקם, כמו "הג'יהאד האיסלאמי", למשל, מתנגדים עקרונית לרגיעה עם ישראל וחפצים גם לבוא חשבון עם חמאס, שאכף - לרוב בחוזקה - את הרגיעה משטחו לעבר ישראל.

 

בג'יהאד האיסלאמי, ארגון בעל קו ניצי הנשען על איראן, לא שוכחים את המעצרים של אנשיהם על ידי חמאס, ומעוניינים להביך את הארגון. הם יודעים כי כל ירי ישליך מיד על התנועה שהיא בעלת הבית ברצועה.

 

סיור צה"ל סמוך לעזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סיור צה"ל סמוך לעזה(צילום: רויטרס)

 

גם ארגונים אחרים מבינים זאת ומעוניינים לעקוץ את חמאס. כך, למשל, החזית העממית, אנשי הפתח, וכן שורה של ארגוני איסלאם רדיקלי, בין אם כאלה המקורבים רעיונית ל"אל-קאעדה" ובין אם אחרים, הסבורים כי חמאס כבר התמתנה, התמסדה והפכה ל"רשות הפלסטינית מספר 2".

 

אלו אינם תומכים בשום רגיעה עם ישראל ומעוניינים "לתרום את חלקם" בירי הרקטות. בארגונים אלה יש אף המתגאים ב"עריקות" מצומצמות בשנים האחרונות לשורותיהם, מצד פעילי חמאס הדורשים אף הם להגביר את האש.

 

ומה עם חמאס עצמו? ניתוח האירועים מעלה כי אין לתנועה אינטרס של ממש להיקלע דווקא בעת הזאת לעימות עם ישראל. בארגון יש פלג הדורש קו אקטיבי יותר ויד קלה יותר על ההדק, אך גם אם משקללים את ירי הרקטות הבודדות על ידו במהלך סוף השבוע, ניתן להעריך בזהירות המתבקשת כי חמאס עושה זאת כדי שלא "להישאר מאחור".

 

התנועה העניקה לארגונים הפלסטינים השונים אשראי קצר לירות בעיקר כדי "לשחרר קיטור". אולם גורמים פלסטינים טוענים כי חמאס כבר החלה לאותת כי אשראי זה הולך ואוזל. בנוסף, גם שגריר מצרים ברשות הפלסטינית, יאסר עותמאן, מסר במהלך אתמול כי הושגה הסכמה עקרונית בין ישראל לחמאס לקראת רגיעה וכי אין אינטרס לשני הצדדים בהסלמה.

 

פגיעת רקטה סמוך לקריית גת (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
פגיעת רקטה סמוך לקריית גת(צילום: צפריר אביוב)

 

התנועה עסוקה כעת בזירה אחרת לגמרי - סוריה. ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, הגיע השבוע לקהיר כדי לגשש בזהירות אם ניתן יהיה להעתיק לשם את משרדיו מדמשק המתערערת. לא בטוח כי מצא אוזן קשבת לבקשה זו.

 

מצד שני, יש הטוענים כי אפילו תנועת "האחים המוסלמים" המצרית - תנועת האם של חמאס, מאותתת לחמאס לשמור כעת על שקט כדי לא לפגוע בבחירות הצפויות במצרים ובהישגה הפוטנציאלי. גם המועצה הצבאית העליונה, שאירחה את משעל, אינה מעוניינת בהסלמה כלשהי. ההפגנות מול שגרירות ישראל בקהיר במהלך סוף השבוע הוכיחו עד כמה מדובר במצב דליק מבחינת שליטיה הנוכחים של מצרים, שאין יודעים כמה זמן יאחזו ברסן השלטון, ומה יהיה גורלם אם יאבדו אותו.

 

מי שסבור שמארג הכוחות בציר וושינגטון-ירושלים-קהיר, שאיפשר את מבצע "עופרת יצוקה" בינואר 2009 יחזור על עצמו עכשיו טועה טעות מרה. המציאות הנוכחית שונה בתכלית וכל השחקנים, בהם הרשות הפלסטינית המתכוננת לספטמבר ואפילו חמאס, אינם ששים לעימות שכזה.

 

חמאס, השולט כיום בעזה, אינו שש לערער שוב את היציבות. אמנם הארגון ממשיך ברטוריקה של "מצור המוטל על הרצועה", אך בסך הכול, המציאות הכלכלית השתפרה בעזה בתקופה האחרונה. מבחינת הארגון - עימות לא מתוכנן יכול להוריד את כל ההתקדמות הזאת לטימיון.

 

מערכת כיפת ברזל מיירטת רקטה מעל אשקלון (צילום: אנה פולנסקי) (צילום: אנה פולנסקי)
מערכת כיפת ברזל מיירטת רקטה מעל אשקלון(צילום: אנה פולנסקי)

 

למרות כל זאת, מצב העניינים עלול להשתנות במהירות. פגיעה לא נכונה של צה"ל או רקטה מדויקת בישראל יכולים לפוגג את כל המשוואה העדינה הזאת. אפילו לחץ מצד איראן על הג'יהאד האסלאמי או אפילו על חמאס יכול להביא לירי שיוציא

לדרך כדור שלג משמעותי.

 

בין השורות, ניתן היה לזהות כי בחמאס ממתינים לאיתות ישראלי כי אין בכוונת ירושלים לפגוע באנשיה. במצב שכזה, ולאחר ש"ישוחרר הקיטור", תשלח חמאס את אנשיה לאכוף את "הרגיעה" עד לסבב הבא. עתה רק נותר לקוות שחילופי המהלומות הנוכחיים לא ייצאו מכלל שליטה ויהפכו את מפת האינטרסים לשונה בתכלית. נותר רק לקוות כי חמאס יחזור במהרה להטריד עצמו בשאלה הסורית ולא בעימות חדש עם ישראל.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפילת גראד בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
נוכחות צבאית בגבול ישראל-מצרים
צילום: רויטרס
פגיעת גראד באזור באר שבע
צילום: אוהד צויגנברג
הפגנה מול שגרירות ישראל בקהיר
צילום: AFP
נפילת רקטה באופקים
צילום: זאב טרכטמן
חיילי צה"ל באזור הדרום
צילום: AFP
מומלצים